Emésztőrendszer támogatása

A jó emésztéshez egészséges bélflórára van szükségünk, amelyet 400-500 fajta, nagyrészt "jótékony" baktérium alkotja, de kis arányban candida gomba törzsek, paraziták, stb. is jelen vannak.
Számuk több milliárdnyi, mely 1-1,5 kilogrammot képvisel a szervezetünkben.


A gond akkor jelentkezik, ha a helytelen táplálkozás, a gyógyszerfogyasztás, a klórral kezelt ivóvíz stb. miatt a bélflóra megsemmisül. A nemkívánatos baktériumok, gombatörzsek, paraziták elveszik az életteret a hasznos baktériumoktól és elözönlik a szervezetet.
Ezzel egyidejűleg megváltozik a Ph viszony, elsavasodik és sérül a bélrendszer nyálkahártyája, gyengülnek az alapvető enzimműködések és a felszívódás. Kialakul egy ördögi kör, felerősödnek a patogén folyamatok és a puffadástól, székrekedéstől akár végzetes kimenetelű súlyos betegségekig vezethet.

A máj és epehólyag jó működése a méregtelenítés és a szervezet egészségének egyik kulcsa.

A máj - az anyagcsere szempontjából - szervezetünk legnagyobb központi szerve, amely a lebontó és méregtelenítő folyamatok miatt fokozott igénybevételnek van kitéve. Az emésztés folyamatában a fehérjeszintézisben, a szénhidrát-, és a zsíranyagcserében, valamint az A, B12, D, K-vitamin és folsav előállításában ill. anyagcseréjében  is szerepet játszanak.

A máj termeli az epesavat, mely zsírlebontó lipáz emésztő enzimet aktivál.
A máj és epe sokrétű funkciója nélkül nincs jól működő emésztőrendszer, ezért a számtalan  károsító tényező miatt érdemes odafigyelnünk e szervünk védelmére és támogatására.


A hasnyálmirigy a szénhidrát anyagcserére ható, a vércukorszintet csökkentő inzulin hormon termeléséről ismert. A vércukorszintet emelő glucagon és a testnövekedést gátló somatosztatin hormonok mellett számos emésztőenzimet is tartalmaz a pancreas nedv, mint a fehérjebontó tripszint, a szénhidrát bontó amilázt, a zsírbontó lipázt és a kötőszöveti rostokat bontó kollagenázt és elaszázt.
Helytelen táplálkozással ne terheljük e csodás szervünk jótékony működését!

Az emésztés hosszadalmas folyamatában számos szerv vesz részt, ezeket gyűjtő néven emésztőrendszernek nevezzük. A szájüregtől a végbélnyílásig futó kb. 9-m hosszú csőrendszerben a táplálék alkotó elemeire bomlik, úgy, hogy a szervezet a számára szükséges anyagokat - szénhidrát, zsír, fehérje, vitaminokat és ásványi anyagokat hasznosítani tudja.
Az emésztőrendszer további fontos feladata, hogy a szervezetre ártalmas mérgező anyagokat és anyagcsere melléktermékeket eltávolítsa.