Gyógyító gyümölcsök

Alma

" Naponta egy alma az orvost távol tartja " mondta Nagymamám, aki szintén a nagymamájától hallotta és ez a mondás minden időben megállja a helyét!

A gyümölcs az egészség szimbóluma, ezért lehetőségeinkhez képest fogyasszuk a természet bőséges kínálatát.
20 -25 éve még az alma volt hazánkban a legnépszerűb gyümölcs, nem hiányozhatott egyetlen kertből sem. Mára már a déligyümölcsök bőséges kínálata valamelyest háttérbe szorította, de kétségtelen, hogy a gyümölcsök közül legtöbb felhasználási módja az almának van.

Egyaránt fogyaszthatjuk nyersen, sütve süteményben vagy önmagában, pürésítve, lekvárnak, kompótnak vagy levesnek megfőzve.

Gyógyító hatását már a középkorban felismerték, azóta is alkalmazzuk:

  • emésztési panaszokra,
  • fogyókúrára,
  • csecsemők étrendjében is az anyatej után az elsők között szerepel,
  • A-, B1-, B2-, B6-, PP-, C-, E- vitamint, kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, béta - karotint, ásványi anyagokat, gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint és cserzőanyagot tartalmaz.
  • vérszegénység,
  • kimerültség,
  • hörghurut,
  • hasmenés,
  • betegségből való lábadozáskor,
  • reuma és köves megbetegedések esetén,
  • tisztítókúrák és böjt alkalmával.
  • megakadályozza a vércukorszint erős ingadozását, ezért fogyókúrázók és cukorbetegek étrendjében is fontos szerepet tölt be.
  • támogatja az immunrendszert
  • segít a tüdő-, és prosztatarák elleni harcban
  • csökkenti az Alzheimer-kór veszélyét

Elsősorban magas C - vitamin tartalma és a héjában lévő pektin adja legfőbb gyógyhatását.
A pektin vérkeringést serkentő hatású,ezért érelmeszesedésnél rendkivül hasznos. Ezenkívül a pektin az orvosi szénhez hasonlóan megköti a bélben a baktériumokat és méreganyagokat, így akut hasmenéses vékonybélgyulladásnál kiemelkedő hatását bizonyították. A-, C-, E- vitaminja és a béta-karotin antioxidáns hatásúak.
A savas gyümölcs, mint tudjuk elfogyasztva lúgos termékké válik, az alma így nem csak az emésztési rendszer alapos tisztítója, de a vér savtalanításában is besegít.

Fontos azt is tudni róla, hogy az almával szemben szinte soha nem alakul ki allergiás reakció.
Csersavtartalma miatt hámozáskor rövid idő alatt megbarnul, ezt azonban néhány csepp citromlével megelőzhetjük.

Elkészítési mód
Jó tulajdonsága még az, hogy az íz leplezése végett olyan zöldséglékhez is keverhetjük, aminek fogyasztásához egyébként nemigen lenne étvágyunk, pl.: cékla, spenót, stb.
Lereszelve nyers sárgarépával vagy nyers céklával összekeverve, mézzel, kevés frissen facsart citromlével ízesítve kiváló desszert is készíthető belőle.  

Májtisztító hatását kiemelik  kesernyés íze miatt: a káliumban dús gyümölcs a vért is megtiszítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulását megalapozza. Hat a szív működésére: a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.
A grapefruit bioflavonjai elősegítik a kapilláris erek regenerálódását, tehát a gyümölcs a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van.
Magjának hatóanyagai erős antibiotikumok,  az emberi szervezetet azonban nem károsítják.

Őszibarack

Tápértéke:
Kevés olyan gyümölcs van, amely több magnéziumot tartalmaz, mint kalciumot. Az állítások szerint az lenne az ideális ha minden növényben több lenne a magnézium, mint a kalcium, mert akkor jobb lenne ennek a két elemnek a felszívódása és a test jobban megtartaná, kisebb lenne a kalcium veszteség. Az őszibarackban sok a boron is, valamint a kálium, így joggal mondhatjuk, hogy az izmok és a csontok ellátója.
Energiatartalma: 40 kcal/100 gramm.

