Tojás - az egészséges étrend része!

A tojás a Reg-enor diétába is nagyon jól beilleszthető, ugyanis 1 db tojással kb  0,5  gramm zsírbevitelt válthatunk ki. Fogyasszátok bátran sütve, főzve és ételkészítés során, akár napi szinten is.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a tojás tele van koleszterinnel, és ha omlettet reggelizünk, már egyenes út vezet a szívroham felé. Igyekszünk ezt most megcáfolni.

A tojás igazi vitamin- és tápanyagbomba

A tojás igazi vitamin- és tápanyagbomba. A tojásban igen hasznos keverékét találjuk az omega-3 zsírsavaknak, cinknek, B-vitaminoknak és jódnak, ez a keverék pedig nagyon is hatásosan semlegesíti a fáradtságot és a rosszkedvet.
Izomzatunkat is tápláljuk. A tojás az egyik legjobb természetes forrása az izomvédő proteineknek az alacsony kalóriatartalmú ételek között. Az ezekben található B12-vitamin az izom összehúzódást is segíti.
A ráktól is megvéd. 24 százalékkal kisebb a mellrák esélye azon nőknél, akiknél magasabb a kolin szint, ezt a tápanyagot pedig, nem meglepően, a tojásban találhatjuk meg. Egy nagyobb tojásból napi kolin szükségletünk 30 százalékát is fedezni tudjuk. Érdemes tudnunk, hogy a legtöbb kolin a tojássárgájában van. 
 

Táplálja az agyunkat. A tojásban található kolin nemcsak a ráktól véd, hanem agyunkat is jobb állapotban tartja, mivel ennek hatására több acetilkolin termelődik bennünk, ami segít az információk jobb tárolásában és az ezekre való emlékezésben is. A szabadon tartott tyúkok tojásaiban több omega-3 zsírsav található, amely szintén jó hatással van agyunkra, ráadásul E-vitamin is több van bennük, ami miatt az Alzheimer-kór elleni védettségünket is növelhetjük.

Jobb lehet a látásunk. A tojásban jelentős mennyiségű lutein és zeaxanthin van, ezek olyan antioxidánsok, amelyek hatására elfelejthetjük a szürkehályogot és a szemfenéki erek meszesedését is. Ezeket az anyagokat kelkáposztában és spenótban is megtalálhatjuk, úgyhogy akár ezeket is fogyaszthatjuk a reggeli omlett mellé.


Tipp: Fogyassz olyan salátát, amely főtt tojást is tartalmaz! A főtt tojás segít az emésztésnek, hogy a zöldségekből hatékonyabban szívja fel a tápanyagokat.


 

A tojás a csontoknak is jót tesz, nagyszerű D-vitamin forrás, ami kálciummal együttműködve erősíti a csontjainkat. A kalcium és a foszfor (mely szintén megtalálható a tojásban) segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását és segít megőrizni a csontdenzitást.

A tojásban olyan aminosavak és ásványi anyagok (szelén, vas, cink) vannak, melyek helyreállítják a haj és köröm egészségét, erőssé és egészségessé teszik őket, segítenek a pattanások elleni harcban, tehát összességében megszépítik a külsőnket.

A tojás rengeteg hasznos ásványi anyagot tartalmaz

 

Eperjesi Klára természetgyógyász, fitoterapeuta


 
Forrás: Szabó Sigfrid. Biocom, welnespatika, házipatika