Öko praktikák

Csíra készítés otthon

A csírák élő ételek, melyek rengeteg vitamin és ásványi anyag természetes, vegyszermentes forrásai lehetnek. A csírák étrendünkbe való bevezetésével nem kell lemondanunk a már megszokott ételekről, de kiegészíthetjük őket. 

Csírát boltban, piacon, termelőtől is vásárolhatunk, ám amennyiben van kedvük mi magunk is készíthetünk. 

Ökopraktikák a kertben

Akinek van kertje tudja, hogy igazi kincs: a béke, a nyugalom szigete lehet a városi forgatag közepében is. Viszont munkát és figyelmet is igényel.

Szeretnénk mutatni néhány teljesen természetes ökopraktikát, mellyel megőrizheted kerted állapotát környezetbarát módon, ráadásul nagy költségekbe sem kell verned magad!

Vakond ellen bors

Szúnyogriasztó növények

Vannak bizonyos növények, melyek erős illatuk által képesek elűzni az olyan  zavaró tényezőket, mint a legyek, darazsak, szúnyogok, stb. Ha a megfelelő növényeket elültetjük a balkonládába, ablakpárkányra vagy kerti ágyásba, könnyedén távolt tudjuk tartani a rovarokat, bogarakat.

A sokoldalúan hatékony levendula  kellemes, jellegzetes illata nemcsak az elmét nyugtatja, hanem elűzi a  molyokat, a szúnyogokat, legyeket, hangyákat, bolhákat is.

Hogyan tudod a málnát, epret akár több napig is frissen tartani?

Beindult az eperszezon, nyomában a cseresznye, készülődik az áfonya, málna, aztán majd a szeder, ribizli. Az év ezen kivételes részében mindenki megpróbálja degeszre enni magát ezekből a finomságokból − és gondolom mindenki dobott már ki elfeledett, bepenészedett, megposhadt epret, áfonyát, cseresznyét a hűtőből. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.

A megoldás  a  Grapefruitmag kivonat vagy  ennek hiányában az ecet

Bőrkeményedés a sarkakon- mit tehetünk?

A nyár beköszöntével, a szandálok,  papucsok viselésének időszakában fontos több figyelmet fordítani lábunk, sarkunk ápolására.

     

Tanácsok:

Természetes védelem a szúnyogok ellen.

A csapadékos időjárásnak köszönhetően egyre jobban elszaporodnak a szúnyogok. Ha nem szeretné, hogy összecsípjék, néhány megoldás mellyel védekezni tud ellenük, bio módon!

Muskátli

Mit tegyünk kullancscsípés esetén?

Sajnos az enyhe tél után tavasszal a szokásosnál több kullancsra lehet számítani. Bár a kullancsok világszerte kb. 300 betegséget terjesztenek, ezekből szerencsére csak néhány veszélyes az emberre.

A kullancs terjesztette leggyakoribb betegségek

Házias torma

A bolti tormák nagy része sajnos kéntartalmú tartósítószerekkel kezelt, pedig személyes tapasztalataim szerint az otthon elkészített tartósítószer-mentes torma is nagyon sokáig eláll. A tartósításra használt kálium-szorbát (E 202) és kálium-metabiszulfit (E224) allergizáló hatású vegyületek, valamint B1-vitamin blokkoló szerek, amelyeket nagyon egyszerűen kihagyhatjuk az étrendünkből házi torma készítésével.

Mire jó a narancshéj?

Gyújtós

A teljesen megszáradt narancshéj jobban ég, mint a papír. Érdemes kipróbálni!

Szagtalanító

A narancshéjat enyhén sózzuk meg és tegyük a hűtőszekrénybe! A hűtőt kellemes illattal tölti meg hosszú időn át.

Cipő szagtalanítása

A konyha mellett a cipőket is szagtalaníthatjuk, ha éjszakára a cipőbe narancshéjat teszünk, a cipőt pedig nejlonzacskóba tesszük. Reggelre minden kellemetlen szag eltűnik.

Szúnyogűző

Lázcsillapítás a népi gyógyászat módszerével

Magas láz esetén fogjunk néhány nyers burgonyát, reszeljük le és
kössük a talpunkra, majd a lábunkat jól takarjuk be.

Rövid időn belül lehúzza a lázat, akkor is, ha már a gyógyszerek nem segítenek.
Mikor levesszük a burgonyát, ne lepődjünk meg, forró lesz és szinte
teljesen száraz. Célszerű a lábunk alá nejlon zacskót és egy régi
törölközőt tenni, különben a krumpli foltot hagy a lepedőn, amit csak
fehérítővel tudunk eltávolítani.

Kép:femina.hu

Oldalak