A paleolit étrendről - nem csak húsevőknek

Teljesen világos, hogy egy nyugati kultúrában felnőtt embertől nem lehet azt várni, hogy másnap térjen át a maszájok vagy más, rengeteg állati terméket fogyasztó népek étrendjére, mert a paleónak nem az a lényege, hogy minél több húst és zsírt együnk.

A paleo leglényegesebb vonása, hogy elkerüljük a gyorsan felszívódó finomított szénhidrátokat, és sok más olyan élelmiszert. Ilyen pl. az omega-6-ban és transzzsírokban bővelkedő növényi olaj és margarin, a cukor, a tiszta fruktóz , a tej és tejtermékek vagy a hüvelyesek. A nyugati embernek ezeket külön nagy óvatosan kerülgetni kell, mert mindenhol ezekbe botlik.

Tévedés, hogy paleoban nem ajánljuk a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Nagyon is ajánljuk, több okból is.
A földek kimerültek, a növényeket monokulturálisan, gyorsított módszerekkel termesztik, amit lehet még éretlenül betakarítanak, ezért a növények vitamin és ásványi anyag tartalma töredéke annak, amit a mai elavult tápanyag táblázatok közölnek. Az embert a nyugati világ ipari környezetében rengeteg oxidatív stressz éri, amit a különféle vitaminok hatástalanítanak. A folyamatos fényhiány miatt a D-vitaminhiány népesség szintű. A K-vitaminhiány, ami nélkül a csontok akkor is lebomlanak, ha az ember nagykanállal eszi a D-vitamint, szintén népegészségügyi probléma, mert a bélflóra nem termel eleget, a növényekben kevés van, belsőségeket az emberek nem fogyasztanak napi szinten. Ugyanígy a magnézium, kálium, cink, szelén, stb. ásványi anyagok és nyomelemek hiánya alattomos, súlyos elváltozásokat okoznak évtizedeken keresztül. Azok, akik tehát azt állítják, a "paleóban minden benne van", azaz ezek étrendkiegészítő formájában való fogyasztása fölösleges, csak kárt okoznak az embereknek, mert súlyosbítják a vitamin és ásványi anyag hiányukat.

Összességében tehát az "igazi" paleo az, amit az Ön szervezete jól tolerál, és csak paleo élelmi anyagokat tartalmaz. A paleo nem arányokat szab meg, hiszen a természeti népeknél a legkülönfélébb arányokat megtaláljuk, hanem azt javasolja, csak olyan élelmi anyagot fogyasszunk, amelyekhez az évszázezredek alatt alkalmazkodtunk. Aki sok húst szeret, egyen azt, aki sok növényt, egyen azt. A lényeg, hogy csak paleo "forrásból" táplálkozzunk. Ezért alaptalan az az elképzelés is, hogy vegetáriánus nem lehet paleo. Ha teljes értékű fehérjét, vasat, B12-öt, stb-t megfelelő mennyiségben be tud vinni a szervezetébe, akkor nyugodtan tekintse táplálkozását paleónak.

A paleo nem diéta, nem gyógyétrend és nem gyógymód. A paleo egyszerűen az ember természetes étrendje, és amit a nyugati étrend, mint természetellenes étrend okoz, annak jó része -áttérve a paleóra- megszűnik. Ez azonban nem orvosi kezelés. Még a legszigorúbb értelemben is csak étrendi, dietetikai tanácsadás.  

Felhasznált irodalom:
Cordain, L; Campbell, C: The Protein Debate. Performance Menu. J Nutr & Athlet Excel. 2008 marc.
Lindeberg S, Berntorp E, Nilsson-Ehle P, Terént A, Vessby B. Age relations of cardiovascular risk factors in a traditional Melanesian society: the Kitava Study. Am J Clin Nutr. 1997 Oct;66(4):845-52.
Forrás:dr.Szendi Gábor