Koleszterin, triglicerid

A koleszterin a vérben található zsírféleség, a szervezet számára alapvetően fontos, nélkülözhetetlen alkotórész, minden sejt membránjának összetevője és többféle hormon alapanyaga. A szervezetben lévő koleszterin körülbelül 80%-át a máj termeli, a fennmaradó 20%-ot táplálékkal visszük be.

Az LDL koleszterin alacsony sűrűségű lipoprotein, tehát nagyobb részt koleszterinvegyületből áll, a koleszterint a májból a sejtekhez szállítja, azonban ha túl sok van belőle a vérben és a sejtek nem használják fel, akkor lerakódik az erekben. Ezért nevezzük "rossz koleszterinnek".

A HDL koleszterin alacsony sűrűségű lipoprotein a már lerakódott koleszterint szállítja vissza az érfalból a májba, ami aztán ott lebomlik. A HDL koleszterin tehát "jó koleszterin".

 A vér magas koleszterinszintje az egyik legfontosabb rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek. Ha ez egyéb tényezőkkel is párosul pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, egyéb egészségügyi katasztrófa kockázata hatványozottan magasabb. Ha túl sok LDL koleszterin kering a vérben, az szép lassan elkezd lerakódni az erek felára. Érelmeszesedés alakul ki, csökken az erek rugamasága. Meszes plakkok keletkeznek, melyek érszűkületet okoznak, illetve leválva vérrögöket képeznek, ami az erek teljes elzáródásához vezethet szívrohamot, szélütést (stroke) okozva.

Az a jó ha magas a HDL és alacsony az LDL koleszterin, de az összkoleszterin szintnek sem szabad átlépnie a határértéket.
Az eredmény jó, ha:

  • az összkoleszterin 5,2 mmol/l alatt van,
  • az LDL koleszterin 3,4 mmol/l alatt van,
  • a HDL koleszterin nők esetében 1,1 mmol/l fölött, férfiak esetében: 0,9 mmol/l fölött van.

Nézz meg egy tanulságos videót a koleszterinszint beállító gyógyszerekről Dr. Papp Lajos szívsebésszel:

Forrás: egeszsegnaplo.hu, Természetgyógyászat - Egészségtan