Fokhagyma kúra

A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes  hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében is használatos. Továbbá tágítja az ereket  és rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibakteriális, nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tehát tisztítja, fertőtleníti a szervezetet.

Hogyan is használhatjuk?

1. recept  hozzávalói:

4 egész (bio)citrom
1 fej fokhagyma  

1-2 evőkanál méz  vagy Eritrit ízlés szerint
2 liter tisztított víz, ennek hiányában felforralt és lehűtött víz

Elkészítés: a citromot megmossuk, héjastól ledaráljuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagyma nyomón átpréseljük. Ráöntjük a vizet és egy jól záródó befőttes üvegben 2 napig hideg helyen tartjuk. Leszűrjük és ízlés szerit 1-2 evőkanál mézzel édesítjük.
Fogyasztás: minden reggel éhgyomorra 1/2 dl-t fogyasztunk belőle.
Egy kúra 3 hétig tart, utána tartsunk 1 hét szünetet majd ismételjük meg a kúrát még egyszer.

2. recept hozzávalói:

30 gerezd fokhagyma
5 egész citrom (lehetőleg bio)
1 liter víz

Elkészítés: a fokhagymát és a citromot összeaprítjuk vagy turmixoljuk, felöntjük a vízzel és gyöngyözésig melegítjük. Nem szabad forralni!
Leszűrjük egy üvegbe és ha kihűlt hűtőszekrényben tároljuk.
Fogyasztás: minden reggel éhgyomorra 1/2 dl 
A kúra időtartama megegyezik az előzőekben leírtakkal. Célszerű fogyasztás előtt felrázni, mert a végére túl sűrű marad
.

Fokhagymás méz - a természet antibiotikuma

A fokhagymás méz igazi elixír: a méz feloldja, lágyítja a fokhagyma erős ízét és illatát, így azt nem csupán finomnak, hanem egyenesen mennyeien fenségesnek fogjuk érezni. Úgyhogy biztosan nem kell majd befognunk az orrunkat, amikor felnyitjuk a kész csemege üvegét, hogy kanalazzunk belőle.

Hozzávalók:
– egy csészényi nyers méz
– 3-4 fej fokhagyma
– egy jól záródó tetővel ellátott kis üveg

Az összezúzott fokhagymára csurgatott mézet célszerű legalább 1-2 napig a lezárt üvegben tárolni, hogy a fokhagyma csípőssége megszűnjön.

De akár tárolhatjuk hetekig is, amíg a fokhagyma elfolyósodik, sötét színűre megfestve a mézet és mártás jellegűvé válik. Attól nem kell félni, hogy megromlik, hisz erre maga a fokhagyma és a méz antibiotikus hatása a garancia!

A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására – hagyma összezúzása – az alliináz enzim aktiválódásának köszönhetően különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.

De a  mézet is természetes baktériumölő hatású természetes házi szerekként tartják nyilván.

 

Forrás:Természetes gyógymódok kézikönyv, Természetgyógyász Magazin, dr Balaincza Erika

Eperjesi Klára  fitoterapeuta