Szemünk védelméért

Az ember az öt érzékszervével, úgymint a látás, hallás, tapintás, szaglás és ízérzékelés áll szoros kapcsolatban a környezetével. Kétségtelen, a látás az, amely a legnagyobb jelentõségű, ezért a látás legmagasabb szinten való megőrzése a legnagyobb gondosságot kívánja.

A szem a legfontosabb érzékszerv, egyben a legtöbbet használjuk, felépítését és működését tekintve pedig valóságos mester-munka.

 

Kötőhártya gyulladás:

A kötőhártya a szem elülső felszínét borító vékony nyálkahártyaréteg. Gyulladása az egyik legelterjedtebb szemészeti betegség.A kötőhártya-gyulladást leggyakrabban baktériumok, vírusok vagy allergiás megbetegedések okozzák.
Legtöbb formája nem súlyos lefolyású, azonban a betegnek komoly kellemetlenséget okozhatnak.
A gyulladásos reakciók közös jellemzője, hogy a kötőhártya erei úgymond megnyílnak, kitágulnak. Az így kialakuló vérbőség a szem kivörösödéséhez vezet. A szem váladékozása is minden kötőhártya-gyulladás velejárója, a kiváltó ok függvényében a váladék víztiszta, nyákos, illetve gennyes lehet.
 

Szürkehályog:

A szemlencse normál állapotban tiszta, átlátszó. A katarakta a lencsében kialakuló homályosság, melynek előrehaladtával egyre nehezebben jut a fény a szembe, ezáltal a látás gyengül. Ez a leggyakoribb szembetegség.a lencse anyaga változik meg, és emiatt szürkül el. Bár az életkor előrehaladtával nő az előfordulás valószínűsége, nem tekinthető az idős kor "kötelező velejárójának".

Zöldhályog:

Glaukómáról vagy zöldhályogról akkor beszélünk, ha a látóideg és a látótér jellegzetes és fokozatosan romló károsodása kimutatható. Ilyenkor a szemnyomás gyakran a normálisnál magasabb. Zöldhályogban a magas szemnyomás hozzájárul ahhoz, hogy a látótér egy része kiesik.

Szemszárazság:

Elég gyakoriak - különösen az idősebbek körében - a kivörösödött szemmel, a kellemetlen, égő érzéssel kapcsolatos panaszok.

Szárazszem-szindrómáról akkor beszélünk, ha a könnytermelés visszaesése és/vagy a könny összetételének megváltozása miatt csökken a szem elülső felszínét védő könnyfilm stabilitása.

 

Látási zavarok:

A látószerv részei: szemgolyó, szemizmok, szempilla, könnymirigy, látóideg és a központi idegrendszer látóközpontja. Bármely terület károsodása esetén látászavar következik be.
A zavar megnyilvánulása többféle lehet:

  • életlen kép,
  • hibás térlátás,
  • elmosódott színek,
  • látáskiesés,
  • látásélességgel, stb.
  • Az agyi funkcionális zavaroknak is lehet tünete a látászavar.
  • A homályos látás általában az idősödéssel függ össze.
  • Retinaleválás miatt szikralátás, látótér-beszűkülést okozhat komoly zavarokat.
  • Látászavarnak nevezzük a színvakságot, színtévesztést is.