Izzadásgátlás a természet erejével

Az izzadás természetes és hasznos folyamat. A túlzott izzadás azonban zavaró, kellemetlen, és teljesen megkeserítheti az életed.

Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának egyik legfontosabb eleme. A verejtékezéssel szervezeted megakadályozza, hogy hőmérsékleted 37 fok fölé emelkedjen (ahonnan már hőemelkedésről beszélünk). A hőszabályozás mellett fontos a méregtelenítés és a fertőtlenítés szempontjából is.

Természetes folyamat, ami annyit tesz, hogy minden élő ember izzad, születésétől a haláláig, nem csupán nyáron, hanem betegség vagy éppen stressz esetén is. A túlzott verítékezés hátterében sok minden állhat: szervi betegségek, pszichés okok, de megjelenhet gyógyszert kísérő jelenségként is. A probléma kezelhető – teljesen ugyan nem lehet megszüntetni, de mindenképpen élhetővé mérsékelhető –, de ehhez először a háttérben meghúzódó okokat térképezik fel az orvosok. Elsőként mindig a szervi bajokat kell kizárni, ezután jöhetnek a szorongással járó betegségek, melyek ugyanolyan súlyos izzadást válthatnak ki, mint a szervi gondok. Az is előfordulhat azonban, hogy semmilyen specifikus problémát nem találnak a krónikus izzadás mögött. A kóros izzadást nehezen lehet pusztán dezodorokkal elfedni, mert bár a kellemetlen szagokat elleplezhetik, a szervezetből távozó, nagyobb mennyiségű verítéket nem tartják vissza. Így a tüneteknek csak egy részét orvosolják.

Természetes módszerek

A drogériákban kapható termékek helyett ajánljuk aloe vera gél tartalmú, aluminium sókat nem tartalmazó Aloe dezodor stiftet és egyéb  természetes módszereket is, melyek biztosan nem okoznak bőrirritációt és illatuk is sokkal finomabb, mint a mesterséges illatanyagok.

A zsálya és bazsalikom tea keverék például külsőleg és belsőleg alkalmazva is segíthet a kellemetlen probléma megoldásában. 2,5 deci forrásban lévő vízzel forrázz le egy evőkanál zsályát és 1 evőkanálnyi bazsalikomot, majd hagyd állni negyed órát. Minden reggel fogyasztva, de akár mosakodáshoz alkalmazva is csökkenti a verejtékmirigyek aktivitását. Így csökkentheted az izzadás mértékét. Akár 24 órás hatás is elérhető vele.

De nem csak teával, hanem saját készítésű fürdővel is sikeresen felveheted a harcot a nem kívánt izzadással. Vannak ugyanis olyan gyógynövények, melyek cserzőanyaga összehúzza a verejtékmirigyeket. Ilyen a

  • 1 rész zsálya
  • 1 rész fűzfakéreg
  • 1 rész apróbojtorján

A gyógynövények keverékéből 5 evőkanálnyit tegyél bele 1 liter vízbe. Főzd a keveréket negyed órát, majd öntsd a fürdővizedhez.

Lábizzadás esetén:

  • 1 rész fűzfakéreg
  • 1 rész tölgyfakéreg

A gyónövények keverékéből 3 evőkanálnyit tegyél fél liter vízbe. Főzd a keveréket negyed órát, majd öntsd a lábvízhez.

 Forrás:Internet, Fitoterápia kalauz

Eperjesi Klára fitoterapeuta