Fruktóz, azaz gyümölcscukor intolerancia

Előfordult már Önnel is, hogy evett egy kis gyümölcsöt, ivott 1 pohár gyümölcslevet, nagy élvezettel megevett egy szelet sütit, elnyalt egy finom fagyit, és nem sokkal utána heves hasi panaszok jelentkeztek: puffadás, szúró vagy görcsös fájdalom, majd nem sokkal később híg, formálatlan vagy épp hasmenéses széklet ürült. Ha igen, akkor nem kizárt, hogy a bélrendszere túlérzékeny a gyümölcscukorra (fruktózra).


A hasi fájdalmak órákig, de akár 1-2 napig is eltarthatnak, majd enyhülnek és az újabb adag gyümölcs(tartalmú) étel, ital hatására ismét felerősödnek. Először a legtöbben Candida-fertőzésre gyanakszanak, hiszen az édes, gyümölcsös dolgok bélgombásodás esetén is hasonló tüneteket idéznek elő. Még az is előfordulhat, hogy a székletből ki is tenyészik a nagyobb csíraszámban jelenlevő gombák egyik fajtája. Ekkor sokan elkezdik a candida-diétát, gombaölőket szednek és ettől egy ideig jobban is érzik magukat. Majd pár hónap múlva ismét belekezdenek egy kicsit engedékenyebb étrendbe, s az egész probléma ott folytatódik, ahol előzőleg abba maradt, mintha mi sem történt volna.

Ha tapasztalt már ilyet, akkor nagy eséllyel fruktóz vagy egyéb intoleranciája van

Mi a fruktóz intolerancia?

Fruktóz intolerancia esetén viszonylag nagy fruktóz adagokat is jól tolerál a szervezet. Csak ha egy bizonyos küszöböt átlép a fruktóz mennyiség (ez azonban egyénileg igen eltérő lehet!), akkor jelentkeznek tünetek, mert a lebontásért felelős enzim nem győzi a feldolgozást (túl kevés termelődik belőle). Ez egészséges felnőtteknél 30 g is lehet, ám van, akinél már 5-10 g bevitele is panaszt idéz elő. A nagyon érzékenyek, akik bélrendszere különösen sérült, akár 0,5-1 g fruktózra is heves hasi tünetekkel reagálhatnak. Ennek megfelelően a diéta intenzitását is az érzékenység mértékéhez kell igazítani, vagyis az utóbbi csoportba tartozók egy ideig semennyi fruktóz tartalmú ételt és italt nem fogyaszthatnak.

Fontos megjegyezni, hogy gyümölcscukor nemcsak a gyümölcsökben található. A szokványos háztartási cukor cukorrépából-és vagy cukornádból készül, ezek diszacharidok (kettős cukrok). Egyik felük glukózból, a másik részük fruktózból áll, vagyis a szokásos cukorral édesített összes élelmiszer is kiválthat fruktóz intoleranciás tüneteket.

Ugyanakkor a glukóz segíti a fruktóz felszívódását, tehát ha kevés glukózzal (szőlőcukor) megszórjuk az elfogyasztani kívánt gyümölcsöt, akkor tolerálhatóbbá válhat.

A fruktóz intolerancia nagyon gyakran szövődik egyéb túlérzékenységekkel is, pl. tejcukor-, glutén-, hisztamin, szacharóz-, szorbitintoleranciával…

Tünetei:

A fruktóz-felszívódási zavarok jellemző tünetei: puffadás, erős bélgázképződés, hasi görcsök, szúró fájdalom, hígabb vagy kifejezett hasmenéses széklet.

Kísérő tünetek lehetnek még: fáradtság, levertség, koncentrálási zavar, vérszegénység, körömtöredezettség, száraz bőr.

Ha tartósan fennáll a probléma és nem kerül felismerésre, szövődményként alacsony vércukorszinttel (hipoglikémia), epilepsziaszerű görcsök jelentkezésével, vérzékenységgel, köszvénnyel, májelégtelenséggel lehet számolni. A fruktóz-intolerancia ritkán végzetes is lehet.

Mi okozhat fruktóz intoleranciát?

