Gyógyító zöldségek

 


Avokádó:
Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Több mint tíz féle vitamint és vagy húsz féle ásványt és 18 féle aminósavat tartalmaz, köztük az A vitamin elővitaminját, a karotint tartalmazza. Van benne továbbá C vitamin, E és D vitamin. Jelentős mennyiségű kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, niancin, B6 vitamin és folsav, stb. Csökkenti a koleszterint, bőrápoló szer, arthritisz, soványság, táplálkozási rendellenességek esetén alkalmazható. Erős gyulladáscsökkentő, így fontos szerepet játszik pl. az ízületi gyulladások megelőzésében. Jelentős olajsav tartalma javítja a szív működését, véd a prosztata-, és mellrákkal szemben.  Az avokádóban található glutathione erősíti az immunrendszert, fenntartja az idegrendszer egészséges működését, emellett erős antioxidáns, így segíti a káros szabad gyökök semlegesítését. Az avókádót csak nyersen ajánlatos fogyasztani. Pirítós kenyérre kenve kikaparhatjuk a bőréből és kevés apróra vágott fokhagymával ízesíthetjük. Naponta nem ajánlatos egynél több avokadót fogyasztani.

 


Brokkoli:
Kitűnő c vitamin-, folsav- és ß-karitin forrás, indiolszármazékok, niacin, pantoténsav, E-, B1-, B2 vitamin van benne. Csökkenti a cukorbetegség által okozott problémákat. Csökkenti a prosztata-, húgyhólyag-,  hasnyálmirigy-, gyomor- és mellrák esélyét. Tápanyagtartalmának köszönhetően joggal foglal helyet a rákprevenciós étrendben. Sérülés esetén védi az agyat.

 

 

Búzafű:
Egyik legtartalmasabb táplálék, ásványi sók, B,K vitamin forrás.
Helyrebillenti az anyagcserét, hat az ér-, izom és immunrendszerre, méregtelenít, erős lugosító hatássút, gyulladások ellen, étvágytalanság ellen kiváló.

 

 

Csíra: 

A csírák magukban hordozzák az életet, az erőt. Több millió éves múlttal rendelkeznek,az élet alapköveit jelentik. Gyógyítanak, harmonizálnak.

A biocsírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak (azonnali energiát adnak, hiszen "élő ételek"), mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum, és 100%-ban emészthetőek. Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket.

A különféle csírák jótékony hatásairól részletesebben ITT olvashatsz

 

 

Cékla:
A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert, ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. Méregtelenítő és tisztító hatású, vörös festékanyaga a betanin jelentős antioxidáns. Fizikai terhelésnél növeli a vörösvérsejtek oxigénszállító kapacitását, így nem csak a fizikai, hanem a szellemi állóképesség is nő. Ásványi anyag tartama: Ca, P,K,Mg, Fe, Cu, S, I, Br, Li, sr, Si, Na, Mn, betanin, pektin, folsav, kolin, C-, B1-, B2-, B6-vitamin.
Nehézfémek hatását gátolja, növekedést elősegíti, nemi mirigyekre hat, vérnyomáscsökkentő, szív-érrendszer, belek, vese, máj működése, fejfájás, letargia, tumor ellenes, immunerősítő, pattanások, korpásodás ellen is hat. Erős lugosító hatással bír.
Daganatos betegek utókezelésében
jó eredménnyel alkalmazható. Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. Fölhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk.

 

 

Céklalevél

A növény gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A cékla zöld levele is bőségesen tartalmaz béta-karotint és egyéb karotinoidokat, folsavat, vasat, káliumot és egy kevés C-vitamint. Az újcékla levelét, szárát salátában is használhatjuk, nem csak finom, de nagyon mutatós is, ha más salátafélékkel keverjük. Bármilyen receptben képes a spenót vagy a sóska szerepét is helyettesítheti. A szára a rebarbarás receptekhez is jó.