Gyógyhatása:
Az őszibarack ásvány és vitamin tartalma jó hatással van az egészségünkre. Sok A és C vitamin van benne, kálium, boron és elég nagy mennyiségű szelén. Boron tartalmának köszönhetjük különleges adottságát, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben.                                   
Az őszibarack tisztító hatású gyümölcs, magját is célszerű elfogyasztani /mindig annyi-magot, ahány szem barackot ettünk /, mert bélműködést serkentő, emésztést elősegítő hatása van.
További jótékony hatásai:

  • Természetes antioxidáns,
  • Tisztítja a szervezetet,
  • Tisztítja a bőrt,
  • Tisztítja a tüdőt,

Hatásos lehet még az alábbi esetekben:

  • száraz bőrre,
  • székrekedésre,
  • folyadék szorulásra,
  • sugárzás és vegyi szennyezés tisztítására,
  • atherosclerosis

Ananász   

Ez a gyümölcs értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz.( A-, B1-, B2-,B-4, B6-, C-, E- vitamin, Niacin,foszfor, cink, vas, kalcium, kálium, magnézium,nátrium, réz, szelén)
Az ananász magas értékben tartalmaz mangánt (1,65mg). Ez a nyomelem a csontok, bőr és a porcszövet felépítéséhez fontos . A gyümölcslevek közül legjelentősebb folsavforrás az ananászlé,aminek a gyomor nyálkahártya normális működésében is szerepe van.
Bromelin enzimtartalma segíti a fehérjeemésztést, gyorsítja az izmok regenerációját. Segíti az izületek egészséges formában tartását. Felgyorsítja a műtéte utáni gyógyulást. A bromelin ezenkívül probiotikus hatást fejt ki, szervezetünk védekezőrendszerét erősíti, számos immunsejtünk termelődését fokozza.Csökkenti az asztmás gyulladást. Ez az enzim azonban csak a friss gyümölcsben található meg, mivel hőkezelés hatására megsemmisül.
Magas C-vitamin tartalma miatt jelentős az antioxidáns hatása is.
Csökkenti a vér savtartalmát, ezáltal elősegíti a vér sav - lúg egyensúlyát.
Magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, mivel kis mennyiségben is telíti a gyomrot. Érdekessége, hogy míg 100 gr ananász 49 kcal-át tartalmaz, addig szervezetünk 100 gr elégetésével 300 kcal-át használ el, ezért a fogyókúrázók körében méltán népszerű gyümölccsé vált.

Az ananász fogyasztása javasolt:

  • a bélrendszer zavarai esetén,
  • súlyfeleslegnél,
  • tüdőgyulladásnál,
  • meghűlésnél,
  • láz és gyulladás csökkentésre,
  • vérszegényég esetén,
  • leve ajánlott székrekedés ellen is.

Vásárláskor a következőkre figyeljünk:
Az igazán érett ananász színe sárgás, enyhén puha és illata jellegzetes. Levélrozettái könnyen kihúzhatók.
A friss ananász hűtőben akár két hétig is tárolható.
Az ananász talán az egyetlen gyümölcs, amit zöldségfélével is használhatunk, hogy a rossz ízű zöldségeket leplezzük, élvezhetővé tegyük. 

Szeder

Vadon élő kúszó-növény. Több fajtáját ismertjük. Alacsony növény, szára tüskés, termése sötétkékes-feketés, hamvas.
Az egyik legismertebb bogyós növény a szeder. Közkedveltségét ízének köszönheti. Savanykás, édes íze üdítőként hat a nyári melegben. Étvágytalan, vérszegény gyermekeknek ezt ajánlja a nép bölcsesség. Részt vesz az immunrendszer munkájának támogatásában, segíti a fejlődő csontok, fogak erősítését. 
Tartalmaz növényi fenolt, un. ellagik savat, alma, oxál és borostyánkő-savat, aminek köszönhető a tisztító hatása. Tartalmaz továbbá káliumot, vasat, kalciumot, foszfort, mangánt, stb. Van benne vitamin is, jelentős mennyiségben A és C vitamin, valamint nyomelem.  Energiatartalma: 32 kcal/100 gramm.

