A Melatonin "mellékhatásai"

A Melatonin közismertebb nevén „álomhormon” amellett, hogy az alvás ébrenlét ciklust szabályozza, 7 „mellékhatással” is rendelkezik.
Tudósok széles körű vizsgálatai megállapították, hogy ez a hormon jótékony hatással lehet a szívbetegségre, cukorbetegségre, a csontok egészségére, de akár az elhízásra is.

Az életkor előre haladásával a melatonin termelődés folyamatosan csökken. Ez hozzá járulhat az öregedés folyamatához, ami pedig egy általános egészség romlást eredményezhet.

Termékajánlatunk:

 

A Melatonin belső óránk szabályozásán kívül a következő „mellékhatásokkal” rendelkezik:

- Antioxidáns védelem: 200%-al több antioxidáns védelemmel rendelkezik, mint az E vitamin. Nagyobb oxidációs védelemmel rendelkezik, mint a C-vitamin vagy a glutation. Így nagyon kiemelkedő szerepe lehet a szabad gyökökkel kapcsolatos betegségek leküzdésében a szív- és érrendszeri betegségtől a rákig.
- Állatkísérletek bizonyították, hogy a szívizom károsodásakor antioxidáns védelmet nyújthat, ezzel csökkentve a szívroham okozta kárt. Élő szervezetben végzett kutatások megerősítették, hogy a melatonin képes lehet csökkenteni a vérnyomást.
- Kutatások támasztják alá azt is, hogy a melatonin antikarcinogén, azaz rák megelőző hatású is lehet. Ha mégis kialakul a rákos sejt, képes lehet elpusztítani azt. Ezen hatását úgy érheti el, hogy stimulálhatja az immunrendszert, aktiválva a T-helper sejteket, melyek segítenek az immunsejteknek a kórokozók elpusztításában.
- Diabétesz szövődmények elleni védelem: a diabétesz a szabad gyökök okozta betegségek családjában tartozik. A melatonin a hasnyálmirigy béta-sejtjeit és más a betegség által érintett szervet (máj, retina, agy és érrendszer) megvédhet a szabad gyökök káros hatásától. Csökkentheti a vércukor- és koleszterin szintet, ezzel javíthatja az életminőséget is.
- Az Alzheimer-kór késleltetése: a melatonin egy másik egyedülálló képessége, hogy képes átjutni a vér-agy gáton. Bevétele után kimutatható az agy melatonin szintjének emelkedése. A melatonin magas antioxidáns hatásának köszönhetően jó hatással lehet a központi idegrendszeri neurodegeneratív kórképekben. Késleltetheti az Alzheimer kór kezdetét is. Megakadályozhatja az agysejt pusztulást is.
- Melatonin az elhízás és túlsúly ellen: rágcsálókon végzett laborvizsgálatok kimutatták, hogy a melatonin képes lehet aktiválni a barna zsírszövetet, ami arra serkenti a szervezetet, hogy elégesse, ne raktározza a zsírt.
- Csontritkulás megelőzésére: állat kísérletekből származó adatok szerint a melatonin jótékony hatással lehet a csont gyógyulására, újraképződésére és sűrűségére, emiatt segíthet az osteoporózis megelőzésében és jótékony hatása lehet a csonttörések utáni terápiában.
Ebben a témában nagyon kecsegtetőek a kísérleti eredmények, de további vizsgálatokra lesz szükség.

Összefoglalva: a melatonin számos alapvető életfolyamatban jelentős szereppel bír. Termelődése az idő előre haladásával csökken. A csökkent hormonszint hozzájárulhat az anyagcsere romlásához és az öregedési folyamatok felgyorsulásához. Túladagolás esélye rendkívül csekély, mellékhatása nem ismert napi 10 mg. szedése mellett sem.

Forrás: Dr. Claudia Kelley: A melatonin a jó alváson túl hét más módon is harcol az öregedés tényezői ellen. (fordította: Váradi Judit) Life Extension Magazin 2012. szeptember