Daganatok megelőzése

Szervezetünkben folyamatosan keletkezhetnek rendellenes sejtek. A jól működő immunrendszer azonban hatékonyan pusztítja ezeket, így megőrizhetjük egészségünket.
A baj akkor kezdődik, amikor valamely sejtben fellép egy belső információs hiba – ennek lehetnek genetikai vagy életmódbeli okai -, majd megindul a rendellenes sejtosztódás. 
Az első gyanú esetén érdemes egy tumormarker vizsgálatot kérni, mely olyan anyagok vizsgálata a vérben, amelyek mennyisége általában daganatos betegség esetén emelkedik meg, mint pl AFP, CEA, CA 15-3, CA19-9 szintek.
Férfiaknál PSA-vizsgálat során a vérből, prosztata rendellenesség mutatható ki

Ha minden jól működik, immunrendszerünk felveszi a harcot, és helyreállítja a keletkezett zavart, rosszabb esetben nem sikerül időben leállítani a rákos sejtburjánzást.

Az eddigi daganatképződési teóriákkal szemben – melyek szerint a gének mutációja/elfajulása okoz rákot - egy újabb rákkeletkezési elmélet került napvilágra. A georgiai Athensben (USA) az egyetemi kutatók azt állítják, hogy a rák keletkezésében nagyon komoly szerepe van az oxigénhiánynak. Eszerint az elmélet szerint azonban teljesen más szempontból kellene a daganatkezelést is megközelíteni.
Egy kutatóscsoport 7 különböző ráksejtkultúrát analizált, melyekben valóban feltűnően alacsony volt az oxigéntartalom. Megállapításuk szerint a sejtek elfajulásának oka az oxigénhiány volt.
A génkárosodás és az oxigénhiány okozta elfajulás nem zárja ki egymást. És az is bizonyos, hogy ha a sejtek anyagcseréjét megpróbáljuk folyamatosan optimalizálni (sok fehérje, zsír és szénhidrát bevitelével nem túlterhelni), a kellő oxigénellátásról mindig gondoskodni (bő folyadékbevitellel és rendszeres mozgással), a daganatos betegeknél ezekre különösen odafigyelni, akkor nagyobb esély van a daganat megelőzésére és a hatékonyabb kezelésre is. 
A betegségek kialakulása ritkán vezethető egy okra vissza, inkább multifaktoriálisak, vagyis több tényező együttes hatásán alapszanak. 
Ezért a lélek egyensúlyát sem lehet vagy szabad elfelejteni.

Természetesen, minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy elkerüljük egy esetleges rosszindulatú elváltozás kialakulását.
 
Nagyon jó és ajánlatos, ha figyelünk arra, mit eszünk, mit iszunk, milyen érzések, indulatok kavarognak a gondolatainkban, mitől szabadulnánk meg minél előbb.

Pótolni kell azokat az összetevőket, amelyekre a szervezetnek szüksége van a normális működéshez, mivel a mai étkezési szokásaink és tápanyag szegény környezetünk miatt természetes úton nem juthatunk hozzá kellő mennyiségben.
Ilyenkor jöhetnek  a képbe a különböző táplálék kiegészítők, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és komplex készítmények. 

A daganatos megbetegedések megelőzése teljes szemléletváltást feltételez mind az egészségügy, mind pedig az egyszerű beteg részéről.

Mi állhat a daganatok kialakulásának hátterében?


Szervezetünkben folyamatosan, naponta több ezerszer keletkeznek rákos sejtek, azonban az immunrendszer irányítása alatt működő falósejtek elpusztítják azokat, naponta 15-20 ezerszer végzi el ezt a tisztogatást védekező rendszerünk...
Otto Warburg kétszeres Nobel-díjas tudós arra a felismerésre jutott, ha a szervezet immunrendszere jól működik, akkor a szervezetbe bekerült – vagyis a sejtanyagcsere lassú.
Kutatási eredmények igazolják azt is, hogy az elsavasodott szervezet sokkal hajlamosabb a rákbetegségre, a rákos megbetegedések száma az elfogyasztott állati fehérje arányában nő. Úgy találták, hogy az esszenciális zsírsavak (omega-3) hiánya, az immunitást gyengítő étrendek (finomított élelmiszerek), a szteroid hormonok hatására és az oxidációs károsodás következtében (dohányzás, fast food ételek fogyasztása, hevített zsiradékban sütött ételek, vegyszerek használata következtében) szintén kialakul sejt deformitás.
A stressz és a kezeletlen krónikus gyulladások is kockázati tényezőt jelentenek.
A jobbára a helytelen életmód következtében keletkező szabad gyökök egyik elsődleges rizikófaktorai a rák kialakulásának. (A szabad gyökök toxikus vegyületek, amelyek oxidációs károsodást okoznak. 
Maga az immunrendszer is rengeteg szabad gyököt használ a kórokozók és az elpusztítandó sejtek "megjelölésére, beazonosítására".
A probléma akkor jelentkezik, ha az antioxidánsok és a szabad gyökök közötti egyensúly eltolódik a szabad gyökök irányába, mint pl dohányzás, a tartós stressz, helytelen étkezés stb.).

