Ételed legyen orvosságod, orvosságod
legyen ételed! - Hippokratész
A saját egészségünkre fordított
energia a legjobb befektetés!
Esszenciális aminosavak
Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.Az aminosavak a fehérjék építőkövei, a fehérjedús ételek fogyasztásakor a gyomorban megemésztődve bomlanak aminosavakra.
Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális, amelyeket táplálékkal ill. táplálék kiegészítőkkel kell biztosítani. Husok, a tejtremékek és tojás mellett sok növény is tartalmaz eszenciális aminosavat, mint pl burgonya, kukorica, kelbimbó, sárgarépa, karfiol, zöldborsó, uborka, tök, az összes dióféle, szezám-, napraforgómag, gabonafélék, de még a paradicsom is.
Arginin:
Feltételesen esszenciális un. szemi-esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a felnőtt szervezet képes szintetizálni, azonban bizonyos körülmények közt pótlása esszenciálissá válik. Ilyen speciális körülményt jelent a gyermekkor, bizonyos genetikai problémák és fokozott fizikai és/vagy lelki megterhelés, mint például a különféle traumák, fertőzések, égés és az intenzív edzés.
- Szív-és érrendszeri megbetegedések
- Koncentrációs problémák
- Terméketlenség
- Sebek/sérülések
- Hipertenzió (magas vérnyomás)
- Erekciós zavarok
- Intersticiális húgyhólyaggyulladás
Az arginin a hipofízisben termelődik, és legnagyobb koncentrációban a húsban, halban, szárnyasokban és a tejtermékekben fordul elő. A mogyoróban és a mogyoróvajban szintén megtalálható.
Hisztidin:
A hisztidin fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését is elősegíti – csökkenti a nyugtalanságot. Értágítóként is alkalmazzák.
A hisztidin megtalálható a tejtermékekben, a húsban, baromfikban, és a halakban, valamint a rizsben, a gabonában, és a rozsban.
- legnagyobb mennyiségben a hemoglobinban található meg
- a reumás arthritisz, az allergiák, fekélyek és anémia kezelésére alkalmazzák
- esszenciális a szövetek növekedéséhez és regenerálódásához
- fontos szerepe van a myelinköpeny fenntartásában (ez az idegsejteket védi)
- szükséges a vörös-és fehérvérsejt termeléshez
- védi a szervezetet a sugárzás okozta károsodásokkal szemben
- csökkenti a vérnyomást
- elősegíti a nehézfémek eltávolítását szervezetünkből
Fenil-alanin:
A fenilalanin – L-fenilalanin formájában – csökkentheti a stresszt, javíthatja a kedélyállapotot, a memóriát, és csökkenti az étvágyat, míg a D-fenilalanin forma leginkább fájdalomcsillapítóként viselkedik.
- az agy norepinefrin termelésére használja, mely az idegsejtek közötti jelzéseket továbbítja
- növeli az éberséget és a vitalitást
- javítja a kedélyállapotot
- fájdalomcsillapító hatása van
- arthritisz kezelésére is alkalmazzák
- depresszió és migrén ellen is hatásos
Izoleucin:
- szükséges a hemoglobin termeléshez
stabilizálja a vércukorszintet - sportolók szmára igen fontos, elősegíti az izomszövet, bőr, csont regenerálódását
- A kutatók szerint az idősebb korban bekövetkező izomvesztés részben az izoleucin hiányának tudható be.
Leucin:
- Az izoleucinnal és a valinnal egyetemben elősegíti az izomszövetek, a bőr és a csontok regenerálódását
- sebészeti beavatkozások után is hasznos lehet a gyógyuláshoz
- csökkenti a vércukorszintet, valamint elősegíti a növekedési hormon termelődését
Minden fehérjetartalmú étel tartalmaz bizonyos mennyiségű leucint – a tejtermékekben és a vörös húsokban fordul elő legnagyobb mennyiségben. A tejsavó és tojásfehérje készítmények, valamint a barna rizs, a babok, diók, a szójaliszt és a teljes gabona szintén gazdag leucinforrások.
Lizin:
- biztosítja a kalcium felszívódását és fenntartja a pozitív nitrogénegyensúlyt a felnőtteknél
- elősegíti a kollagén termelődését (mely a porcok és a kötőszövet építőanyaga)
- elősegíti az antitestek termelődését, melyek a herpesz kialakulását akadályozzák meg
- csökkenti a szérum triglicerid szintet
Nagy mennyiségben van jelen a sörélesztőben, a tejtermékekben, és a búzacsírában, a halakban és húsokban, és a hüvelyesekben, különösen a szójababban, a limababban és a veteménybabban.
Metionin:
- erős antioxidáns
- gazdag forrása a kénnek, mely a különféle haj-, köröm- és bőrproblémák ellen lehet hasznos
- elősegíti a zsírok lebontását, így akadályozva meg azok felhalmozódását a májban és az artériákban – ez akadályozná a vér áramlását a szívbe, az agyba és a vesékbe
- segít méregteleníteni a szervezetet (nehézfémek)
- segít kiküszöbölni az izomgyengeséget
- végi szervezetünket a sugárzás ellen
- elősegíti az ösztrogén kiválasztást
- csökkenti a szervezet hisztaminszintjét
Threonin:
- segít fenntartani a szervezet fehérje egyensúlyát
- fontos szerepe van a kollagén, elasztin és fogzománc termelésében
- segíti a máj és a lipotropikus funkciókat ha aszpartamsavval és metioninnal együtt alkalmazzák
- elősegíti az anyagcserét és a különféle anyagok felszívódását
Szükség van rá az optimális nitrogénegyensúly fenntartásához, valamint a bőrben található kollagén és elasztin termelődéséhez is.
A máj működésében is szerepet vállal (beleértve a zsíros máj elleni küzdelmet), aszpartamsav és metionin jelenlétében lipotropikus funkciókat is ellát, valamint az immunrendszer működését is javítja azzal, hogy elősegíti az antitestek termelődését és támogatja a thymus növekedését ill. működését.
Egyes tápanyagok jobban felszívódnak threonin jelenlétében, továbbá a mentális problémák kezelése során is alkalmazták már.
Triptofán:
- természetes nyugtató,
- segít kiküszöbölni az insomniát
- csökkenti a szorongást, a depressziót és javítja a kedélyállapotot
- segít kezelni a migrénes fejfájást elősegíti az imunrendszer működését
- csökkenti az étvágyat elősegíti a HGH termelést
Valin:
Létfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer működésében, az izomtömeg építésében és a víz és a nitrogén egyensúlyának fenntartásában. A valin a tejtermékekben, húsokban, gombákban, gabonafélékben, földimogyoróban és a szójafehérjében található meg.
- izmok energiaforrása, anyagcseréje, koordinációja
- szövetek regenerálódása
- pozitív nitrogénegyensúly fenntartása
- enyhe nyugtató
Aminósav táplálékkiegészítésre különösen szükségük van :
- Állandó fáradtsággal, álmatlansággal küzdőknek
- Leromlott állapotú betegeknek, műtét előtt és után
- Központi idegrendszeri betegségben szenvedőknek
- Megterhelő szellemi munkát végzőknek pl vizsgaidőszak, managerek
- Nehéz fizikai munkát végzőknek, sportolóknak
- Fogyókúrázóknak, vegáknak
Eperjesi Klára természetgyógyász
Forrás Természetgyógyász Magazin,Tápláklozástudomány Kézikönyv