Fülzúgás

A fül három fő részből áll:

  • a külső fülből, mely a fül látható részeit tartalmazza (fülkagyló, külső hallójárat)
  • a középfülből, mely a dobhártyából, a dobüregből, benne a hallócsontocskákkal (kalapács, üllő, kengyel), valamint a csecsnyúlványból
  • és a fülkürtből áll, valamint a belső fülből, mely a csigát és a hallóideget tartalmazza.

 

Nagyothallás:

A külső hallójárat mechanikai elzáródása vezetéses hallásvesztést okoz. Kiválthatja a felgyülemlő fülzsír (cerumen), vagy akár duzzanat is.

A középfülben kialakuló vezetéses típusú halláscsökkenés oka általában a dobüregben felszaporodó folyadék, amelyet leggyakrabban az Eustach-kürtöt érintő fertőzés okozza (középfülgyulladás).

Nagyothallást okozhat a belső fül szőrsejtjeinek, a hallóidegeknek vagy az agyban levő hallópályáknak a sérülése is, ez az úgynevezett szenzoros halláskárosodás. Az érzékelő struktúrák gyógyszerek, fertőzések, daganatok vagy koponyasérülések következtében károsodhatnak.

A nagyothallás kiváltó okai közül a leggyakoribbak a kor (rugalmatlanná válnak a hallásban résztvevő anatómiai képletek), a zaj (a belsőfül szőrsejtjei elpusztulnak), a hirtelen zajártalom (általában csak átmeneti nagyothallást okoz) és az otoszklerózis (a kengyel elcsontosodása).

Fülgyulladás:

A középfülgyulladást, azok a kórokozók (baktériumok vagy vírusok) okozzák, amelyek a torokból vándorolnak fel a középfülbe a Eustach csatornán keresztül, leggyakrabban heveny felső légúti hurut (nátha, torokgyulladás) következtében alakul ki.