Az egész hormonrendszeredet felboríthatja a stressz

Szívbetegség, reflux, fekély, szorongás, cukorbetegség vagy akár pánikbetegség is kialakulhat a tartós stressz miatt, s emellett tartós fejfájás, alvászavar és depresszió is megjelenhet.

"A stressz hatására az adrenalin mellett a kortizol hormon szintje is megemelkedik, aktiválja a szervezet megküzdéshez szükséges erőforrásait, az immunrendszer ugyanakkor gyengülni kezd.
Ez alapvető az életben maradáshoz, ha azonban tartóssá válik, akkor a mellékvese idővel nem lesz képes elegendő kortizolt termelni, és ennek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek" - mondta el Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem belgyógyász professzora, aki szerint nem lehet pontosan meghatározni, hogy mely korosztályra, illetve hogy a nőkre vagy a férfiakra jellemzőbb-e ez az állapot.

A tudósok egyre többet és többet tudnak meg arról, hogy a stressznek milyen hatása van az egészségre. Ma már világos, hogy nem csak a mentális, hanem a fizikai egészségben is kár keletkezik akár az akut, akár a krónikus stressz hatására.

Nem csak a túl sok munka vagy a túlterheltség okozhat stresszt, hasonló megterhelést jelentenek a betegségek, például a szervezetben jelenlévő gyulladások is - mondja Dr. Lakatos Péter, aki szerint érdemes kitérni a "jó" stresszre, azaz az eustresszre is.
A házasságkötés, egy utazás vagy a diploma átvétele örömteli esemény, ám hasonló élettani hatást vált ki a szervezetben, mint a "rossz" stressz.
A stressz reakció részeként aktiválódik a hipothalamusz-hipofízis-mellékvese tengely, amely fokozott kortizol termeléssel jár. Ilyenkor a szervezet felkészül a "küzdj, vagy menekülj" állapotra. Gyorsul a szívverés, emelkedik a vérnyomás és nő a vércukorszint. Ezért érezzük azt stresszhelyzetben, hogy szinte a torkunkban dobog a szívünk, vagy összeszorul a gyomrunk. Azok a folyamatok aktiválódnak, amelyek szükségesek a küzdelemhez vagy a gyors meneküléshez, az immunrendszer azonban nem tartozik ezek közé, így az ilyenkor gyengülni kezd.
A folyamatos idegeskedés és a hajszolt életmód hatására tartósan fokozott termelésre késztetjük a mellékvesét, amely egy idő után nem tud elegendő mennyiségű kortizolt előállítani. Ilyenkor már megjelenhetnek a fáradtság és az ingerlékenység jelei.
Próbáld ki stresszűző vitaminunkat a STRESS FORMULA-t, mellyel könnyebben tudhatsz kikapcsolni, összetevői pedig segíthetnek visszaállítani az immunrendszer egészségét!
Stressz esetén az immunrendszerünk általános állapotát kell először helyrehoznunk és idegrendszerünket megerősítenünk: elsősorban B-vitaminokkal, kálciummal és magnéziummal.
Termékeink:
  • Calcium Magnesium az idegek egészségéért
  • B-100 Complex B-vitamin készítmény
A kortizolhiány hatással lehet az egész hormonrendszerre, progeszteronhiányhoz, pajzsmirigy alul működéshez is vezethet.
Előfordulhat, hogy nehezebben megy ilyenkor a teherbe esés. Amennyiben nincs szervi oka, nincs szükség a kortizol hormon gyógyszeres pótlására, sokkal inkább az életmódváltás, ami megoldást jelenthet - mondja Dr. Lakatos Péter.
Szerinte első lépésként csökkenteni kell a stresszt, amely jelenthet mozgást, relaxációt, több pihenést, egészségesebb étkezést vagy gyulladásos betegség esetén a probléma megszüntetését.
Fontos emellett, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól, leszokjunk a dohányzásról, és mérsékeljük az alkoholfogyasztást.
Forrás: semmelweis.hu

Tanácsainkkal, termékeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre. A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően használd a termékeket!