Agyvérzés, agysérülés

Vérzéses stroke- agyvérzés alakul ki, ha az agy valamelyik ere megreped és vérzés alakul ki. A kiömlő vér egyrészt maga is nyomja az agyat, másrészt az adott ér által ellátott távolabbi agyterületre már nem jut elég vér.
Néha plakkdarabkák vagy vérrögök válnak le a keringési rendszer más részeiről, és kisebb agyi artériákhoz érkezve dugulást okoznak (embólia). Az agyvérzéses esetek 85 százaléka származik trombózisos vagy artériás elzáródásból.

Tünetei:
Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, gyengesége, vagy bénulása.
Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.
Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző).
Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás illetve az érzékelés zavara.

Kik vannak kitéve az agyvérzés kockázatának?
A legtöbb agyvérzés közvetlenül összefügg a magas vérnyomással.
A kipukkadt érszakaszok (Transient Ischemic Attacks – TIAs) talán az első figyelmeztetések. Ezek kicsi bevérzések, melyek hirtelen kezdődnek, majd huszonnégy órán belül eltűnnek.
magas vérkoleszterinszint, a trygliceridek, a dohányzás, az elhízás, az ülőmunka, a mozgásszegény életvitel. Ezek mindegyike hozzájárul az atherosclerosisos folyamathoz.

Megelőzhető-e az agyvérzés?
A legtöbb agyvérzés megelőzhető. Az agyvérzés is – csakúgy, mint más, az életmóddal összefüggő betegségek – viszonylag szokatlan és ritka lehetne, ha az emberek életük kezdeti szakaszában belátnák és elfogadnák a már ismert egészséges életstílus-praktikákat:
• Ne dohányozzunk! Minden hat agyvérzéses halálesetből egy közvetlenül kapcsolódik a dohányzáshoz.
• Rendszeresen mérjük a vérnyomásunkat! A magas vérnyomásnak nincsenek szimptómái, így alattomosan belopózhat anélkül, hogy tudomást szereznénk róla. Ne felejtsük el, hogy a magas vérnyomás 800 százalékkal növeli az agyvérzés kockázatát!
• Tanuljuk meg, hogyan használjunk kevesebb sót. A világnak azokon a területein, ahol minimális a sófogyasztás, a magas vérnyomás lényegileg ismeretlen. Japánban viszont, ahol a sóbevitel magas, az agyvérzés a vezető halálok.
• Normalizáljuk a testsúlyunkat! Az elhízás, a túlsúly elősegíti az atherosclerosis, a magas vérnyomás és a legtöbb cukorbaj kialakulását.
• Fogyasszunk zsírszegény és alacsony koleszterinszintű, rostban gazdag táplálékot. Kimutatták, hogy ha a zsírfogyasztást a napi kalóriabevitel 20 százalékánál alacsonyabb szinten tartjuk, az artériák belső falát megvédi az atherosclerosistól.
• Mozogjunk aktívan és rendszeresen! A testgyakorlás javítja a keringést, segít szinten tartani a testsúlyt és csökkenti a magas vérnyomást.