Grapefruitmag kivonatról bővebben

A grapefruitmag-kivonat elsősorban bioflavonoidot, glikozidot, C-vitamint és néhány fehérjét tartalmaz.

A grapefruit mag hatóanyagai elpusztítják a kórokozók citoplazmájának membránját és szabályosan „kiéheztetik” őket anélkül, hogy az emberi szervezetet károsítanák. Ezáltal természetes módon semmisíti meg a vírusokat, baktériumokat, gombákat és parazitákat.

MELLÉKHATÁSOK:
Csak rendkívül ritkán fordul elő citrus allergia. Túlzottan nagy adagok szedésekor esetleg fejfájás, hasmenés és hasi görcsök jelentkezhetnek. A kivonat a szembe nem kerülhet, sötéten és szárazon tartandó.

FELHASZNÁLÁS:
Már igen csekély töménységben (egy pohár vízben 8 csepp) a grapefruitmag-kivonat ugyanolyan sikert mutatott, mint minden más hagyományos antibiotikum. Felhasználási területe eléggé széleskörű: több száz különböző baktérium- és vírustörzs, közel 100 gombatörzs és nagyszámú egysejtű parazita ellen lehet könnyűszerrel támadást indítani.
A hasznos bélbaktériumok azonban a támadástól védettek, az immunrendszer aktiválódik és mellékhatásokra is csak akkor lehet számítani, ha a normális adagot négyezerszeresen túllépik.  Belsőleg alkalmazva mindig csak hígítva, külsőleg, pl. egy körömgomba esetében használhatjuk töményen is.

Gyógyszerekkel és antibiotikummal egyidejűleg ne fogyasszuk, javasolt 2-3 órás különbséggel bevenni a grépfrútot, mert az befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását.

Termékeink:

Vírusos szemölcs, herpesz vagy nátha esetén – a grapefruitmag-kivonat külsőleg is használható. Vízben vagy olajban feloldva, öblögetésre, gargalizálásra.
Száj és fogak: kisebb fekélyek, szájpenész, gombás fertőzés, rossz lehelet, szuvasodás, fogkő, fogínygyulladás
Torok és orr: nátha, köhögés, rekedtség, torokfájás, gégegyulladás
Bőr és haj: szőrtüszőgyulladás, vágott seb, bőrkiütés, övsömör, ekcéma, szemölcs, bőrgomba, korpásodás, fejtetű. Pár cseppet keverhetünk a hajsamponba is.
Gyomor-, bélrendszer: hasmenés, gombásodás, étvágyjavító, segít a normális bélflóra rendezésében, emésztésjavító.
Megfázás és influenza: inhaláljon fejét kendővel leterítve forró grépfrút olajat, hiszen csíraölő és élénkítő hatású. Naponta egyszer vegyen gőzfürdőt 20 cseppnyi grépfrút kivonatot adva a fürdővízhez.
Sebek és kiütések: Keverjen össze grépfrútmag-kivonatot avokádó- vagy olívaolajjal, és kenje be a sebhelyet.

Grépfrút a csecsemőápolásban
A gombásodás kezelése

A grépfrútmag-kivonatot különleges fertőtlenítő és csíraölő hatása teszi alkalmassá a csecsemőápolásra is.

Mértékletes adagolás
A babaápolásnál különösen fontos, hogy a következő óvintézkedéseket betartsuk:
• Sohase használjuk a kivonatot tisztán az érzékeny bababőrön!
• Nagyon óvatosan adagoljuk, és figyeljük meg, hogyan tűri a baba.

Gombásodás
Az elváltozás a gyermek szájában (szájpenész), illetve a fenekén (pelenka dermatitis) alakul ki. A szájban fehér lepedékként jelentkezik.
• A kezeléshez öntsünk 3 csepp grépfrútmag-kivonatot egy csésze vízbe. Jól keverjük el, majd kenjük be vele a gyermek száját belülről. Használhatunk erre a célra vattapálcikát is.
• Fertőtlenítsük a cumikat (az üvegét és a játszó cumit) is: cseppentsünk 20 csepp kivonatot egy liter vízhez, keverjük el alaposan, és 20 percre tegyük a cumikat ebbe az oldatba. Ezután bő vízzel öblítsük le őket, hogy semlegesítsük a keserű ízt. Rendszeresen ismételve és annak visszatérése elkerülhető.
• Ugyanilyen módon kezelhetjük a gyermek azon játékait is, amelyeket nagyon gyakran vesz a szájába ( pl. rágóka ).