Gyógyhatása:
A szedernek nemcsak a gyümölcse, de levelei is gyógyhatásúak. Levele cseranyagot tartalmaz, ami összehúzó hatású, flavont, ami antioxidáns, C vitamint, inozitot és szerves savakat, amelyek tisztító hatásúak. A szeder tisztító hatású, enyhe hashajtó, fertőtlenítő és fájdalomenyhítő hatású.

A szeder rendszeres fogyasztása az alábbi esetekben segíthet:

  • vérszegénység,
  • sárgaság
  • alacsony vérnyomás esetén is hatásos.
  • a koleszterinszintet, az érelmeszesedést magas pektin tartalma miatt csökkenti.
  • serkenti a bélműködést.
  • a levéből főzött tea megszünteti a hasmenést.
  • kitűnő vizelethajtó.
  • a légúti betegségek gyógyításában is hatásos.
  • serkenti az immunrendszert
  • vesetisztító
  • csonterősítő

Szilva

A szilva a rózsafélék családjába tartozik. Az egyik legigénytelenebb és leggyakoribb gyümölcsünk. Vidékünkön a legnagyobb mennyiségben a szilvát termelik a gyümölcsök közül, leszámítva a szőlőt.

A szilva: 7 g fehérjét, 5 g zsírt, 131 g szénhidrátot, 5 g szerves sót és 5 g rostot tartalmaz kilogrammonként. /gyümölcscukrot, pektint, káliumot, magnéziumot, növényi rostot tartalmaz/.
Energiatartalma: 57 kcal/100gramm.

A szilva:

  • kitűnő széklet szabályozó,
  • karbantartja a beleket,
  • vértisztító
  • meghűléses betegségek esetén is jó szolgálatot tesz a hurut megszüntetése és a belek megtisztításával megszünteti a hurutos megbetegedést.
  • nátha ellen az aszalt szilva fogyasztása jót tesz.Reggelente /nátha esetén/ rágcsáljunk el 6-8 szem aszalt szilvát. Egy-két napon belül megtöri a makacs náthát.
  • serkenti az agy működését, jó hatással van az idegrendszerre, serkentő, frissítő, méregtelenítő szerepe is jelentős.
  • hosszantartó, nagy testi igénybevétel esetén is hasznos a szilva, mert fel frissít és kitartóvá tesz.
  • a bennük található antioxidánsok védenek a DNS károsodásától
  • véd a klimax utáni csontritkulástól
  • veseműködés serkentő
  • koleszterin csökkentő

Tápláló gyümölcs, bőven ehetünk belőle, ahányszor csak kívánjuk, nem fog megártani.
A szilva kitűnően aszalható, de sohasem szabad sütőben szárítani, mert az értékei hő hatására elvesznek, a melegen szárított szilva hajlamos a fertőzésre. Szellős, hűvösebb helyen, esetleg szárító álványon aszaljuk.
A vékony húsú fajták erősen savasak, ezért csak éretten fogyasszuk!

Sárgadinnye

 A sárgadinnyének többféle fajtáját ismerjük. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.Tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz cink, kobalt és króm, A vitamin, niacin, riboflavin, thiamin, folic sav és C vitamin.
Gyógyhatása:
A sárgadinnye kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli a benne levő nagymennyiségű ásvány.

A paprikához hasonlóan a sárgadinnye is tele van C-vitaminnal és bétakarotinnal.
Dr.Perricone, a világhírű bőrgyógyász és szépségspecialista az arc szépségének megőrzés végett napi háromszor egy szelet sárgadinnye elfogyasztására buzdít.
Javaslata szerint diétánkba alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket válasszunk a gyulladások és a sejt-károsodás megelőzése érdekében.
A sárgadinnye remek választás, magas a víztartalma is, ami segít a bőr hidratálásában.

