Miről árulkodik a körmöd?

Bizonyára hallottál már arról, hogy a körmödön található apró foltok, barázdák és elváltozások sokat elárulnak az egészségedről. De tudod-e, hogy egészen pontosan mit kell figyelned? Cikkünk összefoglalja a legfontosabb elváltozásokat, amelyek árulkodhatnak esetleges rejtett betegségeidről, egészségügyi problémáidról vagy alátámaszthatják azt, amit már úgyis tudsz.

Milyen az egészséges köröm?

Nos, amennyiben makkegészséges vagy, a körmöd enyhén domború és rózsaszínes árnyalatú. Intő jel lehet, ha ettől eltérő és az alábbi elváltozásokat is észreveszed rajtuk. Az is lehet, hogy nem mindegyik körmöd mutatja a jeleket, hanem csak például a kisujjad.

A betöredező, vékony vagy száraz köröm

A-vitamin illetve a folyadék hiányát is jelezheti. Ha száraz is a köröm, akkor pajzsmirigy alul működésre hívhatja fel a figyelmet.

Foltok és pöttyök

A leggyakrabban fehér kis foltocskák, esetleg fehér csíkok jelennek meg a körmön. Ez lehet a köröm bakteriális fertőzése is, de ha nem erről van szó, akkor általában vitaminhiányra utalhat, ezenkívül nagyon ritka esetben az ekcéma kísérője, de nyirokproblémákat is jelenthet.

A lilás-kékes köröm

Nem, nemcsak akkor lilul be a körmünk, ha fázunk, bár ennek a folyamatnak köze van ahhoz a problémához, ha hosszútávon is lilás a körmünk. Ez ugyanis alacsony véroxigén szintre és vérkeringési zavarra is utalhat.

Sárgás elszíneződés, ha nem cigarettázol

A nikotintól is elszíneződhet a köröm, sőt az ujjbegyek is. Ha viszont nem dohányzol, akkor a máj, illetve a tüdő betegségéről árulkodhat. Pikkelysömör kísérője is lehet, ha a sárgaság csak foltokban jelenik meg.

Ha szürkés árnyalatúnak találod

Nehézfémek és méreganyagok felgyülemlésére utalhat.

Ha színtelen

Vashiányos vérszegénységre utalhat.

A vöröses köröm

Bár valószínűleg erről a problémáról előbb értesülsz, minthogy a körmöd felhívná rá a figyelmet, de ha mégsem tudnál róla, akkor méresd meg a vérnyomásod, mert lehet, hogy túl magas.

A fehér széle van a körmödnek és vöröses barna a körömágyad

Ez bizony a májbetegség jele lehet. Azonnal fordulj orvoshoz!

Az előző jel fordítottja

Tehát ha a körmöd széle a barnás és a körömágy fehér, akkor a veséddel lehet gondod, szintén érdemes felkeresned első körben a házi orvosod.

”Vonalkódos” köröm

Hogyha hosszanti beszakadások és barázdák jellemzik a körmödet, akkor emésztési problémáid lehetnek. Lehet, nem árt egy ételallergiás teszten részt venned, illetve odafigyelned az étkezésedre.

Keresztben barázdás

Az előző tünet, csak 90°-kal elfordítva. Ez egy összetett problémára utalhat: egyrészt bélbetegségek kísérő jele is lehet, illetve cinkhiányra is utalhat, ha esetleg egy hosszabb diétán vagy túl. Ezenkívül egy elhúzódó gyulladásos betegség során legyengülhet az immunrendszer is, ezt is jelezheti a keresztirányú barázda.

A körömholdról

Ha úgy ítéled meg, hogy a körömholdad túl nagy, az szívinfarktus hajlamot is jelezhet. Ha a normális többszörösére növekedett ez a félhold, az a pajzsmirigy alul működésének lehet a jele.

Amennyiben túl kicsinek tartod, szintén szívvel kapcsolatos problémákra, keringési zavarra, sőt akár cukorbetegségre is utalhat.

Csak a rejtvény egy része

Nem szabad elfelejteni, hogy a köröm csak a kirakósunk egyik darabja, jelezhetnek bizonyos problémákat, felhívhatják a figyelmet a testünkben zajló negatív folyamatokra, de önmagában kevés a diagnózishoz.

 

Eperjesi Klára természetgyógyász

www.okonatura.hu  72/311-985   20/9311-985