Hogyan készítsünk házilag ételízesítő krémeket?

Egyre többen készítik el otthon az ételízesítő krémeket, ivóleveket a bolti termékek helyett. Így ellenőrizhetjük az alapanyagok minőségét, és biztosak lehetünk abban is, hogy adalékanyagoktól és ízfokozóktól mentes ételeket készültek a családnak.

Ha szeretsz a konyhában tevékenykedni, kísérletezni, akkor nagyszerű lehetőség saját ízlésednek megfelelően átmenteni a nyár ízeit. A szerencsésebbeknek a megtermelt, de legtöbben a megvásárolt zöldségekből tudjuk megőrizni azok ízeit és tápanyagait, és a  családot is bevonva  közös programnak is beillő tevékenység lehet a házi öntetek, ételízesítő krémek elkészítése.

Nem utolsósorban a cukor és olaj és ecet nélkül készült krémek teljesen beleillenek a Reg-enor étrendbe is!

A bolti termékekkel szemben garantálhatod, hogy kiiktatod a tiltott összetevőket és teljesen egészséges, finom ételeket készíthetsz velük, reg-enorosan!

Boros Valéria receptjei:

Házi ketchup:

Hozzávalók: 3 kg paradicsom, 3-4 paprika, 4-5 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 zeller zöldje, Parajdi vagy Himalája só, bors, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, babérlevél ízlés szerint, a fűszerek őrölve, a zöldségel apróra vágva.

Elkészítés: A hozzávalókat mind feltesszük főni, legalább 1 óra lassú tűzön való forrás kell neki. Ezután botmixerrel krémesre keverjük, majd újra felfőzzük. Édesíteni lehet ízlés szerint, de Reg-enorozóknak mindenképpen csak édesítővel! Kifőzött üvegekbe töltjük, az üvegek tetejére cseppentünk pár csepp Grépfrutmag-kivonatot, száraz dunszttal elrakjuk.

Erős Pista

Hozzávalók: 80 dkg piros paprika, aki szereti csípősen, tehet bele néhány szál erőset is, 20 dkg paradicsom, 20 dkg Parajdi vagy Himalája só.

Elkészítés: A zöldségeket legaráljuk vagy aprítógépben összevágjuk. Hozzákeverjük a sót és üvegekbe töltjük.

A só nagyszerű, ősi és természetes tartósítszer. Érdekel hogyan működik? Kattints ide és olvasd el a mechanizmusát!

Gulyáskrém

Hozzávalók: 1,5 kg paprika (színétől függ majd a gulyáskrém színe) 1 l 100%-os paradicsomlé (lehetőleg házi készítés), 5-6 fej vöröshagyma, 1 zeller zöldje, 5-6 levél babérvevél, Parajdi vagy Himalája só, örölt kömény, bors, kacsazsír.

Elkészítés: A hozzávaló zöldségeket apróra vágva, a fűszerekkel együtt összefőzzük. Ha szétfőtt a paprika, kivesszük a babérleveleket és összeturmixoljuk, majd újra felforraljuk.

Édesíteni lehet ízlés szerint, de Reg-enorozóknak mindenképpen csak édesítővel! Krémesíthetjük néhány kanál kacsazsírral az újraforralás előtt. Kifőzött üvegekbe töltjük, az üvegek tetejére cseppentünk pár csepp Grépfrutmag-kivonatot, száraz dunszttal elrakjuk.

TIPP: Ha nem tölti meg teljesen az utolsó üveget a krémünk, tegyük jégkockaratóba a maradékot, és fagyasszuk le! A kis adagok jól jöhetnek majd a konyhában!

Piros arany

Hozzávalók: 2 kg piros paprika, aki szereti csípősen, tehet bele 5-6 szál erőset is, 5-6 paradicsom, 4-5 vöröshagyma, Parajdi vagy Himalája só, kacsazsír.

Elkészítés: A hozzávalókat összefőzzük, miután szétfőttek, összeturmixoljuk, majd újra felfőzzük addig, amíg jó sűrű nem lesz. Krémesíthetjük néhány kanál kacsazsírral az újraforralás előtt. Kifőzött üvegekbe töltjük, az üvegek tetejére cseppentünk pár csepp Grépfrutmag-kivonatot, száraz dunszttal elrakjuk.

Bolognai mártás Szabóné recepteskönyvéből

Hozzávalók: 3 kg hámozott paradicsom, 1 kg sárgarépa durvára reszelve, 4 fej hagyma apróra vágva, 4-5 gerezd fokhagyma, Parajdi vagy Himalája só, bors, oregánó, majoranna, 1 teáskanál fahéj, bazsalikom, 2 db babérlevél, édesítő, kacsazsír

Elkészítés: A hagymát megdinszteljük, rátesszük a kockázott fokhagymát, sárgarépát és kicsit pároljuk együtt. Majd rátesszük a paradicsomot. Sózzuk és fűszerezzük és hozzáadhatunk egy kevés édesítőt is. Hagyjuk főni, közben kevergetjük. Ha megpuhult minden és a paradicsom is elfőtte a híg levet, akkor botmixerrel összeturmixszoljuk. Elég sűrűre főzzük. Kifőzött üvegekbe töltjük, az üvegek tetejére cseppentünk pár csepp Grépfrutmag-kivonatot, száraz dunszttal elrakjuk.

Télen csak lepirítunk egy kis darált húst és ráöntjük, vagy csak összekeverjük főtt durum vagy egyéb gluténmentes tésztával, vagy a regenoros pizza tetejére kenjük, de szendvicsre kenve is finom.

Jó étvágyat és sok sikert a tudatos életmódváltáshoz!

Eperjesi Klára természetgyógyász, fitoterapeuta

Forrás: nsppress.hu, szabonerecepteskonyve.hu