Sebek, égési sérülések

Sebek

A seb a test kültakaróján mechanikus okból esett folytonossági hiány.A seb behatolási kaput képez a kórokozók számára, ezért fontos a vérzéscsillapítás után a seb fertőtlenítése (jódos, benzines, alkoholos lemosás), steril kötéssel való ellátása.

A zúzódások a bőrben lezajló belső vérzések eredményeképpen jönnek létre, és általában nem járnak bőrfolytonossági hiánnyal, többségében kezelés nélkül önmaguktól is begyógyulnak.
Fontos megjegyezni, hogy a fejen létrejövő zúzódások mögött súlyos fejsérülések is meghúzódhatnak (koponyatörés az agyban keletkező vérzéssel). Amennyiben a zúzódások minden különösebb külső behatás nélkül önmaguktól jönnek létre, ez komoly vérzési rendellenességet jelenthet, feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.

Rándulásról akkor beszélünk, ha az ízületi felszínek eltávolodnak egymástól, a tok és a szalagok nyúlnak, részlegesen szakadnak, viszont az ízesülő csontvégek nem távolodnak el egymástól, a fej a vápában marad.
A rándulás nagy fájdalommal, duzzanattal, vérömleny kialakulásával jár együtt. Az ízület mozgatható, viszont a mozgástartomány jelentősen beszűkül és rendkívül fájdalmas. A rándulás röntgenfelvétellel és fizikális vizsgálattal igazolható.

Herpeszes bőrelváltozást különféle herpesz-vírusok okoznak: az ajkakon megjelenő hólyagokat a herpes simplex, a nemi szerveken kialakulót a herpesz genitalis, a törzsön és arcon kifejlődő hólyagokat pedig a herpes-zoster-vírus idézi elő. Ez utóbbi gyermekkorban bárányhimlőt, felnőtteknél övsömört vált ki. A vírusok cseppfertőzés és direkt kontaktus útján jutnak a szervezetbe, ahol gyulladást és savós bennékű hólyagok létrejöttét váltják ki.

Égési sérülések

Az emberi bőr három rétegből áll: felhám, ínhártya, irha. Az égési sérülés a testfelületet ért, a testhőmérsékletnél jelentősen melegebb folyadék, gőz, gáz, láng, folyékony fém stb. következménye. Az égési sérülést a kültakaró érintettsége szerint négy fokozatba soroljuk.

Attól függően, hogy az égés mennyire mélyen hatol be a bőrbe, 5 súlyossági fokozatot különböztetünk meg. A következő felsorolásból látható, hogy a súlyossággal nő a fájdalomérzet és a vérzésre való hajlam.

I. fokú: az érintett terület fáj, bepirosodik, feszül, érintésre érzékeny, heg nélkül néhány nap alatt begyógyul.
II. a) fokú: hólyagosodás, bepirosodás, nedvedző, jó vérellátású sebalap, erős fájdalom, vérzésre való hajlam, heg nélkül 14 nap alatt begyógyul.
II. b) fokú: feszülő, illetve kinyílt hólyagok, nedvedző és rossz vérellátású sebalap a hajszálerek sérülése miatt, mérsékelt fájdalom, gyógyulás hegesedéssel.
III. fokú: ez a stádium a bőr egész szerkezetét érinti. Fehéresbarnás, száraz felület, a hajszálerek mélykékek; a szőrtüszők károsodtak, de fájdalomérzet nincs; gyógyulás hegesedéssel.
 IV. fokú:elszenesedés. A bőr és a szövetek egésze érintett, csakúgy, mint az izmok és az inak, egészen a csontig, fájdalomérzet nincs.

A legfontosabb, hogy az égett bőrfelületet azonnal hűtsük hideg vízzel, mégpedig egészen a fájdalom megszűnéséig. Ez akár 15 percbe is telhet.