A gyümölcscukorra való érzékenység kialakulása többnyire genetikailag (recesszíven) öröklött. A problémát súlyosbíthatják és a panaszok intenzitását fokozhatják, illetve az addig rejtett kórkép felszínre kerülését elősegíthetik a következő tényezők:

  •     bélgyulladás
  •     bélfertőzés
  •     antibiotikus kezelés
  •     krónikus gyulladáscsökkentő-szedés (szteroidok és non-szteroidok)
  •     a baktériumflóra károsodása
  •     helytelen étkezési szokások – rendszertelenség, kései és nagy adag vacsorák
  •     fast food és más adalékokkal teli ételek, italok fogyasztása
  •     rendszeres kávézás, alkoholfogyasztás…

Hogyan kezelhető a fruktóz érzékenység?

Az egyetlen valóban hatékony stratégia a fruktóz tartalmú ételek és italok fogyasztásának radikális csökkentése, elhagyása. Nagyon fontos, hogy a diéta kapcsán mindig jusson eszébe, a normális háztartási cukor és az azzal készült ételek, italok sem fogyaszthatók, de legalábbis igen nagy mennyiségi korláttal. Rejtett cukor is igen sokféle élelmiszerben van, ezért ha erős az intolerancia, akkor nagyon gondosan kontrollálnia kell, miket vesz meg és fogyaszt el.

Mit lehet enni fruktóz intolerancia esetén?

Bár nem teszi könnyűvé az életet, mégis lehet élhető életet élni ezzel a problémával is. Attól, hogy az édes dolgok jórészt kimaradnak az életéből, nem kell aggódni, sok pozitív következménye is van/lesz: nem romlanak annyira a fogai, kiegyensúlyozottabb marad a vércukra, a testsúlya, csökken a degeneratív folyamatokra való hajlam…

Általános irányelvek:

  • Minden szokványos édességben van gyümölcscukor, csokoládékban, pralinékban, bonbonokban, cukorkákban, sütikben, fagylaltfélékben.
  • A mézzel készült ételek és italok is tartalmaznak fruktózt.
  • Minden gyümölcsből készült ital, limonádé, lekvár, aszalt gyümölcs valódi fruktóz bombának számít.
  • A zöldségek többsége fruktóz szegény, ám extrém túlérzékenység és nagyobb adagok fogyasztása esetén még ezek is provokálhatnak panaszokat.
  • A készen kapható salátadresszingek, ketchup és egyéb öntetek is relatív sok fruktózt tartalmaznak.
  • Azok az élelmiszerek, melyek fruktóz-tartalma 1 g/100 g alatt van, jól tolerálhatók. Az ennél magasabb gyümölcscukor-tartalmúak már problémásak lehetnek, különösen nagyobb adagban és egymással kombinált fogyasztás esetén!

Kerülendő ételek:

  • Magas fruktóz tartalmú gyümölcsök: alma, körte, birsalma, banán, füge és a szőlő. Kerülendők: szamóca, naspolya, csipkebogyó, narancs, mandarin, cseresznye…
  • Gyümölcslevek, főleg az élelmiszeripar által előállított.
  • Üdítő italok
  • Méz, répacukor, invert cukor és az ezekből készült édességek, csokoládék, cukorkák stb.
  • Feldolgozott húsipari készítmények: kolbászok, felvágottak, füstölt-, pácolt húsok, aszpikos ételek, konzerváruk, paradicsomos hal.
  • Édesített tejek, tejtermékek. Gyümölcsjoghurt, sűrített tej, gyümölcsös túrókrém, pudingok, stb.
  • Édes vagy adalékanyagot tartalmazó pékáruk.
  • Teljes kiőrlésű lisztből vagy sok magvas lisztből készült pékáruk, készítmények.
  • Soha ne használjon diabetikus készítményeket, mert azokban legtöbbször a cukorbetegek számára ártalmas szacharózt gyümölcscukorral váltják ki!
  • Olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia)
  • Kevert fűszerek, ételízesítők, leves porok.
  • Ketchup, majonéz, kész saláta öntetek.

 

forrás: Dr. Balaicza Erika