Fejfájás, migrén

Fejfájás sokféle okból kialakulhat, de gyakori és elhúzódó fájdalmak esetén, vagy más tünetekkel együtt jelentkezve komoly betegséget jelezhetnek (pl. agyi keringési zavar, agydaganat, magas vérnyomás, szembetegség stb.) – tehát azonnal forduljon orvoshoz!


Gyakoriak a tenziós, izomfeszülés típusú fejfájások, de gyakran összefüggésbe hozhatók a vastagbél állapotával (pl. székrekedéskor, sok toxikus anyag szűrődik vissza a szervezetbe). Ahány MIGRÉN annyiféle nehezen definiálható, szerteágazó tünetekkel. Leggyakoribbak a vaskuláris (étrendi) eredetű migrénes fejfájások, az erek beidegzési zavarai okozzák. Legújabb biokémiai kutatások szerint az érfalban egy gyulladási folyamat váltja ki a görcsös fájdalmat.

Tünetei lehetnek:
általában egyoldalú, lüktető, görcsös fejfájás, hányinger, hányás, látászavar, fény- és zajérzékenység, fokozott vizeletürítés. A migrénes roham kezelés nélkül, akár 4-72 óráig is tarthat.
 

Kiválthatják a rohamot: frontok, stressz, menstruációs ciklus, fogamzásgátlók, alkohol, bizonyos ételek, illatok, szagok, erős kávé, levegőtlen szoba, stb.

Az akut tüneteket enyhíthetjük fény és ingerszegény környezet biztosításával, valamint a fájdalmas terület hűtésével. Az orvosi kezelés mellett alternatív lehetőség a egész test és bélrendszer méregtelenítése, az érrendszer állapotának javítása.