Béltisztítás, bélflóra helyreállítás

Emésztési zavar - orvosi nevén: diszpepszia - a felnőtt népesség mintegy 30-40 százalékánál jelentkezik hosszabb-rövidebb időre. A változatos panaszokkal járó probléma jelentőségét az adja, hogy hátterében állhat akár igen súlyos, azonnali kezelést igénylő megbetegedés is, azonban gyakran semmilyen kiváltó ok nem igazolható. Az emésztési zavar vezető tünete a felhasi (köldök feletti területen jelentkező) fájdalom vagy kényelmetlenség (diszkomfort). Ezekhez társulhat még felhasi teltségérzés, az étkezés során korán bekövetkező jóllakottság-érzés, gyomorégés, puffadás, büfögés, hányinger, öklendezés, hányás.
 
Mi állhat a panaszok mögött?

A fenti tüneteket kiválthatja élelmiszer- vagy gyógyszer-érzékenység, túlságosan nagy mennyiségű, nagy zsírtartalmú vagy gyors étkezés, túl sok kávé vagy alkohol fogyasztása, átmeneti stresszes állapot. Ilyenkor az emésztési zavar csak rövid ideig áll fenn, majd nyom nélkül elmúlik.
Számos gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet azonban emésztési zavar. Ezek közé tartoznak többek között a nem szteroid gyulladáscsökkentők, számos antibiotikum, a vas vagy különböző altatószerek. A Heliocobacter pylori nevű baktérium komoly szerepet játszik a krónikus gyomorgyulladás és a gyomorfekély kialakulásában. Egyes szakemberek szerint a kórokozó jelenléte még akkor is emésztési zavart okoz, ha ezek a betegségek még nem alakultak ki.

Természetesen egyéb - vírus, baktérium, parazita - fertőzések is okozhatnak enyhébb vagy súlyosabb emésztési zavarokat. 
 

                                  

Súlyosabb betegségek is okozhatnak emésztési zavart

Az emésztőenzimeket termelő hasnyálmirigy gyulladásos és daganatos megbetegedései igen kifejezett emésztési zavart okozhatnak. A szintén emésztést könnyítő anyagokat tartalmazó epe termelését végző máj valamint az epeszállítást és -raktározást végző epeutak és epehólyag megbetegedései is súlyosabb emésztési, felszívási zavarok kialakulását okozhatja. Emésztési zavar kialakulhat továbbá terhességben, cukorbetegségben, veseelégtelenségben, a pajzsmirigy megbetegedése esetén, hasi daganatok mellett.

A fent említett szervi problémák kivizsgálása és megfelelő kezelése rendkívül fontos, hiszen az emésztési zavar akár potenciálisan halálos betegséget is jelezhet. Gyakran azonban nincs betegség a panaszok hátterében, semmilyen vizsgálattal nem igazolható eltérés. Az ilyen funkcionális emésztési zavarban szenvedő személyek általában a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, sokszor komoly szorongásos panaszaik vannak, gyakran derül fény a tünetek hátterében párkapcsolati, munkahelyi problémákra.

Gyógynövényes kezelés emésztési panaszokra

A fitoterápiának is fontos szerepe lehet az emésztési zavarok kezelésében. A legkifejezettebb jótékony hatás tehát ezek használatával várható. Az emésztőrendszerre ható gyógynövényeket - természetüknél fogva - belsőleg kell alkalmazni, leggyakrabban tea, főzet, szeszes oldat, kapszula formájában. Az emésztést elősegítő növények között előkelő helyen állnak a keserű anyagokat tartalmazók. A keserű anyagok ugyanis a nyálelválasztás és a gyomorsav-termelés reflexes fokozódását váltják ki, ezáltal étvágyfokozó és tápanyag-felszívódást elősegítő hatásúak. Ilyen növény a tárnics, az ezerjófű, a vidrafű és a keserű narancshéj. A keserű anyag mellett illóolajat is tartalmazó gyógynövények nem csupán az emésztést segítik elő, hanem gyulladásgátló hatást is kifejtenek. Ezek közé tartozik a kamilla, a cickafark és a fehér üröm, amely a gyomorkeserűk, a vermut és az abszint népszerű alapanyagai. Az izlandi zuzmó keserű anyagot és nyálkát tartalmaz, ezáltal a gyomorfalon bevonatot képezve védi azt.
Bármilyen gyógynövényből nyugtató vagy stresszoldó hatású teát vagy készítményt fogyasztunk, azelőtt mindenképpen konzultáljunk szakemberrel. 

 

A nem megfelelő táplálkozási szokásaink miatt a vastagbél a leginkább igénybe vett szervünk.

A tápanyag lebontása, mozgatása és az értéktelen salakanyagok eltávolítása a bélrendszerünkre hárul. A rendszeres és elégséges székletürítés mellett is javasolt az időnkénti fokozott béltisztítás. Olyan készítmény segítségével, mely lágyítja a székletet, csökkenti a felfúvódást.
Székrekedés, bélfertőzés, rostszegény táplálkozás esetén kimondottan javasolt időnkénti béltisztítás elvégzése.

Parazitahajtás

Az népesség több mint 80%-ának a szervezetében – anélkül, hogy tudnának róla – legalább egy fajta parazita jelen van.
 
A nem megfelelően tisztított ivóvíz fogyasztása, vagy nem ellenőrzött állati fehérje fogyasztása és a higiéniai szabályok be nem tartása mind parazita-fertőzés forrása lehet.
 
Ezek a paraziták a szervezetben bárhol megtelepedhetnek, és komoly veszélyt jelenthetnek az egészségünkre.forrás: origo.hu, házipatika.hu