Pajzsmirigy működészavar

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső, ill. a gége alatt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy.

Működését a hipofízis által termelt hormon, a TSH irányítja. A tüszők falát alkotó mirigyhám Tiroxint és trijód-tironint termel.
A pajzsmirigy hormonjai:

  • a szervezet anyagcsere-folyamatainak,
  • az energiaforgalomnak és
  • a hőszabályozásnak legfontosabb tényezői.
  • az anyagcserét fokozó hatásuk révén növelik az oxigén felhasználását is. Emelkedik a zsírok és fehérjék lebontása,
  • a cukorraktárakból fokozzák a kiáramlást, ezáltal a vércukorszintet is emelik.
  • az idegrendszer normális tevékenysége is jelenlétükhöz kötött. Fiatalkorban elengedhetetlenül szükségesek a normális testi és szellemi fejlődéshez.
  • a hormonok jódot tartalmaznak.

Pajzsmirigyhormonok: T4 és T3
A tiroxin (tetrajód-tironin) és a trijód-tironin

Hatásukra a testünk anyagcseréje "felpörög". Ezenkívül a normális nemi működéshez is ezen hormonok normál szintje szükséges. Az idegrendszer és a csontozat normális fejlődéséhez is pajzsmirigyhormonokra van szükség, valamint ezek támogatják a katekolaminok (adrenalin, noradrenalin) keringésre gyakorolt hatását, ezáltal közvetetten növelik pl. a szívfrekvenciát, a szívműködést, a szívizomszövet oxigénfogyasztását is.

 

Normál értékeik:

T4: 50-110 µg/l (64-142 nmol/l), fT4: 8-18 ng/l (10-23 pmol/l)

 

Kóros körülmények között a pajzsmirigy megnagyobbodhat, akár diffúzan, akár göbös formában.

A túlműködés leggyakoribb oka az - autoimmun eredetű - pajzsmirigyhormon-termelés fokozódása (hyperthyreosis). Az ok a pajzsmirigyben keresendő, nem az agyalapi mirigy TSH termelése nő meg. (A betegséget Európában Basedow-kórnak, az angolszász/amerikai területen Graves-kórnak nevezik.).

A pajzsmirigyhormonok fokozott termelődése esetén az anyagcserében a lebontási folyamatok kerülnek előtérbe. Azaz fokozódik a zsírégetés és a fehérjelebontás, a szervezet zsír-és fehérjeraktárai csökkennek, a testhőmérséklet a "túlfűtött" anyagcsere miatt megemelkedik, jelentősen fokozódik a szívfrekvencia, a keringés felgyorsul. Az illető szeme kidülled a szemgolyó mögötti kötőszövet túlburjánzása miatt, pajzsmirigye megnagyobbodik, azaz golyva alakul ki. Élénk reflexek és fokozott ingerlékenység jelentkezik, nyugtalanság, instabilitás jellemzi a beteget. A szexuális működés ugyanúgy zavart szenved, mint a pajzsmirigyhormonok alacsony szintjénél. Az emésztés felgyorsul, gyakori a hasmenés, jelentős súlyveszteség figyelhető meg.

A csökkent pajzsmirigyműködés (hypothyreosis) a felnőttkoritól. A fiatalkorban jelentkező zavarok oka lehet jódhiány vagy genetikai zavar, és jellegzetes tünete a szellemi és testi fejlődés nagyfokú elmaradása (kretenizmus). A pajzsmirigyhormonok csökkent termelődése vagy hiánya az alapanyagcsere 30-40 százalékos csökkenésével jár. Az illető elhízik, idegrendszeri működése is lelassul, ami szellemi lustasághoz, tunyasághoz vezet, a nemi tevékenység lelassul vagy teljesen megszűnik, a haj gubancos, fénytelen és erősen hullik, a bőr alatti kötőszövet püffedt, vizenyősen beszűrődik, ez főleg az arcon, a szem környékén jelentkezik jól láthatóan.

A felnőttkori hypothyreosis több okra vezethető vissza: - autoimmun eredetű csökkent pajzsmirigyműködés. Ha a pajzsmirigy alulműködésre gyanakszunk, akkor egyszerű labor vizsgálattal, (ultrahang-, ill. izotópvizsgálattal) szérum TSH meghatározással a diagnózis felállítható (TSH általában 5 felett van ilyenkor, míg normálisan ez az érték 0,1 és 4,7 közti tartományban van, 5% felett már a hormonpótlás indokolt. Ha e mellett a szérum anti-TPO és a szérum TBG szintje is megemelkedett, akkor a Hashimoto thyreoiditis diagnózisa majdnem biztos.

Manapság azonban az emberek nagy része újra elkezdte csökkenteni a jódbevitelt, ráadásul  az ételekben található egyéb összetevők: pl. króm, fluorid, bróm blokkolják a szervezetben a jód receptorokat, így csökken a szervezet jódszintje. 

Rendszeres D-vitamin bevitel, jód tartalmú ételek fogyasztása és sok zöldség és gyümölcs - ez lehet a pajzsmirigy betegségek megelőzésének egyik legjobb természetes módja.

Természetes készítményekkel alulműködés esetén segíthetjük a pajzsmirigy működését. A tengeri élőlények sok jódot tartalmaznak. Ezen kívül a dió is sok jódot tartalmaz. Napi 6-8 szem dió és 2 szem brazíl dió, melynek magas a szelén tartalma, elfogyasztásával sokat tettünk a jódhiány megelőzése érdekében.  
A gombák jód és szelén tartalma magas, ami különösen ajánlott az hypothyreosis kialakulásának megelőzése céljából (a gombák egyébként más hasznos nyomelemekben is bővelkednek).

 

forrás: Ökonatura, dr. Tihanyi László, Házipatika.com