Ha a grépfrútmag-kivonatot vízzel vagy italokkal keverjük, mindig nagyon alaposan keverjük össze. Ezen kívül mindig adjunk a kivonatnak néhány percet, hogy kifejthesse hatását, mielőtt a keveréket meginnánk, illetve fertőtlenítésre használnánk
Kiütések
A grépfrútmag-kivonattal való kezelésre a pelenka dermatitises babák általában jól reagálnak, bár türelemmel kell lennünk, míg a gyógyulási folyamat beindul.

Mi a teendő?

 • Keverjünk el 10 csepp kivonatot egy-két evőkanál babaolajjal, és ezzel gyengéden kenjük át az érintett területet.
 • Adjunk néhány csepp kivonatot a baba fürdővizéhez, és rendszeresen ilyen vízben fürdessük. Ezáltal megakadályozhatjuk újabb kiütés keletkezését, és hozzájárulhatunk a már meglévők gyorsabb gyógyulásához.
 • Ha textilpelenkát használunk, adjunk néhány csepp grépfrútmag-kivonatot az utolsó öblítőhöz, mert a gombák még a magas hőmérséklet ellenére sem halnak el mindig.
 • A műanyag pelenkák használatakor behinthetjük a pelenka belső felületét pár csepp grépfrútmag-kivonattal.

 

Grépfrút a kozmetikában

Kitűnő konzerváló
A saját készítésű kozmetikumoknak van egy nagy hátránya: általában nem megoldott a konzerválás, az anyag megbuggyan, bebüdösödik és megpenészedik. Ebben segít a grépfrút, melynek magkoncentrátumából 0,2-1 %-ot hozzáadva a gyógy készítményekhez, meggátolhatjuk a megromlást. A koncentrátumot alaposan dolgozzuk bele a szerbe! Nemcsak a penészedést gátolja meg, hanem ápol is, így hatékony ellenszere az ekcémáknak, a herpesznek és a bőrkiütésnek.
A dezodor hatás
A grépfrút erősen fertőtlenítő hatású és gyulladás gátló, így frissé teszi a hajat, tisztítja a fogakat, gátolja a fogszuvasodást, természetes módon dezodorál. Akinek izzad a lába, érthetően szenved emiatt. Az izzadást a gombák fokozzák, ezeket azonban könnyű megszüntetni. Okozhatja a problémát szintetikus zokni és zárt edzőcipő is, de a segítség mindkét esetben a grépfrút: 50 csepp magkoncentrátumot rakjunk egy lavór meleg vízbe s áztassuk benne a lábunkat!

Az intimebb részek izzadása és szagtalanítása a grépfrút kivonattal szintén egyszerűen megoldható. Tegyen egy pohárnyi vízzel kevert grépfrút koncentrátumot (15-20 csepp) egy pumpás flakonban, s ezzel dezodorálja hónalját! Egyéb testrészeit mossa grépfrútos vízzel! Vigyázat! Soha ne önmagában használja a grépfrút kivonatot, mert mar! A fejbőr betegségeire a grépfrút kivonat pozitív hatása szintén bizonyított, akár viszketésről, akár ekcémáról vagy korpáról van szó: a samponhoz tegyen hozzá 5-10 csepp magkoncentrátumot, masszírozza be alaposan, és öblítse le. Ha komoly gondjai vannak fejbőrével, akár 20 cseppig is felviheti a dózist, és használja a keveréket (három kanál víz, plusz 20 csepp grépfrútmag-kivonat) a hajmosások közben kúraszerűen.
A bőrtisztító
A rossz állapotú bőrnek sok kiváltó oka lehet: emésztési problémák, hormonális változás, környezeti okok, allergiák stb. A bőr tisztítására és megnyugtatására tegyen 5 csepp koncentrátumot a tenyerébe, és gyorsan masszírozza körbe az arcát. Természetesen csípni fog egy kicsit – ha nagyon érzékeny a bőre, vásároljon lemosó tejet, és keverjen össze grépfrút mag olajat. Az ajkak ápolására avokádó-, mandula- vagy olíva olajat keverjen a koncentrátumhoz, így ajkai kipirulnak, a töredezett felhám leválik.
A rossz szagú lehelet oka szintén sokfajta lehet: rossz fogak, rossz emésztés. A fogszuvasodás és fogínysorvadás megelőzésére használjuk a grépfrútos fogmosást naponta háromszor. Nedves fogkefével dörzsöljünk végig a fogakon 1-2 cseppnyi koncentrátumot, 5-10 cseppnyi grépfrútmag-kivonatos vízzel pedig öblögessünk minden fogmosás után! Használja kúraszerűen vagy nap mint nap! A grépfrút tisztán tartja a fogkefét, és megakadályozza a baktériumok megtelepedését is.

