Fogyókúra

"Ha nem vagy rá hajlandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni!"
                                                                                                        Hippokrates

Míg az elmúlt évtizedekben a felnőtt korosztályt érintette leginkább a túlsúly és az azzal járó egészségkárosodások, napjainkban ez a „járvány” már az egyre fiatalabb nemzedéket is érinti.
Általában az elhízás –obesitas- hátterében az áll, hogy keveset mozgunk, ugyanakkor nagyon kalóriadús, ám kevés tápértékű ételeken élünk.
Kevés a „jó” folyadékfogyasztás, nem megfelelő az ételek társítása, ami az emésztés lelassulását eredményezi. Az elfogyasztott étel rothadásnak indul az emésztőrendszerben és salakanyagok létrejöttét eredményezi.
Így egyidejűleg következik be a létfontosságú anyagokból hiányállapot és a méreganyagokból többletállapot.

A túlsúly lelki okai lehetnek: gyermekkorban az evés összekapcsolódott az odafigyeléssel, törődéssel, jutalommal, biztonsággal és a szeretettel. Ha ezeket az érzéseket nem kapják meg felnőtt korban, evéssel helyettesítik. Egy másik ok lehet, hogy érzelmektől mentes, rideg környezettől elszigeteljük magunkat és zsírból várat építünk magunk és lelkün köré. Vannak akik a túlsúllyal igyekeznek nyomatékot adni önmaguk fontosságának, tekintélyének, hatalmának. A létbizonytalanság is kiválthatja, mivel "az a biztos, amit ma megeszel". 
Megoldás: ismerjük fel és fogadjuk el, hogy a túlsúly jelen belsőnk tükre. Ne evéssel jutalmazzuk magunkat. A sport amellett, hogy kalóriát éget még boldogság hormont is termel. Lelki, szellemi szinten iduljunk el a spiritualitás ösvényén, hogy megértsük önvalónkat, érzéseinket, vágyainkat.

 
A fogyókúra tartós sikerének titka, hogy ne a fogyókúrás receptben keressük a csodát, hanem a korábbi életvitelünket, szokásainkat megvizsgálva, szükség szerint változtassunk:

 • Első lépésként tisztázandó, hogy esetleg a hormonrendszer zavara, pajzsmirigy alulműködés vagy egyéb betegség áll-e a háttérben.
 • Egészséges fogyás, alakformálás sport nélkül nem létezik! Ezt tudomásul kell venni! A sétától az intenzív mozgásig az állapotnak megfelelően.
 • Tanácsos méregtelenítő-lúgosító, tisztító kúrával indítani!- szakember irányításával.
 • Mennyiségi, fokozott energia bevitelű táplálkozás helyett minőségire váltani! Tanácsos természetes alapú táplálék kiegészítőkkel segíteni a szervezetet a redukciós diéták alatt, mert ellenkező esetben hiányállapotok, rossz közérzet, szívritmus zavarok léphetnek fel.
 • Stressz hatás levezetése ne nassolással, rágcsálással, édességekkel történjen - -helyette pl. sporttal, jógával, masszázzsal vagy egyéb hobby tevékenységgel.
 • „Minden a fejben dől el” – szokták mondani, de ez fokozottan igaz a hatékony, tartós hatású fogyókúrára.
 • A kúra sikerébe vetett hit, erős elhatározás, lelki ráhangolódás és egyensúly, valamint önmagunk elfogadása mind elengedhetetlen, hogy ne legyenek falási rohamaink, és ne a jo-jo jelenséggel záruljon a kúra.
 • Érdemes a fentiek mellett szénhidrát blokkoló, zsírégető-zsírbontó, emésztést segítő enzimek, anyagcsere fokozó gyógynövények és a hasznos bélflórát támogató készítmények segítségét is igénybe lehet venni – hozzáértő szakember irányításával!
 • Javasoljuk a táplálkozási tanácsok és a vércsoport diéta oldalaink tanulmányozását.
   

Egy kutatási eredmény szerint, azok akik minden étkezés előtt megittak 2 pohár vizet 12 hét alatt átlagosan 2,5 kg-mal többet fogytak, mint azok aki nem ittak étkezés előtt. 
A magyarázat igen egyszerű. Aki evés előtt iszik, annak a gyomrában kevesebb hely marad az étel számára. Így a kalória bevitel is csökken, hiszen a gyomor egy részét nulla kalóriás víz foglalja el. 

Fogyókúra alatt fontos a máj és az epe működés serkentése, melyet a máj esetében magas rost tartalmú ételekkel, az epe esetében 6-8 pohár víz elfogyasztásával segíthetünk elő.