 

 

Citrom:
A citrom fogyasztásra azért van szükség, mert az emberi test nem állítja elő a C vitamint, és nem is tárolja. A sejtek számára azonban elengedhetetlen alkotóelem. Ezért ha folyamatosan ellátjuk szervezetünket C vitaminnal, számos betegséget előzünk meg, vagy segítjük a gyógyulást.
A citrom egyik leghatásosabb vírusölő, kitűnő szer a megfázás ellen. Bioflavon tartalma lehetővé teszi, hogy nyirok és vértisztító hatása van, valamint ér és nyirokrendszer regeneráló hatása is van.. Alkalmazható: hormonális elégtelenség, torokfájás, láz, tüdőgyulladás, fejfájás, ciszták, kóros daganatok, izomgörcs, izomfájás, gyomorégés, reuma, magas koleszterin esetén.

Amit fontos tudni, hogy a citrom ugyan nagyon savanyú ízű, de ennek ellenére a szervezetünket lugosítja!

Mindenre a leghatásosabb úgy a citrom, ha édesítés nélkül használjuk. Hígíthatjuk vízzel vagy keverhetjük más gyümölcslével.Tanácsos a reggelt 2-3 pohár citromos víz fogyasztással kezdeni, így az éjszakai méregtelenítést folytatva tovább tisztíthatjuk nyirokrendszerünket.

 

 

Csicsóka (Édesburgonya):
Alakja a hasnyálmirigyre hasonlít és ténylegesen egyensúlyban tartja a szervet a cukorbetegség megelőzése szempontjából. Kalóriatartalma alacsony, ásványianyag tartalma magas, nagyszerű segítség a fogyókúrához. Inulin tartalma megköti a koleszterint, a triglicerideket, a foszfolipideket és a szabad zsírsavakat. Felszívódása lassú, ezért egyenletesebben biztosít energiát, megszünteti az éhségérzetet. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Mint prebiotikum fokozza a bélflóra fejlődését és tevékenységét. Jótékony hatása van candidosis esetén 

Tartalmaz: glükóz, fruktóz, oligoszacharid, K, Ca, Mg, P, Fe, Mn, Zn, Cr, Szi, szerves sav, A-, B1-, B2-, B3- vitmin, inulin.
Vérnyomáscsökkentő,  vércukorszint szabályozó, izommunka, krónikus fáradtság, immun stimuláns, rákellenes, prebiotikum, hasznos bélflóra fejlődését segíti. A csicsókát megmossuk és levét kicentrifugázzuk. Fogyaszthatjuk magában is, vagy más lével, így céklával, vagy sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldséglékkel, melyek fogyasztása ízben támogatást igényel számunkra

 

 

Fehér káposzta:
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere. Tartalmaz: K, Ca, P, Cl, Na, nagy mennyiségű A-, B-, C-, U- vitamint.
Koleszterincsökkentő, tisztító, bőrbetegségekre, feloldja a mérgeket, májbetegségeknél, vérhigító hatású,  cukorbetegség esetén is ajánlott. Segíti az egészséges véralvadást. Csökkenti a prosztata-, vastagbél-, mell- és petefészekrák kockázatát. Aktiválja a szervezet természetes méregtelenítő rendszerét. Lassítja a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.

Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de mindennapi fő eledelünket nem képezheti. Bármennyire is kitűnő gyógyszernek bizonyult a káposzta, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni pajzsmirigy túlműködés esetén a magas jódtartalma miatt. Vérhígító gyógyszer szedése esetén is csak mértékkel fogyasztható magas kálium tartalma miatt. 

A káposztalé nem mindenki számára kellemes, ezért igyekeznek ízét más anyaggal leplezni, legjobb ha keverjük zellerrel, sárgarépával, stb. kiválasztva azt a zöldséget, amely hasonló hatással van a szervezetünkre.

 

 

Fokhagyma, hagyma:
A hagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segít eltávolítani a veszélyes mérgező és hulladék anyagokat a sejtekből. Könnyeket fakasztanak, amik viszont tisztítják a szemet.
Tartalmaz: K,P,Ca,Na,Mg,Fe, tokoferol, tiamin, 100 kéntartalmú vegyületet pl. allicin, ajoén.
Eltekintve a szagától nagyon jó gyógyhatása van, mivel vitaminokban és ásványi sókban bővelkedik.Megakadályozza a koleszterin ill. a zsír lerakódását a vérben, sőt képes a lerakódásokat feloldani és csökkenti a vér koleszterin szintjét. Értágító, vérhigító, vérnyomáscsökkentő, lassítja a szapora szívverést, szívinfarktus megelőző, antioxidáns, féregűző, koleszterin csökkentő, erősíti az immunrendszert, baktérium, vírus és gombaölő, tisztítja a légutakat.

