Tévhitek a rostfogyasztásról

Egyik alapvető táplálkozást tanács, hogy fogyasszunk minél több rostot, rostban gazdag élelmiszert. Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák. Létezik azonban néhány tévhit, melyeket érdemes eloszlatni velük kapcsolatban:

1. A rostok szénhidrátok, így hizlalnak

Tévhit, hiszen a rostok ugyan a szénhidrátok csoportjába tartozó anyagok, az emberi szervezet azonban nem képes lebontani őket, így energiát sem nyer belőlük, ami nem képes elraktározódni. Egyfajta katalizárotként működnek a tápcsatornánkban: megkönnyítik az emésztést azáltal, hogy megkötik a vizet és a méreganyagokat szinte mágnesként vonzzák magukhoz.

2. Emésztésük közben bélgáz termelődik

Tévhit. Az emésztőrendszerünkben élő hasznos mikroorganizmusok termelik a  munkájuk során a gázokat , ezt nem tudjuk megakadályozni, ez az egészséges emésztés velejárója.

3. A rostokból nem lehet túl sokat fogyasztani.

Tévhit. Sajnos belőlük is megárt a sok. Túlzott fogyasztásuk puffadáshoz, hasmenéshez vezethet. Egészséges emberek számára ajánlott mennyiség 25-35 gramm naponta.

És ami nagyon fontos! Tanácsos sok folyadékot, elsősorban vizet fogyasztani, mert a növényi rostok megduzzadva súlyuk többszörösét is felszívhatják.                                                                 Ha keveset iszunk,  a várt pozitív hatás a visszájára fordulhat!

Termékajánlataink:

 

 

Forrás: webbeteg, okonatura.hu