Férfierő

Férfi szaporítószervek

A férfiak szaporító szervei között is vannak külső és belső elhelyezkedésűek. A külső nemiszervek között említhetjük a hímvesszőt (hímtag, pénisz, phallosz, bráner, kár, bájdorong, bré, fütykös, pisilő, dákó stb.) és a herezacskót. A belső szervekhez tartoznak a herék, a dűlmirigy (prosztata) és az ondóhólyag.

Belső férfi nemi szerv : A herék a hasüregen kívül, a herezacskóban helyezkednek el. A 7. magzati hónapban foglalják el helyüket, amennyiben a hasüregben maradnak rejtettheréjűségről beszélünk, amely orvosilag korrigálható. Az ivarsejtek a herék csatornáiban érnek meg. A hímivarsejtek éréséhez pár fokkal alacsonyabb hőmérséklet szükséges, mint a test egyéb folyamataihoz, ezért találhatók a herék külön egy zacskóban. A férfiakban az ivarsejtek termelése folyamatos és akár egész életükön át tarthat. A herékben termelt spermák a mellékherében tárolódnak. A mellékhere folytatása az ondóvezeték, amely a dülmirigyen (prosztata) keresztül a húgycsőben folytatódik. A mellékherék a herékhez kapcsolódó hormontermelő szervek. A dűlmirigy (prosztata) a húgyhólyag alatt helyezkedik el, az ondó folyékony részének jelentős része itt termelődik. A prosztatán keresztül kapcsolódik az ondóvezetékhez az ondóhólyag. Ezen páros szerv jelentős váladékot termel. Ez a váladék táplálja és segíti az ivarsejteket. A prosztata idős korban gyakran megnagyobbodik, fájdalmat, vizelési zakarokat okoz, nem ritka a rákos megbetegedése sem. A húgycsőhöz kapcsolódó Cowper-mirigy.
Külső férfi nemi szerv : Az egyesült herevezetékek az ondóvezetékben folytatódnak, majd a húgyvezetékkel egyesülve jutnak a hímvesszőbe.A hímvessző a férfi párzószerv. Megközelítőleg a közepén húzódik végig a húgycső. A hímvesszőn három részt különítünk el: tő, test és makk. Keresztmetszeti képén felül két nagyobb méretű barlangos test helyezkedik el, míg alsó részén a húgycső, amelyet a páratlan barlangos test fog körül. A barlangos testek nemi izgalom hatására vérrel telítődnek, kialakul a merevedés (erekció). A hímvesszőt kívülről vékony bőr borítja, amely a makkon visszahajlik, ez a fityma. A fityma és a makk között kellemetlen szagú faggyúszerű anyag gyűlik össze, ennek eltávolítása (naponta) alapvető higiéniás követelmény. 

Potencia, impotencia

Orvosi értelemben akkor beszélünk impotenciáról, ha valaki egyáltalán nem képes gyermeknemzésre.
Ezek szerint minden egyéb probléma sokkal inkább a potenciazavar fogalomkörébe tartozik, legyen szó akármilyen szexuális vágybeli, szükségletbeli vagy képességbeli eltérésről. Ide tartozik tehát minden olyan probléma, amely miatt az ember szexuális élete nem kielégítő.
A mai napig elterjedt nézet – még orvosi körökben is –, hogy a legtöbb potenciazavar mögött lelki okok húzódnak meg. Általánosítani semmiképp sem lehet, hiszen konkrét testi okok is állhatnak a háttérben, de tény, hogy sokan régi emlékek, szexuális zaklatás, vagy a kezdeti sikertelenségek miatt érzik magukat annyira feszültnek, hogy nem képesek a maximális teljesítményre.