A fokhagyma legértékesebb frissen, megtisztítani és fogyasztani. Vigyázat: nagy hőségben ne használjunk nagyobb mennyiségű fokhagymát. Óvakodjanak továbbá a fokhagymától azok is, akik vérhígító gyógyszert szednek, gyulladásos betegségben szenvednek, mint pl. gyomorfekélyben, vagy bélgyulladásban.

 

 

Karfiol

E növény fogyasztása csökkenti a vastagbél-, a gyomor-, a prosztata- és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. Közepes C-vitaminforrás.

Fogyókúrázóknak különösen ajánlatos. Kalóriaérték: 100 g / 24 kcal / 100 kJ

 

 

 Kelbimbó

Rendszeres fogyasztása csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását. Gazdag karotinban, B1-,B12-,C-,E-vitaminokban és vasban.

Fogyókúrás étrendben is bátran használhatjuk. Kalóriaérték: 100 g / 36 kcal / 151 kJ

 

 


Kelkáposzta:
A kelkáposzta azok számára a jó zöldségféle, akik kalcium hiánnyal küzdenek. Tartalmaz: Ca, K, Mg, béta-karotin, A, B, E vitamint.
Szabályozza a vérnyomást, gyulladásra, májbetegségre, tisztító, rákellenes, vérhigító, csonterősítő, allergia esetén, immunerősítő, önpusztító függőségek ellensúlyozására.

Véd a leégés és a szürkehályog ellen. Növeli a csontok sűrűségét. Jótékonyan befolyásolja az ösztrogén metabolizmusát, ezáltal segít bizonyos rákfajták elleni harcban.

Vérhigító gyógyszer szedése esetén csak mértékkel fogyasszuk a kelkáposztát a magas kálium tartalma miatt.

 Ha a kelkáposztát főzeléknek használjuk, ügyeljünk arra, hogy a vizet amiben megfőzzük, ne dobjuk ki. Ha kúraszerűen használjuk a kelkáposztát, legjobb, ha a nyers kicentrifugázott levét fogyasztjuk.Ajánlatos más zöldség lével keverni. Ha a sárgarépa, vagy cékla sem adja meg az elfogadható ízt, próbálkozzunk meg az ananásszal.

 

Kukorica

A kukoricacsíra olaj fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin szintet és jótékony hatású a "jó" koleszterinre is. A kukorica rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kockázatát. Sok E-vitamint és közepes mennyiségű vasat tartalmaz.

 

 

Menta: 
Sok eltérő fajtáját ismerjük, legismertebbek a borsmenta és a fodormenta. Lugosító vegyületei segítenek az anyagcsere során keletkező káros savak semlegesítésében. Szerepe lehet a rákbetegségek megelőzésében. Erős antioxidáns, védi a sejteket a káros szabadgyökökkel szemben. Eltávolítja a vérből a felhalmozódott törmeléket. Megfázás, influenza esetén a mentol kedvező hatással lehet. Asztma esetén is jótékony hatást érhetünk el tisztító, nyugtató hatása révén. Étvágygerjesztő, csillapítja a  fájdalmat csökkenti a gyulladást.

 

 

Padlizsán

Megfigyelések igazolták, hogy jót tesz a koleszterin érfalban való lerakódása ellen és a padlizsán is csökkentheti bizonyos rákkeltő anyagok hatását. Gazdag C-vitaminban, kálciumban, káliumban, rost tartalma kiemelkedő. 

