Gyomorsav problémák

A gyomor egy "J" alakot formáló elasztikus zacskó. A belső gyomornyálkahártya felülete redőzött, barázdált és számtalan mirigyet tartalmaz, melyek naponta 3 liter gyomorsavat állítanak elő. A szájban elkezdődött szénhidrát emésztés itt leáll, mert a gyomorsav a fehérje emésztést végzi. Az étel több órát tartózkodhat a gyomorban, ahol annak perisztartikus mozgására összekeveredik a sósavval és az enzimek bontó hatására félfolyékony ételpéppé alakul.

Gyomorsav túltengés:

A gyomor és nyombél belseje rendkívül ellenálló a bennük lévő savval és az emésztőenzimekkel szemben, ennek ellenére károsodhatnak. Fekélyek, szűkületek, daganatok alakulhatnak ki bennük. A lakosság kb. 1%-át kezelik gyomor és nyombél fekély miatt.
Gyomorégést, gyomortájék fájdalmat gyulladás, élősködő, parazita, Helicobacter Pylori, bizonyos gyógyszerek (pirinek) is okozhatják. Ha egyes ételek idézik elő a savtúltengést, kerülni kell a fogyasztásukat.
A stressz, az idegeskedés, valamint az évszakváltás is kiválthatja a fokozott savtermelődést.

Gyomorsav hiány:

Szoros értelemben véve a gyomorsavhiány (hipaciditás) a sósavtermelés csökkenését jelenti. Savhiányhoz vezet, ha sérül a savtermelő nyálkahártya, illetve ha károsodik a savelválasztás bonyolult szabályozórendszere. Az esetek döntő többségében a savtermelő sejtek számának csökkenése vezet savhiányhoz. Sokkal ritkábban okoz tüneteket, mint a savtúltengés.
Gyomorsav hiány esetén az esetek többségébe az étkezési szokások változtatásával segíthetünk (savanyú ételek, pl. savanyúság, citrom, savanyú káposzta fogyasztása). Javasolt magasabb keserű értékkel rendelkező gyógyteák, mint pl. ezerjófű, angyalgyökér, cikóriakávé fogyasztása.

Reflux:

Ma már szinte népbetegségnek számít az un. nyelőcső reflux, vagyis a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom gyengesége. A záróizom nem tudja megakadályozni, hogy a gyomorsav visszaszivárogjon a nyelőcsőbe, s az ott lévő nyálkahártyát felmarja. Következménye a gyomorégés, savanyú íz, hányinger stb. A gyomorégés általában röviddel étkezés után, fekvő helyzetben jelentkezik. Ezért sokan félig ülő helyzetben alszanak. A fájdalom bizonyos ételek, alkohol, kávé fogyasztás után fokozódhat, de sok esetben idegi alapú a savtúltengés.