Csontrendszer, ízületek védelmére

A felnőtt ember csontváza 206 csontból áll. (Születéskor még kb. 300 csontunk van - közülük néhány a gyerekkorban összenő.)

Ez a szilárd mozgatható váz a test támasza, védelmezője.

A szilárd koponya úgy védi az agyat, mint a diót a héja. A koponya - bár szinte egy csontnak látszik - mégis 22 különálló csontból áll. A kezekben több mint 50 csont van.

 

A gerincoszlop csigolyákból épül fel:

  • 7 nyaki
  • 12 háti
  • 5 ágyéki
  • 5 keresztcsonti
  • 3-5 farkcsonti csigolyák alkotják

Egyenesen tartja a testet, a csigolyák között rugalmas, szívós porckorongok vannak - így a gerincoszlop csavarodni és hajolni is tud. Napközben a gerincoszlop porckorongjai összenyomódnak - este lefekvéskor így alacsonyabbak vagyunk, mint reggel felébredéskor.

A bordák a tüdőt és a szívet óvják.

Ásványi anyagok nélkül a csont olyan rugalmassá válna, hogy csomót köthetnénk rá úgy , mint egy kerti locsolócsőre. A csontok keménynek és élettelennek tűnnek, bár erek és idegek hálója fonja át belsejüket.
A csöves csontok belsejét velőüreg alkotja, melyben zselészerű anyag, a csontvelő található, ahol egy nap alatt csaknem 200 milliárd vörösvérsejt termelődik.
A csontok négyszer szilárdabbak, mint a beton.

Mozgásunk csak akkor lehet kifogástalan, ha az izmok, tömlők, inak, csontok egészségesek és jól működnek.

Testünkben több mint 600 izom található. Az izmok izomkötegekké fonódnak össze, mert így nagyobb teljesítményre képesek.
Az izmok rostokból épülnek fel.  Az izomsejtek kémiai, elektromos vagy mechanikai ingerléssel ingerületi állapotba hozhatók, amelyre – mivel speciális fehérjéket tartalmaznak – összehúzódással válaszolnak. Ez az összehangolt összehúzódás hozza létre a mozgást.

Képtalálat a következőre: „sport képek”