Fogyasszunk tojást!

A tojásban nagyon sok fehérje, és aminosav található, és figyelem, mind a kilenc esszenciális aminosav megvan benne, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani.

tojás

A tojás az elmúlt évtizedek propagandája miatt, még mindig nem igazán örvend népszerűségnek. Ennek fő oka, hogy egyes vélemények szerint elősegíti a koleszterin megemelését a vérben. Noha voltaképpen a HDL, a "jó" kolleszterin szintet emeli, amiből szervezetünk agysejteket, hormonokat, májunk pedig epesavat állít elő.

Segít az agy működésében

A tojás sok Omega-3 zsírsavat tartalmaz, de gazdag kolinban, lecitinben és B12 és D-vitaminban, ezek pedig nagyszerűen serkenti az agyműködést, megelőzheti a depresszítót és segíthet a stresszoldásban. A már említett kolin tartalom miatt emeli a szervezet szerotonin szintjét.

D-vitamin tartalma segít a csontok és fogak egészségének megtartásában. Időseknek különösen ajánlott a fogak épségének megtartása miatt!

Szabályozza az egészséges testsúlyt

Nem hiába kezdték dédapáink egy kiadós tojásrántottával a napot. A tojás elfogyasztása után igencsak telt érzést okoz, és ráadásul hosszú ideig erőt, energiát biztosít és még a vércukorszintet sem emeli meg. Pár fehérje pedig szó szerint elnyomja az éhségérzetet, így óránként nem tör ránk a falánksági roham sem.

Jó a szemnek

A tojás lutein- és zeaxantin-forrás is, ezeket pedig karotinoidoknak neveznek, amelyek védenek a sárgafolt-sorvadás és a különböző hályogok kialakulása ellen. Az antioxidánsok pedig a retinát is erősítik.

Izmosodj tojással!

Magas fehérjetartalmának köszönhetően a tojással sikeresen gyarapíthatjuk izomzatunkat, hiszen az izmok felépítésében a legfontosabb elem a fehérje. Az albumin elnevezésű fehérje segíti több fehérje felszívódását. A főt tojásban is ugyanúgy megtalálhatók a fehérjék, ezért nem kell, sőt nem ajánlott nyers tojást fogyasztani senkinek.

tojás

Szebb haj, szebb körmök

Ennek a két testrésznek a felépítésében is fontos szerepet játszanak a fehérjék, ezért a tojás fogyasztásával szebb lehet hajunk, erősebb és fehérebb a körmünk. Szelén- és B-vitamintartalma is erősíti hajat, körmöt, és erősíti az immunrendszert, idegrendszert.

Csökkenti a rák kialakulását

Antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően megelőzhetők a különböző daganatos megbetegedések. Főként nőknek ajánlott a tojásfogyasztás, hiszen 24 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.

Jót tesz az ereknek is, hiszen a közhiedelemmel ellentétben optimalizálja a koleszterinszintet, így gátolja az érfalakon a zsírok lerakódását.

Egészségesebb magzat

Azok a kismamák, akik a terhesség ideje alatt fogyasztanak tojást, ezzel a még meg nem született gyerekük egészségét szolgálják, hiszen csökken a mentális egészségkárosodásnak a kockázata, és a krónikus betegségek is ritkábban fordulnak elő. Ez a kolin hatásának köszönhető, amely még segít a magzat agyának fejlődésében és a születési rendellenességeket is megakadályozhatja.

Ne feledjük, mint mindenre, a tojás fogyasztásra is igaz: Mindent mértékkel!

Forrás: twice, okonatura