Fogyasztása az alábbi esetekben javasolható:

  • bélgyulladás
  • gyomorgörcs, bélgörcs
  • bőrkiütés, bőrbetegségek
  • nyálkahártya megbetegedései
  • erős menstuáció esetén
  • 100gr sárgadinnyében található:

Energia: 39 kcal, karotin: 3,0 mg, B1-vitamin: 0,04 mg, B2-vitamin: 0,02 mg, C-vitamin: 35 mg, fehérje: 0,3 g, zsír: 0,1 g, szénhidrát: 9,5 g.

Cseresznye

Ha valaki sok cseresznyét fogyaszt, nagy az esélye, hogy egészséges fogai lesznek, mert a cseresznyelé gátolja a fogszuvasodást. Rendszeres fogyasztása gátolja az ízületi és köszvényes fájdalmakat. Ajánlatos naponta egy pohár rostos cseresznyelé, illetve idényben friss cseresznye.

Szőlő

A szőlők fürtökben lógnak formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt. A kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért, fehérjét, szőlőcukrot, káliumot, szerves sót, növényi rostot, C-, B vitamint tartalmaz.
Energiatartalma: 76 kcal.

Gyógyhatása:
Széleskörű használata a rákelleni küzdelemben van. A szőlőlé kúraszerű fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Tartalmaz továbbá fitoesztrogént is.

Teljes értékű táplálék:

  • Vértisztító,
  • idegeket erősítő,
  • izom regeneráló hatású.
  • Fokozza az epeelválasztást,
  • gyógyítja a bélbetegségeket, a vesekövet,
  • csökkenti a vizelet savasságát.
  • hormonterápia esetére
  • herpesz vírus esetén 
  • krónikus fáradtság esetén 
  • koleszterin csökkentő 

Étkezés közben vagy utána ne együnk szőlőt, mert magas cukortartalma miatt könnyen megerjed a gyomorban.

A szőlőt mindig önmagában fogyasszuk!

A szőlőmagból préselt olaj rendkívül értékes és drága, egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy javítja a látást.

A szőlő hatásos fogyasztószer is.
A diéta abból áll, hogy naponta hatszor negyed kiló szőlőt eszik a fogyni vágyó. Nem kell számolgatni a kalóriát és nem kell főznie sem.. A szőlőkúra idején / amikor természetesen semmi mást nem szabad enni / naponta 950 kalóriához jut a szervezet. Az egyhetes kúra során három kilótól lehet megszabadulni, és ami már csak kellemes ráadás: miközben értékes ásványi anyagokkal / káliummal ,foszforral, kalciummal és magnéziummal / látja el a szervezetet, közben salaktalanítja és vízteleníti. Közben fényesíti az agyat, ugyanis a szőlőcukor nemcsak az anyagcserében játszik fontos szerepet, hanem az agy energiaszükségletét is fedezi.
A szőlő fajtája nem számít.
Ennél a fogyókúránál is annyi folyadékot szabad inni, amennyi csak jólesik, de csak ásványvizet, gyógyteát vagy kávét, természetesen cukor és tej nélkül.

Fekete áfonya

Erdők szélén lankásokon, alacsony hegyeken, árok mentén nő az áfonyabokor. Termése bogyó, hasonlít a meggyhez, de kisebb, kellemes ízű gyümölcs.

Tápértéke:
A vadon élő bogyós gyümölcseink tápértéke sokkal magasabb, mint azoké, amelyeket kiskertekben termelnek. Az áfonya is az a gyümölcs, amely rendkívül nagy megbecsülésnek örvend a népi gyógyászatban. Kiemelkedően magas a kálium, tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, C vitamin, stb.

Gyógyító hatása:
Igen magas ásványi só, fém és nyomelem tartalma aminek következtében igen csak sokrétű az alkalmazása a gyógyászatban. Tudományosan is elfogadott a szív és érrendszeri betegségek gyógyítójának, illetve a látószervünk különféle betegségeire használják, valamint baktériumölő hatása is ismert. Az áfonya kivonatosan gyógyszertárakban is kapható.

