Meddőség

Női szaporítószervek

A női szaporító szerveket külső és belső szervekre oszthatjuk.
A külső szerveket a nagyajkak, a kisajkak, a különlegesen érzékeny csikló és a hüvelybemenet alkotják. A csikló idegekkel dúsan átszőtt szerv, mely nemi izgalom esetén megnagyobbodhat, fontos szerepe van a női orgazmus létrejöttében. A kis- és nagy ajkak feladata a hüvelybement védelme. Ugyanezt a feladatot látja el a lyukacsos szűzhártya is.
belső szerveket a hüvely, a méh, a petevezeték és a petefészkek. A petefészkekben történik meg a peték érése, a peteérés (ovuláció) során egy (nagyritkán több) petesejt szabadul ki az érett tüszőből. A petefészekben nemi hormonok termelése is folyik.
A petesejt a petevezetékbe kerül, ami úgy simul a petefészekre, mint egy tölcsér. Nagy ritkán megtörténhet, hogy a petesejt nem a petevezetékbe, hanem a hasüregbe jut, így jöhet létre az anya és a magzat életét egyaránt veszélyeztető méhen kívüli terhesség. A petevezeték falát csillós sejtek borítják, melyek a petesejtet a méh felé továbbítják. A megtermékenyítés leggyakrabban a petevezetékben következik be.
A méh két szarva kapcsolódik a két petevezetékhez. A méhben növekszik az embrió. A méh fala minden hónapban megvastagszik, felkészülve az embrió befogadására, ha nem érkezik, a megvastagodott nyálkahártya leválik, ez a menstruáció.
A méh a méhnyakkal csatlakozik a hüvelyhez. A hüvely falát nyálkatermelésre képes sejtek borítják, melyeknek a hüvely nedvesítésében van fontos szerepük. A hüvely kémhatása enyhén savas, ami a megtelepedni szándékozó élősködők számára előnytelen, de a hímivarsejtek dolgát is megnehezíti.

Meddőség

Meddőségről (sterilitas, infertilitas) akkor beszélünk, ha rendszeres, védekezésmentes nemi élet mellett terhesség nem jön létre.

A meddőség a férfi és női reproduktív rendszer betegsége, melynek következtében nem jön létre a fogantatás, valamint a terhesség kihordásának lehetősége sem biztos.

Az okok rendkívül szerteágazók, testi-, lelki problémák egyaránt állhatnak a háttérben.
Amivel az Ökonatura hozzá tud járulni a lehetséges megoldásokhoz azok az alábbi készítmények. Segítenek a hormonális egyensúly visszanyerésében, a tisztulásban.