Húgyuti problémák

A vesének kell naponta megbirkóznia azzal a feladattal, hogy a szervezetből kitisztítsa a mérgező anyagokat.

Táplálkozás közben szöveteinkben salakanyagok képződnek, amelyek a vérbe kerülnek. Ezek az anyagcsere-termékek szervezetünk számára mérgezőek, ki kell ürülniük, nehogy életveszélyes állapotot idézzenek elő. A mérgező anyagoknak a vérből történő kiválasztása a vizeletkiválasztó rendszer feladata. A mérgek előbb vízoldékonnyá alakulnak, majd a vizelettel kiválasztódnak. Ezt a folyamatot exkréciónak nevezzük.
A vese hármas szerepe a következő: a vér megszűrése és tisztítása, az exkrécióhoz szükséges vízmennyiség biztosítása, a szervezet víztartalmának ellenőrzése. (Az emberi testnek normális esetben kb. 60-80 %-a víz). A vese által termelt vizelet a húgyutakon keresztül távozik, amit a vesemedence, a húgyvezeték, a húgyhólyag és a húgycső alkot.
A vesemedence folytatása a húgyvezeték, a vesemedencéből a húgyhólyagba vezeti el a vizeletet. A húgyhólyag az a tartály, ami a vizeletet a kiürülés előtt összegyűjti.

Forrás: házipatika.hu, kép: bioenergetic.hu

Vesekő

Mi okozza a veseköveket?
A vesekövek megkeményedett kristálycsomók, amelyek a vizeletképző és elvezető szervekben alakulhatnak ki.
Általában azért alakulnak ki, mert az egyensúly a folyadék és az oldott anyagok között felborul. A veséknek a megfelelő mennyiségű vizet meg kell tartaniuk a szervezetben és egyidejűleg eltávolítani a használhatatlan anyagokat a szervezetből. Ha ez az egyensúly fel van borítva, a vizelet túl lehet terhelve különböző anyagokkal (általában kis kristályok) amelyek nem tudnak feloldódni a vízben. A kristályok lassan egybetapadnak, és fokozatosan több rétegben egymásra rakódnak és így köveket alkotnak.
A vesekő hónapokig, néha évekig is nőhet mielőtt problémákat okozna.
A vesekő általában felnőtt betegekben fordul elő a veseparenchimákban, a vesekelyhekben és a vesemedencén. Férfiakban gyakoribb mint a nőkben. A vesekő kialakulását befolyásoló tényezők a vizeletpangással járó betegségek, illetve az idült urinofectio, az anyagcserezavarok, és a hajlam, melynek hátterében genetikai okok is fellelhetők.

Hogyan néz ki a vesekő?
A vesekövek nem egyformák. A színe a kémiai összetevőktől függ. A legtöbb sárga vagy barna színű. A kövek lehetnek kerekek, egyenetlen felszínűek és szétágazóak. A méretük lehet homokszemcsényi, de megnőhet golflabda nagyságúra is.

A kövek típusai

  • Kalcium-oxalát- és foszfátkövek
  • Struvitkövek
  • Húgykősavkövek
  • Ciszteinkövek

Mit lehet tenni, hogy a jövőben megelőzhessük a vesekövek kialakulását?
A legfontosabb dolog, hogy állandóan sok folyadékot igyunk, főleg vizet. Minden nap meg kell inni 2 liter vizet. Meleg időben ennél is többet. Ha a vizelet sötét és sárga, akkor többet kell innunk. A vizeletnek halványnak, majdnem víz színűnek kell lennie. A vizelet mindig sötétebb reggel amikor sűrű, de ezután egész nap világosnak kell lennie.

Vesegyulladás:

A heveny vesegyulladás oka nem mindig ismert, gyakran váltja ki felfázás vagy valamely bakteriális fertőző betegség. Lehet más szerv gennyes gyulladása, amikor a véráramon keresztül kerülnek a vesébe kórokozók; de azok a fertőzött húgyhólyagon, vesevezetékeken át is fertőzhetnek.
A vesegyulladás tünetei

A betegség legjellemzőbb tünetei a magas láz, esetleg hidegrázás, a fájdalmas vese és vesetájék, a fejfájás, a vérnyomás emelkedése, a vizelési panaszok, az étvágytalanság, az elesettség. Gyakori, nehezített, fájdalmas vizelés, zavaros színű vizelet jellemzik. A vesegyulladás jele lehet a vizeletben megjelenő vér és fehérje.

A már kialakult vesekő kezelésére két egyszerű népi gyógymódot ajánlhatunk. Mind a kettő a kellő folyadékfogyasztásra helyezi a hangsúlyt a vesék és húgyutak egyidejű melegítésével. A melegítés hatására ugyanis a húgyutak és az alsóbb test tájék szövetei kitágulnak és már kismértékű tágulás elegendő lehet ahhoz, hogy az elakadt kövek szabadon távozhassanak.

