Miért jó választás a kecsketej külsőleg - belsőleg?

Miért is egészséges a kecsketej és a belőle készült termékek?


Már az időszámítás előtt is ittak kecsketejet, és a mai napig ez a világon a legnagyobb mennyiségben fogyó tejféleség.
A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetők és kevés allergén anyagot tartalmaznak. Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak. A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemőtáplálásban, és remek rák elleni védelem is egyben. Ez csak néhány számos előnye közül.
A vakítóan fehér kecsketejnek ugyanis számos egészségügyi előnye van a tehéntejjel szemben.

Már pusztán az a tény, miszerint a kecske nem lesz vemhes, miközben tejet termel, óriási pluszként értékelhető. A tehén, miközben tejet ad, már hasában hordozza a következő embriót, aminek hatására a kifejt tejben feldúsul számos hormon szintje.
Előfordulhat allergiás reakció a kecsketejre, azonban jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében.
A tehéntej-allergia leggyakrabban a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti, de felnőttkorban is kialakulhat. Gyakran az érintett nem is tudja, hogy a tehéntejjel van problémája. Évekig szenvednek a rejtélyes panaszoktól anélkül, hogy bárki is kiderítené, mi okozza azokat. Jellemzőek a gyomor-bél traktusban jelentkező panaszok, a légzéssel kapcsolatos tünetek (gyerekeknél gyakori az asztma) vagy a bőrproblémák: ekcéma, neurodermatitisz.

Külsőleg alkalmazva is számos jótékony hatással bír. A belőlük készült kézműves szappanok adalékanyag-mentesek, különböző bőrgyógyászati problémákra, érzékenységekre is jótékony hatással lehetnek.

Próbáld ki őket:

  • Körömvirágos szappan geránium illattal
  • "Mézeskalács" szappan ánizs illattal
  • Levendulás szappan
  • Illat- és színmentes szappan
  • Csalános szappan kakukkfű illattal
  • Gyógygombás szappan geránium illattal

Kattints ide és olvass a készítőjükről Gulyás Juditról és a Mákvirág Kézműves Szappanműhely munkájáról!


Miért olyan könnyen emészthető a kecsketej?


A kecsketej zsírmolekulái akár tízszer kisebbek, mint a tehéntejben lévők. Ezen kívül a kecsketejben sok olyan enzim található, amelyek támogatják az emésztés folyamatát.  A kisebb zsírgömböcskéket az enzimek sokkal gyorsabban, könnyebben tudják lebontani. Az esszenciális zsírsavak a koleszterinszint csökkentésében is segítenek, ezzel egyúttal szívünk egészségét is védik. Ezen kívül a kecsketejben igen kevés alfa-s-1-kazein található. Az alfa-s-1-kazein olyan fehérje, amelyről szakértők azt gyanítják, a tehéntej-allergiáért felelős anyag. A tehéntejben hétszer annyi van belőle, mint a kecsketejben.

A kecsketejben meglehetősen kevés folsav és B12-vitamin található, e hiány azonban teljes értékű táplálkozással kiegyenlíthető. A kecsketej ugyanakkor igen gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, foszforban, káliumban, magnéziumban és kloridban. A nyomelemek közül tartalmaz jódot és cinket is.

 

A kecsketej jótékony hatású az alábbi esetekben:

  • asztma,
  • neurodermatitisz és ekcéma,
  • migrén, ideges eredetű és krónikus gyomor-bél rendszeri panaszok,
  • irritált szemek és orrnyálkahártyák, hurutos nyálkahártyák,
  • idegesség, stressz következményei, félelem, koncentrációzavar.

További hatások:

  • megvéd a sejtek korai öregedésétől,
  • segítségével megelőzhető a rák,
  • megvédi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól, pl. a cigarettafüst, a környezeti mérgek és a szervezetben keletkező mérgek hatásaitól,
  • kiváló alternatívája a tehéntejnek a csecsemők táplálásában,
  • tehéntej-allergia esetén kiváló alternatívája a tehéntejnek.

 

Kecsketejjel a csontritkulás ellen


Különösen értékes a kecsketej magas D-vitamin-tartalma; háromszorosa a tehéntejének, ami a kalcium optimális felszívódását biztosítja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2003-ban kiadott egy ajánlást, miszerint a felnőtteknek 400-500 mg kalcium fogyasztását javasolja naponta. Korábban a napi ajánlott mennyiség 900-1500 mg volt. Mostanra a szakértők eljutottak a felismerésig, miszerint nem csupán a kalcium mennyisége számít, hanem a kellő mennyiségű D-vitamin is.


Táplálkozástudósok szerint a kecsketej a stressz csökkentésére is kiválóan alkalmas, és az ideges eredetű emésztési zavarokat is enyhíti. Sőt, a rák elleni védelemben is hatásos! Utóbbi hatás feltételezhetően a benne található koenzim Q10-tartalomnak köszönhető. Ez az enzim hasonlít az E-vitaminra és erős antioxidáns tulajdonsággal bír, ráadásul életfontosságú alkotórésze sejtjeinknek. Sajnos egyelőre nem állnak rendelkezésünkre egyértelmű adatok a kecsketej koenzim Q10-tartalmáról, mindenesetre egyes kutatók ezzel a koenzimmel magyarázzák azt a tényt, miszerint a kecskék soha nem betegszenek meg rákban.

 

A kecsketejben található legfontosabb anyagok


Proteinek. Igen jól emészthető proteinek (albuminok, globulinok és kazeinek). Finom, egyenletes eloszlásuk miatt jobban emésztjük ezeket, mivel az enzimek könnyebben hozzájuk férnek. A kecsketej fehérjéi a gyomorban lágyra alvadnak. Nagyon kevés benne az alfa-s-1-kazein, ezért kevéssé allergén hatású.
Zsírsavak. Sok, biológiailag értékes rövid és közepesen hosszú zsírsav. Ezen kívül gazdag kétszeresen telítetlen konjugált linolsavban (CLA). Ez rákvédő hatású, ugyanakkor véd az érelmeszesedés ellen, és klinikai tanulmányok eredménye szerint csökkenti a test zsírtartalmát is, ezzel párhuzamosan növelve az izomtömeget.
Ásványi anyagok. Kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor és klorid.
Nyomelemek. Réz, cink, foszfor, bór, titán, króm, jód, viszonylag kevés vas.
Vitaminok. A-, B1-, B2-, C-, D- és E-vitaminok, Nagyon kevés B12-vitamin és folsav. A kecsketej azért annyira fehér, mert A-vitamint tartalmaz. Ezzel szemben a tehéntej az A-vitamin előanyagát, a karotint tartalmazza. A kecsketejben háromszor annyi D-vitamin van, mint a tehéntejben, ami fontos a kalcium felszívódásához.
Enzimek. Nyolcféle enzim, plusz a koenzim Q10, amely antioxidáns hatású és sejtjeink nélkülözhetetlen alkotóeleme. Leginkább a tüdőnknek, szívünknek és májunknak van szüksége sok koenzim Q10-re, főképp a 40. életév után, amikor a testünk egyre kisebb mennyiségben kezdi termelni.


Forrás:magyarnaplo.com