 

A sebek kezelése grépfrútmag-kivonattal

Rovarcsípések és harapások
– Használata: elsősegélyként csepegtessünk a kivonatból néhány cseppet a fájdalmas vagy viszkető területre, és finoman masszírozzuk bele. Érzékeny bőr esetén a kivonatot vízzel vagy olajjal hígítsuk!
Különösen nyáron és kora ősszel válnak a kullancsok és a piócák veszélyessé. Befúrják magukat a bőrbe, és onnan csak nehezen lehet őket eltávolítani.
– Mi a teendő? Csepegtessünk a piócára vagy a kullancsra és a környékére néhány csepp kivonatot. Így a kellemetlenkedők vagy maguktól leesnek, vagy egy csipesszel gyors csavaró mozdulattal könnyen eltávolíthatók. A kivonat egyidejűleg fertőtleníti a sebet is, így az gyorsabban gyógyul be.
Hólyagok
– A cseppből közvetlenül csepegtethetünk a hólyagra vagy a tapaszra, amellyel leragasztjuk azt.
Karcolások és sebek
A horzsolások, karcolások és vágott sebek a legtöbb esetben nagyon jól reagálnak a grépfrútmag-kivonatos kezelésre. Enyhíti a fájdalmat, ugyanakkor fertőtlenít! A sebek egyik különleges fajtája a kutyaharapás, hiszen könnyen fertőzéshez vezethet. Még a tetanusz védelme mellett is veszélyes és igen fájdalmas. Ezért a kivonattal való kezelés mellett feltétlenül keressünk fel egy orvost. Ugyanez érvényes a mély macskakarmolásokra, amelyek szintén elfertőződhetnek.

Mi a teendő?
Néhány napon keresztül cseppentsünk, napjában többször is, egy kevés vízzel felhígított grépfrútmag-kivonatot a sebre. Addig folytassuk ezt a kezelést, amíg a seb begyógyul.

 • Még hatásosabb, ha a kivonatot spray formájában használjuk.
 • A nyílt, bepiszkolódott sebet gyengéden mossuk ki néhány csepp kivonattal „dúsított” langyos vízzel!
 • Miután kitisztítottuk a sebet, olyan kötszert (mullpólyát, tapaszt) tegyünk rá, amelyre néhány csepp grépfrútmag-kivonatot csepegtettünk. Legalább 24 óránként cserélni kell a kötést!
 • További jó tanácsok: Az erősen vérző sebet hagyjuk a kezelés előtt kicsit kivérezni, mert ez is tisztító hatású, hiszen a szennyeződések így kimosódnak a sebből. Ha nagyobb sérüléseknél a kivonattal történő kezelés ellenére is gyulladás lép fel, keressünk fel a lehető leggyorsabban egy orvost! Természetesen akkor is, ha a seb olyan nagy, hogy össze kell varrni vagy kapcsolni.

A sebeket sohase tisztítsuk vattával vagy papír zsebkendővel, mert az anyaguk beletapad a sebbe, és így késlelteti a gyógyulást, illetve fertőzésekhez vezethet. A fertőtlenítésre mullapot használjunk, amely probléma mentesen távolítható el a sebről.

Égések
A kisebb égési sebek általában jól reagálnak a kivonattal való kezelésre. A kivonat fertőtlenítő hatása gyors sebgyógyuláshoz vezet. Fedje be az érintett bőrterületet grépfrútmag-kivonattal elkevert körömvirágkrémmel. A kivonatot égési sérüléseknél soha ne használja tisztán!