Az első receptet csak dinnye szezonban alkalmazhatjuk. Vesegörcsök esetén engedjük tele a fürdőkádat olyan forró vízzel amit még el tudunk viselni. A forró vizet szükséges pótolni, amint kihűlne. Ebben a forró fürdőben kell egy egész görögdinnyét elfogyasztani. A görögdinnye nagyon magas folyadéktartalmú, vizelethajtó hatással rendelkezik és rengeteg ásványi anyag található benne. Így például magnézium ismely a vesekő ellenszere.

A második népi recept (dr. Theiss-féle) az év bármely szakaszában alkalmazható. Ehhez a zsurló ülőfürdőt ajánlhatjuk. Mivel a zsurlónak viszonylag kemény levelei és hajtásai vannak 2-3 csészényi friss vagy szárított növényt 2 liter vízben éjszakára beáztatunk, másnap az egészet felforraljuk, majd tíz percig állni hagyjuk. Leszűrés után a kivonatot beleöntjük a fürdőkádba, s annyi testmeleg vizet engedünk hozzá, hogy ellepje az alsó testtájékot (különösen a vesetájékot). A mellkas és a szív azonban ne kerüljön víz alá! A 10-15 perces ülőfürdő közben kortyolgassunk az alábbi teakeverékből. Két nap múlva ismételjük meg a műveletet, hogy meggyőzödjünk róla, hogy a kő biztosan távozott.

Gyógynövény keverék vesekő megelőzésére és kezelésére (dr. Theiss-féle):
iglicegyökér 25 g
csalán 25 g
aranyvessző 25 g
gyermekláncfű (gyökerestől) 25 g

Naponta minimum 2-3 csészével kell elfogyasztani ebből a teakeverékből, még jobb, ha 4-6 csészével is megiszunk.

Fontos! A vesekő kialakulása ezzel a keverékkel megelőzhető. Megelőzésre alkalmazzuk kúraszerűen ezt a teakeveréket évente négyszer 2 hétre.

A jelenlegi kalóriadús, fehérjékben, zsírban és cukorban gazdag, ballasztanyagokban szegény táplálkozásunk a bőséges alkoholfogyasztással párosulva a fő oka széles körben elterjedt húgykőnek.

A vesekő kezelésére a fenti gyógymódokon kívül számos más népi gyógyászati megoldás létezik.

Forrás: naturportal.hu

Felfázás

A hólyagnyálkahártya lobos, gyulladásos megbetegedését nevezzük hólyaghurutnak (cystitis). Heveny vagy krónikus formában jelentkezhet. Leggyakrabban egyszerű meghűlés, felfázás következtében alakul ki heveny megbetegedés, de kiválthatja erős fűszerek túlzott használata, mértéken felüli alkoholfogyasztás is.

 

A felfázást bizonyos baktériumok kóros elszaporodása okozza. Ennek így önmagában még nem sok köze van a lenge öltözékekhez. Annak viszont már annál több, hogy ezek a baktériumok akkor burjánzanak el, ha megfelelő táptalajt találnak a tivornyázáshoz. A lehűlt deréktájék pedig pont ilyen, hiszen azon a részen jelentősen meggyengül a szervezet védekező képessége, így könnyebben kialakulhat a felfázás.

Milyen panaszok utalnak a hólyaghurutra?
Leggyakoribb a vizeléskor jelentkező csípő-maró fájdalom, hólyagtáji fájdalom, majd állandó, kínzó vizelési inger, az inger hatására alig néhány csepp ürül. A vizelet gyakran zavaros vagy véres. Láz az esetek döntő többségében nincs. 

Vizeletkiválasztó rendszer

A vizelet képzését az általában páros vesék végzik. Az elvezetésben a vesékhez tartozó húgyvezetékek (ureterek), majd a húgyhólyag és húgycső vesznek részt. 

A vese hármas szerepe a következő: a vér megszűrése és tisztítása, az exkrécióhoz szükséges vízmennyiség biztosítása, a szervezet víztartalmának ellenőrzése. A vesék másik fontos feladata a sav-bázis egyensúly fenntartása. A szervezet működéséhez elengedhetetlen a normális artériás pH, amelynek viszonylag állandó értéke 7,38-7,42. A vesék ezt a szintet a különböző nefronszakaszokban történő H+-szekréció befolyásolásával szabályozzák.

Vese, húgyúti tisztítás

A vese elsődleges feladata a vér megszűrése és a vizelet termelése. A fehérjelebontás során keletkezett mérgeket és egyéb salakanyagokat a vese a vizelettel kiüríti. A vizeletben és a húgyutakban szívesen telepednek meg gombák és baktériumok, lehetőséget adva ezzel a fertőzéseknek, hüvelyi gombás-, bakteriális folyásoknak.