Immunrendszer támogatása

Immunrendszerünk kifinomult, összehangolt rendszer, mely megóv bennünket a betegségektől. Ha legyengül vagy ha túl érzékennyé válik, könnyen válhatunk fertőzések áldozataivá, megjelenhetnek allergiás folymatok, tumoros elváltozások.
A környezeti ártalmak, a helytelen táplákozás, a stressz, a krónikus gyulladások, különböző élvezeti szerek, sok gyógyszerfogyasztás gyengítik az immunrendszert.
 

Kapcsolódó kép

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa.

Képtalálat a következőre: „családi képek”

Egy adott antigén (védekezési folyamatot kiváltó anyagok) hatására kialakuló, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese.
Ennek a szervrendszernek a működése az immunitásban nyilvánul meg. Ennek a szónak jelentése: védettség, mentesség.

Az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Valamint, ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse.

A védekezésben a főszerep a limfocitáknak jut.  A vörös csontvelőben termelődnek, de érésük sorrá átkerülnek a nyirokszervekbe, s ott "várják" az aktiválódást. Úgy képzeljük el, mintha a szervezetünk egy ország lenne, a limfociták pedig a védelmező katonák, s a nyirokszervek a bázisaik, állomáshelyük.

A bőr, a tápcsatorna, a légutak és a húgyutak nyálkahártyája, mint elsődleges védelmi vonal, véd a behatoló kórokozók ellen.
A védekezésben a főszerep a limfocitáknak jut. A limfociták a leukociták immunocita csoportjába tartoznak. A vörös csontvelőben termelődnek, de érésük sorrá átkerülnek a nyirokszervekbe, s ott "várják" az aktiválódást.

Mi is az immunválasz?
Tehát az immunrendszer működése az idegen anyagok ellen az immunválasz, ami a következő:

 • behatol a szervezetbe egy antigén anyag.
 • A T-limfociták felismerik és beindítják a védekezési folyamatot.
 • A B- limfociták antitesteket termelnek
 • Az antitestek kapcsolatba lépnek az antigénnel, s antigén-antitest-komplexet alkotnak
 • A limfociták hatására felszabaduló anyagokat érzékelő falósejtek aktiválódnak
 • A falósejtek bekebelezik a képződött komplexet és elpusztítják azt.
 • Granulociták elpusztulnak és genny keletkezik.
 • A T- memória megjegyzi az antigénre jellemző tulajdonságokat
 • A B- memória megjegyzi az adott antigén elleni antitestre jellemző aminosav sorrendet.

Mit tehetünk?
Alapvető fontosságú a bélrendszer megfelelő állapota és a helyes táplálkozás. A bőr védelme, a tüdő karbantartása. Ha nem tud megbírkózni szervezetünk a betalokadókkal, külső segítségre lehet szükség. Javasolt természetes "antibiotikumok" alkalmazása, gyógynövények fogyasztása.
 

Mivel járulhat az Ökonatura mindehhez hozzá?

 • Természetes immunerősítő készítményeikkel.
 • Táplálkozási és életmód váltási tanácsokkal
 • Reg-enor teljes testtisztító és immunerősítő program

Autoimmun folyamatok

Minden autoimmun betegség lényege az, hogy a védekezősejtek nem ismerik fel a szervezet saját testanyagát, megtámadják, igyekeznek elpusztítani.

Az e betegségcsoportba tartozó kórképek megegyeznek abban, hogy a kötőszövetben immun eredetű gyulladásos folyamatok zajlanak. Ennek megfelelően számos tünetük is hasonló, a különbséget csak az jelenti, hogy melyik szervben zajlik a folyamat.

Egész szervezetet érintő (ún. szisztémás) kórképek:

Reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis, RA), SLE (systemás lupus erythematosus), SSC (systemás sclerosis, scleroderma), érgyulladás szindrómák, pl.: polyarteritis nodosa, polymyalgia rheumatica, Henoch-Schönlein purpura), Wegener-agranulomatosis, cryoglobulinémia, visszatérő polychondritis (porcos képletek gyulladása), Bechcet-szindróma

Egyes szervrendszereket érintő kórképek:

Vörösvérsejt széteséssel járó vérszegénység (haemolyticus anaemmiák); SM (sclerosis multiplex), Graves-Basedow-kór (pajzsmirigytúltengés), inzulin-függő cukorbetegség (diabetes mellitus, IDDM), vészes vérszegénység (anaemia perniciosa), fekélyes bélgyulladás (colitis ulcerosa), myasthenia gravis, idiopathiás gyulladásos myopathiák (polymyositis, dermatomyositis), szeronegatív spondylarthritisek (Bechterew-kór, artritis psoriatica, Reiter syndroma, gyulladásos bélbetegséghez társuló izületi gyulladás).