Tudod hogyan hat a kóla a szervezetedre?

Nem fogod elhinni mi történik egy pohár kóla elfogyasztása után a szervezetedben.

Ez történik fél liter elfogyasztása után:

10 perc után: a szervezet egyből megkapja a napi megengedett cukormennyiséget, azaz több, mint tíz kanál cukorhoz jut. Így hihetetlenül feldobódottnak fogjuk érezni magunk, hiszen egyből megemelkedik a vércukorszint. A nagy mennyiségű cukortól nem hányjuk el magunkat, mert a foszforsav elnyomja az aromáját, így szinten tartva a cukrot

20 perc múlva: a megemelkedett vércukorszint következtében nő az inzulin kibocsájtás. Az energiaigény kiegyenlítés miatt a felhalmozódott cukrot a szervezet zsírrá alakítja át, és elraktározza.

40 perc múlva: elraktározódik a koffein, megemelkedik a vérnyomás, kitágulnak a pupillák. Az agyban levő receptorok blokkolódnak, a kóla így megakadályozza az álmosságot.

45 perc múlva: a test beindítja a dopamin termelést, serkenti a boldogsághormonokat. Fizikailag ugyanolyan hatása van, mint a heroinnak.

60 perc: a foszforsav megköti a kalciumot, magnéziumot és cinket a vastagbélben, az anyagcsere felgyorsul. Azok az italok, melyeknek magas a cukortartalmuk, serkentik a szervezet kalcium kiürítését. A kóla fogyasztása által hosszútávon számos értékes anyag kiürül a szervezetből, vagyis ezeket mind pótolni kellene.

60 perc múlva: a cukor stimuláló hatása egy idő után megszűnik, ilyenkor jelentkezik az elvonási tünetekhez hasonló cukorösszeomlás. Az ember ingerlékennyé, türelmetlenné, éhessé, kedvetlenné válik, és gyorsan be kell nyomjon egy kis szénhidrátot. Az ördögi kőr pedig kezdődik elölről.

Ne felejtsük ezeket a káros hatásokat, amikor szomjúságra hivatkozva egy pohár hideg kóla után nyúlunk. Mennyivel jobb lenne egy pohár kóla helyett egy valójában szomjoltó hideg vizet meginni.

Forrás: pikantéri.hu