Grépfrút mag a testápolásban

Intim szféra: Adjunk néhány csepp kivonatot fürdővizünkhöz, vagy dörzsöljünk néhány cseppet a vizes mosdókesztyűbe. A kivonatot soha ne használjuk hígítatlanul a nemi szerveken, mert erős irritációt válthat ki.
Száraz ajkak: A száraz ajkak könnyen berepedezhetnek, s a baktériumok miatt nehezen gyógyulnak. Keverjünk össze egy evőkanál olajat négy csepp kivonattal, és ezzel kenjük be ajkainkat naponta többször is.
Mitesszerek: A mitesszerek eltávolítása után a grépfrútmag-kivonat nagyon jól fertőtlenít.
Szájszag: Egy pohár vízhez adjunk 3-9 csepp kivonatot (az érzékenységtől függően), és ezzel öblögessük szánkat és garatunkat is.
Borotválkozás: Megelőzésként tegyünk néhány cseppet a kivonatból borotvahabunkba vagy a borotvára, hogy így az esetleges sérüléseket mindjárt fertőtleníthessük. Az arcvízhez is érdemes néhány cseppet keverni.
Pattanások: 3-5 csepp kivonatot dörzsöljünk el vizes kezünkön, és vigyük fel azt nedves arcbőrünkre. Masszírozzuk egy kicsit be, hagyjuk néhány percig hatni, majd alaposan öblítsük le. (Vigyázzunk, hogy a kivonat ne kerüljön a szembe!)
Korpás fejbőr: A korpát gyakran a fejbőr gombás megbetegedése okozza. Cseppentsünk 5-10 csepp kivonatot a szokásos mennyiségű samponba és masszírozzuk vele kb. 2 percig hajunkat és fejbőrünket. Ezt a hajmosást eleinte 2-3-szor, később hetente egyszer ismételjük meg. A korpásodás megszünésével megelőzésként kéthetente mossunk így hajat. (Vigyázat: a kivonat ne kerüljön a szembe!)
Izzadó lábak: 10 csepp kivonatot keverjünk bele egy tojástartónyi olajba és az érintett részeket reggel és este masszírozzuk be vele. Ugyanilyen hatásos a grépfrútmag-kivonatot tartalmazó lábpúder is. Lábfürdő is készíthető a következő módon: adjunk 50 csepp kivonatot egy tál vízhez, fürdessük benne néhány percig lábainkat, majd alaposan töröljük meg őket. Váltsunk gyakran zoknit, és adjunk néhány csepp kivonatot a mosás utolsó öblítővizéhez.
Izzadtságszag: Adjunk kb. 15-20 csepp kivonatot egy csészényi vízhez, tegyük egy permetezőpumpába, és rázzuk jól össze. Majd a keveréket permetezzük hónaljunkba. Néhány csepp kivonattal a bevizezett bőrt is bedörzsölhetjük.

 

Grépfrút mag a háztartásban

Padlótisztítás
A padló fertőtlenítéséhez egy vödör vízbe tegyünk 30-50 csepp kivonatot, majd jól keverjük össze, s ezzel mossuk fel a parkettát, a linóleumot vagy a járólapot.
Élelmiszerek fertőtlenítése
Keverjünk el egy liter vízben kb. 20 csepp grépfrútmag-kivonatot. Ebbe az elegybe tegyük bele a gyümölcsöt, zöldséget, salátákat, halat, kagylót és a húst. Ez a keverék néhány perc alatt segít elpusztítani a nemkívánatos parazitákat, kórokozókat és a penészt.
Takarítás
Erős antibakteriális és gombaölő hatása miatt a grépfrútmag-kivonat ideális kiegészítője szinte minden biológiai háztartási tisztítószernek. 10-20 csepp általában elegendő egy liter vízhez.
Élelmiszerek eltarthatósága
Ha egy liter vízbe 20 csepp kivonatot keverünk, és néhány percig beletesszük az élelmiszereket, mint pl. saláta, zöldség, hal és hús, megakadályozhatjuk a bennük levő csírák, a paraziták és a penész továbbszaporodását.
Házi szökőkutak
A kivonat megakadályozza a szökőkutak vizének elfertőződését és algásodását. Adjunk 10 cseppet egy liter vízhez, jól keverjük el, majd öntsük a szökőkút vizéhez. Néhány hónap elteltével ismételjük meg a fertőtlenítést.
Sajtkonzerválás
Hogy a sajt penészesedését megakadályozzuk, keverjünk el 10 csepp kivonatot egy pálinkáspohárnyi vízben, és dörzsöljük be vele a sajtot.
Szobaspray
Hígított formában a kivonat kiválóan alkalmas pl. betegszobák levegőjének fertőtlenítésére. 40 csepp kivonatot keverjünk el fél liter vízzel, és a jól felrázott oldatot permetezzük szét a szobában.

