Bélgyulladás, Crohn, IBS

A Crohn-betegség olyan bélgyulladás, amely esetén a bélrendszer nyálkahártyája begyullad, ez okozza a hasmenést és az alhasban érezhető fájdalmat. Nem keverendő össze a colitis ulcerosa nevű betegséggel, ott ugyanis a betegség egységesen pusztít az érintett szakaszon, a Crohn-betegség esetében a gyulladt szakaszok között párhuzamosan egészséges területek is vannak.
Még nem lehet biztosan tudni, mi okozza a Crohn-betegséget. Talán egy korábbi fertőzés állhat a betegség kialakulása mögött, amikor az immunrendszer küzd a kórokozó ellen. A Mycobacterium avium paratuberkulózis nevű baktérium egyik alfaját gyanúsítják, de még nem sikerült kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy ez a kórokozó a bűnös. A tudomány mai állása szerint a Crohn-betegséget egy olyan rendellenes immunválasz okozhatja, amit a szervezet ad egy minden embernél normálisan is meglévő baktériumra. Ez a rendellenes reakció lehet a felelős a Crohn-betegségért. 
A Lerner Kutatóintézet (Cleveland, Egyesült Államok) munkatársai megállapították, hogy a maltodextrin fokozza a kólibaktérium (Escherichia coil) vékonybélben való szaporodását, ami negatívan hat a Crohn-betegség állapotára.
A maltodextrin számos élelmiszerben előfordul, például megtalálható a mesterséges édesítőszerekben, de müzliben, dobozos kiszerelésű gyümölcsökben, desszertekben, instant pudingokban is jelen van. A szert gabonafélékből vonják ki, és az egészségügy is alkalmazza gyógyszerek vivőanyaga céljából. A kísérletben a mesterséges édesítőszerek (melyek a maltodextrin mellett aszpartámot és dextrózt is tartalmaztak) serkentették a baktériumok biofilmképzését, ami ellenállóvá teszi az élőlényeket a környezeti hatásokkal szemben. 
(forrás: betegszoba.hu)

Az IBS (Irritábilis Bél Szindróma) emésztőrendszeri tünetegyüttes, mely időnként komoly fájdalommal jár, és az életminőséget jelentősen ronthatja. Amikor egy IBS-ben szenvedő beteg felkeresi a szakorvost, általában a következő tünetekre panaszkodik: gyomorpanaszok, hasi diszkomfort érzés és puffadás, gyomortáji vagy hasi fájdalom, amely néha igen erős is lehet. A belek érzékennyé válnak, megváltozik a széklet állaga és gyakorisága. Mivel e tünetegyüttes hátterében sok minden állhat, ezért alapos kivizsgálásra van szükség.