Allergia

Az allergia olyan, egyébként ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre.
A védekezőrendszer helytelen működése miatt indokolatlanul immunreakciót generál.


A klasszikus allergia elsődleges oka az az immunreakció, melyben hízósejtek és IgE antitestek vesznek részt.
Bármi, ami antitest-termelést vált ki, az antigén.
Azokat az anyagokat, amik antitest termelést váltanak ki, allergéneknek nevezzük.

Típusai lehetnek:

 • szénanátha (pollenallergia)
 • egész éven át tartó allergiás nátha (pl. házipor-atka által kiváltott allergia)
 • allergiás eredetű asztma
 • atópiás ekcéma
 • allergiás eredetű csalánkiütés és az azt helyenként kísérő angioödéma (arcot és légutakat érintő vizenyősség)
 • anafilaxiás sokk (heves allergiás reakció pl. rovarcsípésre, penicillinre, egyes élelmiszerekre)
 • ételallergiaAz allergia a civilizált emberek betegsége:

Okok között szerepelhet:

 • egyre több vegyszert és tisztítószert használunk a háztartásban,
 • egyre több az adalékanyag, ételszínezék és tartósítószer ételeinkben,
 • egyre magasabb az élelemmel szervezetünkbe jutó növényvédő szerek mértéke, a műtrágyák maradéka, valamint a hússal és tejtermékkel megevett takarmány-kiegészítők és antibiotikumok (amit az állatgyógyászatban használnak) szintje,
 • egyre több a fűtésből származó gáz és egyéb beltéri szennyezőanyag (pl. poratka, gombaspóra, formaldehid) a lakások levegőjében, ami az egyre jobb szigetelés miatt csakis gyakori szellőztetéssel távozhat(na),
 • egyes időszakokban nagyon magas szintű az allergizáló pollenek száma a levegőben (pl. parlagfű), valamint a városok közlekedési és ipari légszennyezési adatai is riasztóak.

A hosszan tartó stressz vagy szorongás alatt a szervezet gyorsabban használja fel a vitaminokat, nyomelemeket és szénhidrátokat, amik az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez szükségesek.

Odafigyeléssel megelőzhető, csökkenthetők a tünetek.

Arcmasszázs is segíthet az allergiás panaszok esetén.

Allergia ellen hatásosak lehetnek az alábbi szerek, melyek fő erénye, hogy kizárólag természetes anyagokból készülnek: 

 • méz: a legjobb a termelőtől vásárolt házi méz. Hőkezelés nélkül, nyersen fogyasszuk, így őrzi meg a benne található értékes hatóanyagokat. Allergia esetén a szervezet hisztamint termel. A méz kiváló antihisztamin forrás. 
 • gyömbér: nyers gyömbérből egy bögre forró vízzel kiváló italt készíthetünk, melyet ha kihült mézzel még ízletesebbé tehetünk. 
 • csalánlevél: mely vértisztító hatásának köszönhetően nagyszerű segítség lehet allergia esetén. Teaként elkészítve ajánljuk. 
 • borsmenta, kamill, zöld tea: enyhíti a visztetést, orrdugulás ellen kiváló 
 • citrom vagy lime leve: kiváló lúgosító hatása van. Egy pohár langyos vízhez adva, mézzel édesítve kitűnő ital készíthető belőle. Citrus érzékenyek ne fogyasszák!

Egy hatékony szirup allergia ellen: 

1 tk fahéj
1 tk őrölt gyömbér
1 ek méz
1/2 tk méhpollen
1 tk citromlé 

Az allergiára való felkészülést a pollenszezon előtt 1-2 hónappal már érdemes elkezdeni. 
 

ÉTEL INTOLERANCIA – ÉTEL ALLERGIA

Ma Magyarországon szinte minden negyedik ember érzékeny valamiféle élelmiszerre akiknek mintegy a fele rendszertelenül jelentkező emésztőszervi panaszoktól (gyomor- és hasi görcsök, hányinger, hasmenés, puffadás, székrekedés) és harmada bőrelváltozásoktól (bőrpír, kiütés, atópia, ekcéma, csalánkiütés) szenved.
Nagy számban fordulnak elő köztük olyan életminőséget rontó problémák mint fejfájás, álmatlanság, depresszió…stb. Sokan élnek a „negatív leletek - visszatérő fájdalom” állapot ördögi körében.

Varga Nikolettától:
Az allergia az immunrendszerrel szorosan összefügg, mivel ez egy olyan válaszreakció bizonyos anyagokra, amelyeket az immunrendszer méreganyagként észlel. Arról már többször volt szó, hogy immunrendszerünk 70%-a bélflórában található. A szerzett immunrendszerünk ugyanis nem más, mint a beleinkben lakó különböző laktobacilusok összessége.
Ennek a laktobacilus kolóniának a milyenségén és mennyiségén áll vagy bukik nem csak az emésztésünk, a tápanyagfelvételünk milyensége, hanem az immunrendszerünk, azaz összességében az egészségünk is! Tehát az allergiák minden esetben a bélflóra nem megfelelő működésének és az ebből egyenesen következő immunrendszeri működészavarnak a tüneti következményei.
Kialakulásuk szinte minden esetben megelőzhető lenne a bélflóra épségének megőrzésével, megfelelő étkezéssel, a bélflóra károsító élelmiszerek és gyógyszerek kiiktatásával és sok esetben a közvetlen környezetünk szennyezettsége és egyéb életkörülmény (pl. stressz) súlyosbító körülmény lehet.
Az allergiák nagy része könnyen és magától helyrejönne egy célzott diétával egybekötött méregtelenítéssel, és ha megfelelő figyelmet fordítanánk a táplálkozásunk minőségére.
forrás: antalvali.com