 

 

Paradicsom:
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek is négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek és a szívnek. A lycopine antioxidáns hatású, erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését, igazoltan rákellenes hatása van.
Tartalmaz: A,C,E vitaminokat, K,Ca,Na, magas savtartalom, antioxidánsok, lycopene tartalma a legmagasabb.
A vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül jól hat a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Nehezen gyógyuló sebre paradicsom pakolást teszünk, hasonlóan a krumpli-pép pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul. Kálium tartalma miatt jó hatással van a vér sav-bázis egyensúlyára. Méregtelenít, antioxidáns, rákellenes, emésztést serkentő, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, jó hatású a szívre. Csökkenti a nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, tüdő- és hasnyálmirigyrák veszélyét. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. Nyersen fogyasztva kitűnő táplálék salátának vagy szendvicsre.

 

 

Paszternák:
Tartalmaz: nagy mennyiségű C vitamint, fehérjét és ásványi sókat.
Bőrre, hajra, körömre, csonterősítő, tüdőbajra, gyulladásra, gyomor és emésztési bántalmakra, szél, epehajtó.

A profi hús és zöldséglevesek elengedhetetlen hozzávalója.

 

 

Petrezselyem:
Lúgosító hatása van a savas vérre. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere.

Tartalma: K,P,Na, Ca, niacin, tiamin, Fe,Mg, Cu, riboflavin, A vitamin.
Allergiára, látásra, késlelteti a cukorbaj kialakulását. Vízhajtó, menstruációs fájdalmakra, serkenti a máj működést. Kimutatottan vérszaporító, segítség a bőrproblémákra, fogíny gyulladásra és a  sebekre. A petrezselymet semmiképpen sem fogyasszuk önmagában.

Nagyon erős növény ahhoz, hogy hígítás nélkül érvényesüljön a szervezetünkben illetve hogy ne károsítsa azt.
A leghatásosabb nyersen fogyasztani, a kicentrifugázott levét, felhígítva bármely más zöldség lével, így sárgarépával is lehet. Várandósok abortív hatása miatt nagy  mennyiségben ne fogyasszák!

 

Paprika:
A nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban.Tartalmaz: K,P,Ca,B-karotin, C-, A-,B2-, E-  vitamin, bioflavonoidok, többek közt a rutin, karotionidok, provitaminok, kapszaicin- piros, csípős fajtában.
Serkenti az anyagcserét, koleszterincsökkentő, antioxidáns, vérkeringés szabályzó, rákellenes, védi a hámszövetet, elősegíti a sebgyógyulást, frissítő, az erős paprika fájdalomcsillapító.

A paprikát sokféleképpen fogyasztjuk, de a nyers paprika sokkal értékesebb mert megőrzi vitamin tartalmát. Salátának magában, vagy más zöldséggel kitűnő. Még a levét is fogyaszthatjuk.

 

 

Csípős paprika:

Az erős paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin tartalma által a  fájdalomcsillapító és érfaltisztító hatásában rejlik. A fájdalomingereket az agyba az úgynevezett “P vegyület” továbbítja. A kapszaicin ennek a vegyületnek a működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén. Tovább

 

 

Rebarbara:
A rebarbarának a levelét és a gyökerét is használhatjuk, de csak nagyon keveset, saláták összetételeként. Főzni a rebarbarát nem szabad, mert rengeteg oxálsavat tartalmaz, szervetlenné válva a kalciummal az oxalat kristályt alkotja és lerakódik a szervezetben. A rebarbara elég sok kalciumot tartalmaz, valamint nagy adag folik savat. Leszámítva a rebarbara rossz oldalát, kis adagokban való fogyasztása gyógyhatású is lehet: hasmenés esetén, emésztést elősegítő, fogak és fogíny, nehezen gyógyuló sebekre, külsőleg! 

 A rebarbara tömören használva veszélyes lehet, ha főzzük. Ezért ha csak lehet nyersen használjuk! Legjobb, ha lét nem fogyasztunk, vagy csak külső használatra!

 

 

Retek:
A retek legnagyobb értéke a benne levő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá. A reteknek nagyon jó gyógyhatása van: emésztést serkentő, eldugult légutakra, szamárköhögésre, túlterhelt májra, epekő és epegyulladásra.

Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk is más zöldséggel az egész növényt. Pároláshoz és a centrifugázáshoz és más esetben is az egész növényt használjuk, mert a felső része is gyógyhatású, tele van klorofillal. Általában kalcium és más ásványok is előfordulnak e növények zöld részében.