Az áfonya az egyik legbiztosabb gyógyszer a szívszélhűdés elkerülésére, illetve annak gyógyítására. Azok számára, akik bármilyen érrendszeri, koszorúér, vagy egyéb a szívvel kapcsolatos betegségben szenvednek, ajánlatos az áfonya fogyasztása. A rendkívüli gyógyító erejét annak köszönheti, hogy összehasonlíthatatlanul magas a kálium tartalma.

Az áfonya a következő betegségek megelőzése és gyógyítása esetén is jótékony hatású lehet:

  • Vérkeringési zavarok, így az artériákkal és a vénákkal kapcsolatos rendellenességek, a mikroszkopikus vérzékenység, visszértágulás, a vese kapilláris vérerei stb
  • Lázas megbetegedések, malária, reumatikus láz, tífusz, stb. lázzal járó betegségek esetén.
  • Bőrbetegségek, bőrkiütések: az áfonya jó vértisztító, ezért gyógyítólag hathat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör stb. kellemetlen betegségekre is.
  • Látószervi megbetegedések: így a szürkületi vakság, a szürke hályog, zöld hályog, cukorbajból eredő látási zavarok, stb.

Gránátalma

"Egyetek gránátalmát, mert ez megtisztítja a szervezeteket az irigységtől és gyűlölettől” – mondta állítólag a Próféta.

Kutatások szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak. A perzsa eredetű gyümölcs kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak. A gránátalma fogyasztása 20 %-al csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, egyúttal növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben, Illetve a vér koleszterin oxidációját 40%-al csökkentette. 
A gránátalma az érfalakra már lerakódott plakkok méretét is képes volt csökkenteni! Segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében is. A gránátalma az ellagsav (ellagénsav) legjobb természetes forrása, mely egy olyan fenol típusú komponenes, ami antikarcinogén és antimutagén sajátossággal rendelkezik, gátolja a daganatos sejtek osztódását elsősorban emlőrák, bőrrák, prosztatarák és tüdőrák esetén. Az ellagsav háromféleképpen fejti ki hatását a rákkal szemben: megállítja a rákos sejtek osztódását, elpusztítja a rákos sejteket és gátolja azok kialakulását.
Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is. Emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták. Tehát a gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri candida fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását.

A gránátalma a következő betegségek megelőzése és gyógyítása területén fejtheti ki jótékony hatását:

  • Változó korban,
  • Alacsony vérnyomás esetén,
  • Vérerősítő,
  • Hasmenés,
  • Aranyér,
  • Bélférgek,
  • Kellemetlen lehelet esetén

Gránátalma vásárlásakor kemény, fényes héjú gyümölcsöt válasszunk. Éles késsel vágjunk le a gránátalma kalapjánál egy szeletet. A magvakat tartó hártyáknál vágjunk bele a gyümölcsbe, majd merítsük 4-5 percre víz alá, hogy az értékes hússal körülvett magvak épségben kinyerhetők legyenek. Óvatosan nyomkodjuk ki a magokat, melyek lemerülnek a víz aljára, míg a héj a víz tetején marad. Szűrjük le, és már ehetjük is.

Elkészítési mód: 
Gyümölcssalátához díszítésnek nagyon szépen hatnak az apró bordó-vörös magok. Ha kúraszerűen alkalmazzuk, meghéjazzuk és az egész gyümölcsöt fogyasztjuk. Gyümölcscentrifugával pépesítsük egy fél pohár vízzel, majd szűrjük le egy gézen át, vagy műanyag-szűrőn. Nincs ugyanis az a fém, amit a savas anyag ne oldana, ezért használunk gézt a szűréshez. Naponta háromszor fél pohárral fogyasszunk. A gránátalma megszárított héját megdaráljuk, és tároljuk, hasmenésre használjuk.

