7 ok a rendszeres avokádó fogyasztás mellett

Az avokádó gazdag telítetlen zsírokban ezért kiváló szív- és érvédő hatású, gazdag fehérjeforrás, így nagyon jó energiaforrás is. Káliumtartalma magasabb a banánénál, de annál sokkal kevesebb cukrot tartalmaz (2%). Kalóriatartalma ugyan magas, ám a jó kalória segít a fogyásban, így fogyókúrázók is ajánlott fogyasztani.

Fitoszterol tartalma meggátolja a koleszterin felszívódását, így csökkenti a koleszterinszintet. Bőségesen tartalmaz luteint, ami erősíti a szemet. Antioxidánsokban gazdag, vitamin- és ásványi anyag tartalma magas: káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot és nátriumot tartalmaz. Időseknek is ajánlott a fogyasztása, mivel jótékonyan hat az idegszálképződésre, és erősíti az immunrendszert.

Lássuk 7 okot, hogy miért jó beiktatni napi étrendünkbe az avokádót:

1. Az avokádó gazdag a nagyon könnyen emészthető növényi fehérjékben. Az állati fehérjékkel ellentétben, melyek sokkal rosszabb hatékonysággal épülnek be a szervezetbe, a növényi fehérjék a fitonutriensek miatt sokkal hatékonyabban emészthetők.

2. Egy kutatás során arra keresték a választ, hogy mi történik, ha a hamburger mellé egy szelet avokádót is elfogyasztunk. Kiderült, hogy az avokádó gátolja a triglicerid-szint emelkedését. A magas koleszterin- (LDL-koleszterin) – és triglicerid-érték hajlamosít például szívinfarktusra, érelmeszesedéssel járó betegségekre.

3. Az avokádó C-vitamin- és E-vitamin-tartalma magas, ezért remek immunerősítő és antioxidáns hatással bír.

4. Az avokádó segít a májnak a glutation-termelésben, ami egy rendkívül fontos szabadgyök-semlegesítő molekula. Többek között a kémiai szabadgyökök a felelősek a rák kialakulásáért. A glutation az emberi test egyik legerősebb antioxidánsa.

5. Gazdag lutein-, E-vitamin és egyszeresen telített olajsav tartalma bizonyítottan csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

6. Az avokádó bőséges olajsav tartalma segíti a jobb véráramlást és csökkenti a vérnyomást.

7. Az avokádó javítja az agyműködést és lassítja a demencia folyamatát.

Naponta fogyasszunk egy negyed/egy fél avokádót, amit akár salátába vagy szendvicsbe is tehetünk.