 

 

Saláta:
A saláta hatására a vérben vörös vértestek fejlődnek. A kalcium és a magnézium előfordulási aránya a test hasznosításához ideális. Kiemelkedő a K vitamin tartalma és a B vitaminok. Fejfájás, szorongás, köhögés, tüdő bántalom, alvászavarok, emésztési rendellenességek, idegnyugtató, ritkítja a vért, izom és csontozat fejlődésére jótékony hatású.

A saláta általában nyersen, vagy kissé meglankasztott formában kerül az asztalra(ez emeli B vitamin tartalmát). Igyekezzünk minél zöldebb leveleket használni, különösen, ha kicentrifugázzuk.  Vérhigító hatással is bír. ezért az ilyen gyógyszert szedők csak mértékkel  fogyaszthatják a magas kálium tartalma miatt.

 

Sárgarépa:
Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem. A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalai is úgy néznek ki, mint az emberi szem és IGEN, a tudomány már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését, segít a szürkehályog elleni harcban.
Tartalmaz: nagy mennyiségű ß-karotint, Ca,K,P,Fe,Mg,Cr,Na, A-, B-, C-. e-, G-, K- vitamint.
Kihat a látásra, ízületi gyulladásra, méregtelenít, gyulladáscsökkentő. Karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásaival szemben, így  a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet. A benne található antioxidánsok védik a DNS épségét. Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez.

Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetővé, a vér savtalanítását segíti elő.

 

 

Spárga:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niancint, fólik savat, és C vitamint. Nyomelemekben is gazdag, van benne ón, szilikon, molibdén. Fogyasztása hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre. Jótékony hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre.  Lúgos tartalma miatt fogyasztása ajánlatos mindenki számára, mert helyreálltja a vér sav-lúg egyensúlyát. Ezt a tulajdonságát az asparagine nevű lúgnak köszönheti, amiből nagymennyiséget tartalmaz. Megfőzve azonban sokat veszít értékéből . Vesetisztító, reumatikus fájdalmak, köszvény, vesegyulladás,  bőrproblémák (pl. pattanásos bőr) esetén javasolt.

A legértékesebbek a friss zöld hajtások. A megmosott növényt centrifugázzuk ki, mivel igen erős hatású alaposan fel kell hígítani. Naponta háromszor fél dl-nél többet nem fogyaszthatunk, azt is keverve más lével, pl.: uborka, paradicsom, zeller.

 

 

Spenót:
A spenót gazdag vitaminokban és ásványi sókban. Az egyik legértékesebb zöldségfélénk a gyógyító erő szempontjából, abban az esetben, ha be tudjuk tartani, hogy ne főzzük. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz és a benne levő kalciummal a szervetlenné váló sav kőlerakódást képez a szervezetben!.
Tartalmaz: ballansztanyagok, A-, E-, B1-, B6-, C-, K- vitamin, Fe,K,Ca,Mg,Na,fluor, niacin, karotionidok.
Segít a gondolkodásbeli képességek fenntartásában. Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét a májban, a petefészekben, a vastagbélben és a prosztatában.
Igen magas tápértékű. Együnk sokat vérzékenység, dagadt végtag, emésztési problémák, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, cukorbetegség, vérszegénység esetén.

Spenótot fogyaszthatunk megelőzésnek is, legajánlatosabb saláta keverékben. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, naponta ne többet, mint három fél csészével. Pépesíthetjük lemezvágóval, vagy centrifugázzuk, ebben az esetben az egész felső részt hasznosíthatjuk. Keverhetjük is paradicsomlével vagy más jellegzetes lével, attól függően, milyen betegséget akarunk gyógyítani vele.

 

Sütőtök:
Véd a tél hidegétől, illetve a fázástól és következményeitől. A sütőtök a megfázásos betegségekre hatékony. Minden elváltozás amely gyulladással jár gyógyítható a sütőtök levével, illetve a benne levő A vitaminnal. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással.
Tartalma: nagyon gazdag karotionidokban, C- és B-vitaminokban.
Hatása: Petefészek-, húgyhólyag-, prosztatagyulladásra, fáradtság lekűzdésére, vese-, máj-, bélbetegségekre, allergiára, csontritkulásra. Véd a sokizületi gyulladástól. Csökkenti  a tüdő- és prosztatarák kockázatát. Gyulladáscsökkentő  hatású.