Penészesedés
Élelmiszerek
Tegyük a penészes élelmiszereket néhány percre grépfrútmag-kivonatos oldatba (1 liter vízhez 20-30 csepp kivonat).
Falak, fa, tapéta vagy szőnyeg
Mivel ezeken a területeken a penészesedést kiváltó okok általában nem szűnnek meg egyszerűen, magasabb koncentrátumú oldatot kell használnunk. Akár 60-100 cseppet is elkeverhetünk 0,5 l vízben, majd öntsük egy permetezőpumpába, és jól rázzuk fel. Az adott területet többször permetezzük be.
Virágföld felszíne
30 csepp kivonatot keverjünk el egy liter vízben, és ezzel az oldattal permetezzük be a földet. Néhány cseppet az öntözővízhez is adhatunk.
Vágódeszka fertőtlenítése
Mivel a vágódeszkán gyakran nyers élelmiszereket is szeletelünk, könnyen előfordulhat, hogy paraziták, penész és baktériumok tenyésznek rajta. Leginkább nyers hús, hal és felvágottak esetében lehet szükség fertőtlenítésre. Ilyenkor 30 csepp kivonatot belekeverünk egy pohár vízbe, majd ráöntjük a deszkára. Az oldatot néhány percig hatni hagyjuk, majd lemossuk.
Padlószőnyeg
Minden vizes vagy nedves tisztításkor használt tisztítószerhez keverhetünk néhány csepp grépfrútmag-kivonatot.
Toalett tisztítás
Néhány csepp kivonatot adhatunk az egyébként használt szerhez.
Mosás
Az ágyneműk, a fehérnemű és a zoknik fertőtlenítéséhez adjunk kb. 20 csepp kivonatot az utolsó öblítővízhez.

Mit tud még a grépfrút mag?

Alapvetően elfogadható az az állítás, hogy minél magasabb koncentrációjú a grépfrút magos oldat, annál nagyobb mértékben pusztítja el a mikroorganizmusokat. A legtöbb esetben azonban elég a 0,2-1,0%-os oldat.
A konzerválás akkor jó, ha a káros mikroorganizmusokat hatástalanítottuk.

Lábfertőtlenítés
A grépfrútmag-kivonat hatékony és ártalmatlan alternatívája az egyébként használt kémiai szereknek. A koncentráció a 60%-os alapkivonat 0,1%-a legyen, vízzel elkeverve.

Gasztronómia
Fertőtlenítő szerként adjunk kb. 30 csepp kivonatot a mosogatóvízhez, s jól keverjük el. A kivonatot mosogatógépben és mosógépben is alkalmazhatjuk (az utolsó öblítővízhez tegyük). A nyers zöldségeket és salátákat elkészítés és tálalás előtt érdemes néhány percre grépfrút magos oldatba helyezni (1 liter vízhez kb. 20 csepp kivonat).

Kéztisztítás
A kéz fertőtlenítéséhez tegyünk néhány cseppet a vizes kezekre, alaposan dörzsöljük el, és öblítsük le.

Bőrfertőtlenítés
A grépfrútmag-kivonat tökéletesen fertőtleníti és csírátlanítja a bőrt injekció vagy operáció előtt. Dörzsöljük be az érintett területet a kivonattal úgy, ahogy ezt eddig alkohollal vagy más speciális szerrel tettük.
Faszerkezetek
A grépfrútmag-kivonat gomba- és korhadás gátló hatást gyakorol a fára. Fából készült értékes műalkotásokat ajánlott 50% grépfrút mag-kivonat és 50% glicerin keverékével bőségesen bedörzsölni, lefesteni, befújni vagy a keverékbe belemeríteni. Tetőfedő állványzatra elegendő a kivonat 10%-a.

Klímaberendezések/levegőpárásítók
Ezeknek a berendezéseknek a víztároló részeiben általában nagymértékben elszaporodhatnak különféle kórokozók, ezek nagyon jól kitisztíthatók grépfrútmag-kivonattal. A kivonatot még a berendezésbe való betöltés előtt jól keverjük el a használt vízzel. Ajánlott magas koncentrációban használni a kivonatot. A forgalomba hozott oldatból 1 liter vízhez kb. 50 cseppet keverjünk. Mivel a kivonat fertőtlenítő hatása idővel elmúlik, néhány hónap elteltével kell megismételni a tisztítást.