Banán

A banán, a világ legnépszerűbb gyümölcse

A banán a világ legnépszerűbb és felhasználását tekintve is a legsokoldalúbb gyümölcse. Megfőzhetjük, le turmixolhatjuk, nyersen elfogyaszthatjuk. Ráadásul ez a kis sárga gyümölcs számos módon fejthet ki pozitív hatást egészségünkre.

1, Szupertáplálék

A „minden nap egy alma…” mondást nyugodtan kiterjeszthetjük a banánra, hiszen a banán 5-ször annyi A-vitamint és vasat, 3-szor annyi káliumot és kétszer annyi szénhidrátot tartalmaz, mint az alma.

2, Energia

A banán kiváló energiaforrás, egy közepes méretű gyümölcs elfogyasztásával akár órákig csillapíthatjuk éhségünket, kiváló délutáni csemege a csokik, cukrok és chipsek helyett. A reggeli ébredést is elősegíti.

3, Ásványi anyagok

A banánban lévő kálium elősegíti a szív-, és érrendszer működését, az agy oxigén ellátását, szabályozza a szív működését, a vérnyomást és a szervezet normál folyadék egyensúlyát. A sárga gyümölcsben található vas elősegíti a hemoglobin termelődést, kiváló táplálék vashiányban szenvedőknek.

4, Rostok

A banán kiváló rostforrás, ennek köszönhetően szabályozza a belek működését, így természetes hashajtóként szolgálhat székrekedés során, illetve megfogja a székletet hasmenés esetén.

5, Hangulatjavító

A banán tartalmaz egy triptofán nevű vegyületet, mely segít ellazulni, így felelős a jó hangulatért. Egyes kutatások szerint a depresszióban szenvedő betegek jobban érezhetik magukat egy banán elfogyasztását követően.

A banán emellett segíti az agy működését, javítja a koncentrációt.

6, Segítő kezet nyújt másnaposságban

A banánban található vitaminok, ásványi anyagok és szénhidrátok segítik a szervezet regenerálódását másnaposság esetén. Akik szeretnének leszokni a dohányzásról, szintén fogyasszanak sok banánt, mivel a benne található B-vitamin és más ásványi anyagok csökkentik a nikotin pszichikai hatásait.

7, Fekély

A banán csökkenti a gyomorsav mennyiségét és az emésztőrendszer irritációját, azáltal, hogy „védő bevonattal” vonja be a gyomor és a belek falát. Refluxban is javasolt a fogyasztása.

8, Szemölcsök

A banán héja természetes úton gyógyítja a szemölcsöket.

9, Reggeli rosszullét

Nyugtató tulajdonságainak köszönhetően a banán enyhíti a reggeli rosszullétet várandós nőknél.

A legjobb egy almát és egy banánt együtt elfogyasztani, mert a két gyümölcs jótékony hatásai így felerősödnek és ízük is kiválóan harmonizál egymáshoz.

Papaya

A Caricaceae, vagyis a dinnyefafélék családjába tartozó papaya, (Carica papaya) valószínűleg Mexikó déli részéről és Közép-Amerikából származik.

Nagyon lédús gyümölcs, 90 százaléka víz. Energiatartalma 126 J, fehérjét 0,4, zsírt 0,1, rostot 0,7 grammot találunk benne százgrammonként, sok C-vitamint, aszkorbinsavat, káliumot is tartalmaz, de ennél is jelentősebb az A vitamin tartalma. Papaint és más hasznos enzimeket, közel 20-féle aminosavat, B-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat is kimutattak benne.

A papaya termésének húsos részei tejszerű anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert papinszerű fehérjebontó enzimet húspuhítóként, sörstabilizálóként, továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítő gyógyszerek készítésére használják Az egész növényt, szinte minden alkotórészét felhasználják a természetgyógyászatban.