Elkészítési mód: próbáljunk meg esszenciális olajat is használni, amikor tököt fogyasztunk.

 

 

Szárazbab

A rendszeres babfogyasztás jelentősen csökkenti a "rossz" típusú koleszterin szintjét (LDL) úgy, hogy közben a "jó" típusú HDL szintet alig változtatja. Szabályozza a bélműködést, fogyasztásával megelőzhető és gyógyítható a székrekedés. Továbbá kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. A bab a többi hüvelyes növényhez hasonlóan megakadályozza a rákkeltő anyagok aktivizálódását. Jelentős a karotin, B1-, B6-vitamin, vas, magnézium, réz, cink, valamint a rost és fehérje tartalma. Hetente 1-2 alkalommal javasolt a fogyasztása. 

 

Torma:
Tartalmaz: aminosavakat,enzimeket, Ca,Cu,Zn,Mn,Mg,Na, mustárolaj, B-,C-vitamint.
Alkalmas béltisztításra, emésztés serkentésre, vízhajtásra, ízületi bántalmakra, tüdő-,mellhártya-,mandula gyulladásra, jó féregűző, tisztító-méregtelenítő, antibiotikus, gomba-, baktérium-, vírusölő, nyákoldó, keringésjavító,  reuma-, fejfájás esetén, allergia kezdetekor.  Külsőleg,  pakolásként vérbőség fokozásával enyhíti a reumatikus és ízületi fájdalmakat.

 

 

Zeller:
A zeller, a kínai kel és a rebarbara olyanok, mint a csontok. Ezek erősítik a csontokat. A csontok 23% szódát tartalmaznak. Ezek a zöldségek is 23% szódát tartalmaznak. Ha nincs elég szóda a étrendünkben a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontjaink meggyengülnek. Ezek az ételek megerősítik a csontvázat.
A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Ezen kívül tartalmaz: K, Na, Ca, P,Mg,Fe,Fluor,A-,B1-, B2-, B6-, c-, e-, k-vitamint.
Jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára: a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja. Méregtelenítő hatása miatt különféle bőrbetegségekben eredményesen használható. Erős vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, antibakteriális, bőr-, tüdő tisztító, emésztés serkentő, reumás panaszokra. .

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása.

 

 

Sóska

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő hatású. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

 

 

Zöldhagyma

A hagymafélék rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését. Mindezen túl hatékony megfázások esetén, jó vizelethajtó, légút tisztító, vízhajtó, alkalmazzák még szív és érrendszeri megbetegedések esetében is. A hagymában található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat. Mivel ezek az anyagok nehezen bomlanak le az egész szervezetben hatnak még a húgyutakban is kifejtik is kifejtik gyulladáscsökkentő és gyógyító hatásukat. A hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet. A vénákra is jótékony hatást gyakorol, segít az aranyérnél. Sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez. C-vitamin tartalma immunerősítő, vastartalma fokozza a vérképzést, ez a hatása kimagasló más zöldségekhez képest. Cinktartalma is hozzájárul egészségünk megőrzéséhez!

 

 

Zöldborsó

Teli van nukleinsavakkal, melyek a legjobb fiatalító szerek, elősegítik a sejtregenerációt. Anabolikus hatása miatt kedvelik a sportolók, testépítők. Jótékony hatása van az idegekre, sok B1-, B6-, B12-vitamint tartalmaz. Elősegíti a szellemi frissességet, aktiválja az anyagcserét. Fogyasztása erősíti a körmöket, hajat, javítja a látást, csökkenti a koleszterinszintet. Jó méregtelenítő hatása is ismert. Gyulladáscsökkentő, mert magas a magnézium tartalma és a vitamintartalma. Magnéziumtartalmánál fogva a vérnyomást is normalizálja, szívvédő. Serkenti az emésztést, megszűntetni a székrekedést.