Befőzés Öko(natura) módra

Az egészséges táplálkozás elvei szerint jó, ha főként friss és nyers gyümölcsöket és zöldségeket az un. "élő táplálékot" fogyasztjuk, mert ezek a vitaminok és nyomelemek mellett sok biológiailag aktív anyagot un. enzimeket is tartamaznak.
Gyümölcseink egy részét, mint pl. eper, málna, sárgabarack, megy, szilva, stb... nem tudjuk mind frissen elfogyasztani, ha télen is szeretnénk élvezni a nyár finom gyümölcseinek ízét, szükséges a befőzés, fagyasztás - de nem mindegy, hogy hogyan!
Nagyanyáink a gyümölcsök tartósításához nagyon sok cukrot használtak, a befőtteket cukorszirupban tették el, a lekvárokhoz pedig kb. 1kg gyümölcshöz 0,5-1kg cukrot raktak a gyümölcs fajtája és a szokások függvényében.


A mai háztartásokban a "házi lekvárokat" szintén agyoncukrozzák, sőt vegyi tartósítószerekkel készítik.

Tartósítószer mentes lekvár gyümölcscukorral

Általános szabályok:

  • Befőzésre mindig jó minőségű, lehetőleg frissen szedett gyümölcsöt használjunk!
  • A befőzés másik fő szabálya a tisztaság! A főzőedényt, főzőkanalat, az üvegeket és a zárótetőket forró mosószeres vízzel mossuk át, öblítsük, majd leborítva szárítsuk.

A gyümölcs/cukor arány ízlés szerint akár 1 kg gyümölcshöz 20 dkg cukorig csökkenthető. A savasabb lekvárok (mint pl.a sárgabarack) kicsit több cukrot igényelnek, de egy magas cukortartalmú (mint pl. a szilva), akár cukor nélkül is készülhet.

Hozzáadott cukorként gyümölcscukrot, Xillitet vagy Eritritet  használjunk a répacukor helyett, mert ezek glikémiás indexe alacsonyabb ill. 0.
Szükségtelen a különböző tartósítók használata, helyette a gomba- és baktérium ölő, alkohol és keserűanyag mentes Grapefruitmagolaj kivonattal ugyanazt a hatást érhetjük el.
Ha szükséges sűríteni
, javasoljuk a bolti zselésítő anyagok helyett a Natura cég STABARK nevű növényi zselésítő porának használatát, amely szentjánoskenyér liszt és növényi keményítő tartalmú.
A szokásos módon töltsük forrón üvegekbe a lekvárt vagy darabos dzsemet, majd a kb 0,5l-es üveg tetejére a lekvárra csepegtessünk 4-5 csepp grapefruitmagolaj kivonatot, majd keverjük el a felszínen és azonnal zárjuk le! A kisebb vagy nagyobb üveg esetén növeljük ill. csökkentsük a grapefruit mennyiséget.
Ezt követően száraz gőzöléssel dunsztoljuk.
Dunsztolás: az üvegeket egyenként újságpapírba csomagolva, fejtetőre állítva, szorosan egymáshoz rakva, melegen letakarva dunsztoljuk, azaz a száraz gőzöléssel tovább csírátalanítjuk.

 Lekvár készítés sütőben

Az előzőek szerint elkészített gyümölcsöt a főzés helyett egy mélyebb tepsibe süssük 1-2 órát a lekvár kívánt állagának eléréséhez. Ha szükséges gyümölcscukorral édesítsük, a mértékét akár kóstolással is eldönthetjük, valamint kevergetjük..
Ezt követően az előzőek szerint üvegekbe rakjuk forrón és az üveg tetejére a gyümölcsbe keverjük a grapefruitmag olajat.
Szilvalekvár esetében célszerű ezt a módszert választani, mert megkíméljük magunkat a hosszas kevergetéstől és a forró lekvár spriccelését követő égési sérülésektől. Ízlés szerint fahéjjal és vaníliás gyümölcscukorral is ízesíthető az üvegekbe rakás előtt.

Vaníliás gyümölcscukor készítés:
Magasabb keskeny üvegekbe 2-3 szál vaníliarudat állítunk, majd ráöntünk gyümölcscukrot, xillitet, vagy eritritet. Néhány nap múlva "igazi" vaníliás cukor áll rendelkezésünkre a szintetikus vanilin helyett.

Lekvár - és befőtt készítés cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak, súlyukat megtartani vágyóknak:

A fentiek szerint elkészített lekvárba gyümölcscukor helyett az édesítésre a növényi STEVIA-t vagy Xilit-et, Eritritolt, mint természetes édesítőt használhatunk!

Befőtt készítés egészségesen

Készülhet kemény húsú még nem teljesen érett gyümölcsből, ha szükséges ízlés szerint édesíthetjük, citromkarikát, fahéjat, szegfűszeget adhatunk hozzá. A barnulásra hajlamos körténél, őszibaracknál stb. egy pár csepp citromot tehetünk hozzá.
Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a grapefruitmag olajat, majd magasabb peremű, vízzel teli tepsibe állítjuk.
A sütőt legmagasabb fokozatra kapcsolva, lassú forrásig, gyöngyözésig hevítjük, majd 20 percig gőzöljük.

A másik módszer a fentiekhez hasonló módon készül, azzal a kivétellel, hogy nem teszünk a gyümölcshöz vizet. Ekkor a gyümölcs a melegben levet ereszt, kissé összeesik. Ugyan ez a befőtt nem annyira tetszetős, ellenben annál finomabb.

Eperjesi Klára fitoterapeuta képek: varazsfazek.hu, gasztroblogok.hu