Érelmeszesedés

Latin nevén: atherosclerosis, ateroszklerózis
Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez.
Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása akadálytalan.
Idővel azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságukat, érbelhártyájuk megvastagodik, és merevvé válik.

Az érelmeszesedés típusai:

  • Szívet ellátó artériákat érinti: koszorúér betegségről beszélünk, mely végül szívinfarktushoz vezethet;
  • Lábat ellátó ereket érinti: akkor terhelésre jelentkező fájdalom (klaudikáció intermittens) jelentkezhet
  • Nyaki ütőeret érinti: agyi keringési zavart okozhat, mely sztrókhoz vezethet.

Az érszűkület, a verőerek, azaz a szívből friss, oxigéndús vért szállító artériák betegsége. Gyakorisága egyre nő, ma már népbetegségnek számít, de korábban az életmódváltáson kívül a leggyakrabban az érintett végtag amputálása jelentette a túlélés esélyét, a szinte kiszámíthatóan bekövetkező szívinfarktus vagy szélütés (stroke) elkerülését.

 

Mi történik az erekben?

A vérben normális esetben is jelen lévő vérzsírok bizonyos esetekben - melyek valószínűségét növeli a magas vérzsír-, kifejezetten a magas koleszterinszint - hajlamosak megtapadni az erek falán
Az évek során fokozatosan lerakódó koleszterinkristályok fokozatosan szűkítik a véráram útját, emiatt egyre kevesebb vér jut a szövetekhez. A vérkeringés túlméretezéséből adódóan ez eleinte nem okoz problémát, mivel nem használjuk annyira végtagjainkat, hogy a vér teljes oxigénszállító képességét kihasználjuk.

Később azonban ezekbe a zsíros plakkokba ásványi sók is lerakódhatnak, így az állapot érelmeszesedéssé súlyosbodik. Ilyenkor már szinte minden esetben jól érezhető tüneteket okoz az érszűkület.

A legjobb kezelés a megelőzés.
Ez a mondat elcsépelten hangzik, de ebben az esetben fokozottan igaz. Bár vannak adatok, hogy megfelelő táplálkozási szokások és étrend-kiegészítők mellett a folyamat visszafordítható.