Természetesen nem elhanyagolható tény a lelki okok felderítése, hiszen a lelki egyensúly megbillenése negatívan hat a szervezet működésére. A stressz hatás elsavasít, a fölösleges stressz hormonok pedig szteroid hatást fejtenek ki. A fizikai test funkcióit képtelenség elválasztani a lelki és tudati tényezőktől. A magát elhagyó beteg immunrendszere gyengül, és gyógyulási esélyei is csökkennek.

A felépüléshez feltétlenül szükség van az Élet igenlésére, szeretetére!

A helyes táplálkozási szokások kialakítása nagy lépés az egészség megtartása vagy helyreállítása érdekében, de a már kialakult betegség esetén a megfelelő étrend fokozottan fontos a gyógyulás érdekében!

A ketogén étrend a daganatos betegségek kezelésének egyik alternatív módja lehet. Ez az étrend a szénhidrátok elhagyását és azok egészséges zsírokkal és fehérjékkel való felváltását jelenti. A diéta lényege, hogy a rákos sejteknek glükózra van szükségük az életben maradáshoz. A szénhidrát a szervezetben glükózzá alakul, így a szénhidrát teljes elhagyásának köszönhetően a ráksejtek szó szerint éhen halnak. 
Ha az ember áttér a ketogén étrendre a szervezete átáll a zsír alapú anyagcserére. A normál sejtek képesek erre, a rákos sejteknek viszont hiányzik ez a képessége. 

A jótékony zsírok és azokat tartalmazó élelmíszerek: 

 • olajbogyó és oliva olaj
 • kókuszdió és kókuszzsír
 • szabadon legeltetett tehén tejéből készült vaj
 • nyers olajos magvak, főként az alacsony fehérje és omega 6 tartalmú makadám dió
 • szabadon legeltetett tyúkoktól származó tojás sárgája
 • szabadon legeltetett állatok húsa (1g fehérje/testsúly kg/nap)
 • avokádó

A rákkockázatot befolyásoló egyéb életmódbeli javaslatok: 

 • D-vitamin megfelelő mennyiségben fogyasztása
 • pihentető alvás este 10 és reggel 6 óra között
 • hatékony stresszkezelés
 • testmozgás

A cukrok, minden fajta feldolgozott élelmíszer, cukros italok szigorú korlátozása, az elhagyott szénhidrátok egészséges zsírokkal és jó minőségű fehérjékkel való helyettesítése nagyon sok betegség, köztük a rák gyógyítását is jól kiegészítheti a kívánt gyógyulás elérése érdekében. 

Kanadai kutatók kimutatták, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása 26-28%-al csökkentheti a mellrák kialakulásának esélyét nőknél.
A lenmag a polifenolok egy bizonyos fajtáját, ún. lignán vegyületeket tartalmaz, melyek erőteljes anti-tumor hatással bírnak azáltal, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését és elősegítik a programozott sejthalál (apoptózis) folyamatát ER- és ER+ mellrákok esetében. 
A lenmag kb. 100-szor annyi lignán vegyületet tartalmaz, mint a zöldségek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák. 
100g lenmag akár 3-350mg lignánt is tartalmazhat.
100g szezámmag is 132 mg-ot tartalmaz.
Fontos megjegyezni, hogy a lenmagolaj nem tartalmaz lignán vegyületeket.

Forrás: dr. Hoffer Judit, Dr. Hummel Zoltán , Varga Nikoletta, Szendi Gábor, Dr. Balaicza Erika, Dr. Tihanyi László)