Élelmiszerek konzerválása
A grépfrútmag-kivonatnak természetes csíra- és gombaölő hatása van, így szinte minden romlandó élelmiszer konzerválására alkalmas. A saláta, a zöldség, a gyümölcs, a diófélék, a kagyló, a hal is tovább eltartható és élvezhető, ha grépfrút kivonattal kezelték őket. Az élelmiszer fajtájától függően különböző módon használható a kész oldat: néhány élelmiszert pl. egy kb. 0,2%-os elegybe (kb. 20 csepp egy liter vízhez) meríthetünk néhány percre, más típusúakat pedig bepermetezhetünk. A trópusi országokból származó gyümölcsöknél magasabb koncentrációt vegyünk igénybe.

A kivonatot mindenütt használhatjuk, ahol a betegséget vagy a funkcionális zavart baktériumok, vírusok, gombák, netán paraziták váltották ki. A grépfrútmag-kivonat úgy belsőleg, mint külsőleg alkalmazható!
A kivonatot mindig gondosan kell hígítani, az egyetlen kivétel, ha szemölcsök, körömgomba és – amennyiben a bőr még nem károsult – lábgomba ellen használjuk.

Belső használatkor a szükséges számú cseppet egy pohár vízbe vagy gyümölcslébe kell tenni, és jól elkeverni. Pici babák esetében néhány cseppet keverjünk gyümölcslébe, és cumisüvegből itassuk meg.

Külső alkalmazás esetén a cseppeket vízzel, növényi olajjal vagy glicerinnel hígíthatjuk. Itt is él az aranyszabály: alaposan elkeverni! Hígítatlanul használva a cseppek irritálhatják a bőrt, és a beteg szöveteket feleslegesen megtámadhatják. Különösen kell ügyelni a hígításra, ha nyálkahártyát kezelünk, legyen az egy alkalmanként fájdalmat okozó koronás fog vagy viszketés a hüvelyben. Mint már említettük, hígítatlanul csak szemölcs esetén (1 cseppet viszünk fel) és a körmökön használhatjuk a cseppeket. A körmök körülötti bőrt azonban csak hígított kivonattal kezeljük. A lábgomba kezdeti stádiumban ecsetelhető hígítatlanul, de csak nagyon vékonyan kenjük be az érintett részt! Előrehaladott stádiumban, ha a bőr már túlságosan károsult, olajba kell keverni a cseppeket.

A helyes dózis
Belső alkalmazás esetén alapvető szabályként fogadhatjuk el a következőket: naponta 2-3 alkalommal vegyen be 3-15 cseppet, lassan emelve a dózist úgy, hogy kb. egy hét elteltével érkezzünk el a 15 csepphez. A lassú dózisemeléssel lehetőséget biztosítunk a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon a kivonat hatásaihoz.

Kivételt képeznek a következő esetek:

 • Rendszeres vagy ismétlődő használatkor, illetve akut esetekben, amikor azonnali hatást szeretnénk elérni, mindjárt nagyobb dózissal indíthatjuk a kezelést. Kérjük, hogy ez esetben vegyék figyelembe a méregtelenítésre és a bélflóra újratelepítésére vonatkozó utasításokat.
 • Ha fennáll a citrusokkal szembeni allergia gyanúja, egy cseppel kezdjük a kúrát, és a dózist nagyon lassan, a szervezet reakcióival összhangban emeljük.
 • Ha erős candida fertőzéssel van dolgunk, különösen alacsony dózissal kezdjük. Súlyos esetekben akár napi 2-3-szor 1 cseppel indítsuk a kúrát. Ha erőteljes méregtelenítési reakciók lépnek fel, a dózist nagyon lassan, akár több héten keresztül emeljük, mindig ügyelve a szervezet visszajelzéseire.
 • Csecsemőknél és gyermekeknél természetesen kisebb dózisban adjuk a kivonatot, a kor és a testsúly függvényében.  Csecsemőknél napi 2-3 alkalommal 1-2 csepp, kisgyermekeknél naponta 2-3 -szor 5 csepp, belsőleg mindig hígítva!
 • Testesebb emberek esetében elképzelhető, hogy magasabb dózis szükséges a kívánt hatás eléréséhez. Ebben az esetben több vízzel hígítsuk a kivonatot, vagy a szükséges napi adagot négy részben vegyük be.