Hogyan fogyasszuk?
A héja élvezhetetlen, azt el kell távolítani, a gyümölcs húsa ehető, a magjai nagyon csípősek, ezért a fogyasztásuk nem ajánlott. Nyersen is fogyasztható, gyümölcssalátába is teszik. Püré formájában krémek és italok készítéséhez használható, párolva köret, befőzve kompót, vagy lekvár alapanyaga lehet. Ha kettévágva citromlevet facsarunk a húsára, dinnyeként fogyasztható, kikanalazva a héjból. A megfelelően érett papaya héja sárgászöld vagy zöld, számos sárga folttal tarkítva, esetleg sötét pontocskák is előfordulhatnak rajta. Az egész gyümölcs puha, kellemes tapintású. 

Érdekesség:
A mostanában táplálék-kiegészítőként alkalmazott papaya tabletta zöld papaya friss hajtásaiból és félérett gyümölcsének szárítmányából, magjából készül. Fogyasztását cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, emésztési problémák (pl. hasmenés, székrekedés, savhiány, puffadás, teltségérzet), gyomorfekély, bélgyulladás, bőrgyulladás, ingerlékenység megszüntetésére, epe-és májproblémák orvoslására, valamint kiadós lakomákat kedvelők számára javasolják.

 Grépfrút

Májtisztító hatását kiemelik  kesernyés íze miatt: a káliumban dús gyümölcs a vért is megtiszítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulását megalapozza. Hat a szív működésére: a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.
A grapefruit bioflavonjai elősegítik a kapilláris erek regenerálódását, tehát a gyümölcs a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van.
Magjának hatóanyagai erős antibiotikumok,  az emberi szervezetet azonban nem károsítják.

Görögdinnye

A görögdinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Mivel 90%-ban vízből áll, átmossa és méregteleníti a szervezetet, a vért és a beleket is kitisztítja. A görögdinnyében megtalálható a likopin nevű antioxidáns, amely megköti a káros szabadgyököket, melyek elősegítik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik: ez szintén likopintartalmának köszönhető - hiszen ez az anyag fogja fel a bőrt érő káros sugarak hatásait.

Mandula

E-vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással bír, Jótékony hatással van a máj és hasnyálmirigy problémákra valamint segít a székrekedés megszűntetésében.  Magas telítetlen zsírsav és fehérje tartalma miatt kiváló energiaforrás, továbbá kiváló kálium, kálcium, magnézium és foszfor forrás, így szerepet játszik a csontépítésben, az izommunkában és az idegrendszer munkájában. Stresszoldó hatása is ismert.

Szelídgesztenye

A gesztenye energiában és rostokban gazdag. Jelentős káliumforrás és számos egyéb hasznos vitamint is tartalmaz (B-vitaminok, E- illetve C-vitamin, amelyből meglepően sok, 100 g-ra vetítve 25-30 mg található). Erős antioxidáns hatású, meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1-vitamin, a B2-vitamin, valamint a B6-vitamin mennyisége is. Kevéssé ismert, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.

Dió

A dió tanninokban és polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telítetlen zsírsavakról. Húsz gerezd dió kb. 2 gramm omega-3-zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, melynek szívre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen. Csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladásgátló tulajdonságai is vannak. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet.  Magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású. A dióolaj ergoszterol-tartalma (amely a szervezetben a D-vitamin képzésének egyik előzetes alakja) jó hatású a bőrre, öregedését késlelteti. A dióolajnak kifejezett gombaölő hatása van.

Birsalma

A birsalma gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását. Kevés cukrot tartalmaz. nyákoldó hatású. Sárga színének köszönhetően elősegíti az emésztést, a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert. Ha a téli időszakban fáradtak vagy lehangoltak vagyunk, a sárga szín segít felfrissülni. A népi gyógyászatban magjait köhögéscsillapításra is használják. Krémje aranyér ellen hatásos. Ezenkívül kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is.

Kökény

A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas. A virágjából teát készíthetünk, mely remekül funkcionál vízhajtóként, hashajtóként egyaránt. A leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is. A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert. A csonthéjas gyümölcs emelett olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.