50 legegészségesebb étel

Nemrég megjelent egy könyv, melyet egy német táplálkozás kutató szakember jegyez (Sven-David Müller). Ebben felsorolja az 50 legegészségesebb és legegészségtelenebb ételt, melyek közül most a legegészségesebbeket vesszük sorba. Az ételek kiválasztása során arra törekedtek, hogy minél több ember számára elérhetőek és fogyaszthatóak legyenek. A tejallergiások és glutén érzékenyek számára komoly nehézséget jelenthet a kellően változatos étrend kialakítása. Néhány kivétellel (pl. harzi sajt) nekik is szeretnénk segítséget nyújtani.

Amaránt
Az egyik legősibb kultúrnövény. Magas arányban tartalmaz esszenciális aminosavakat és rostban gazdag. Csökkenti a koleszterin szintet, ezen kívül kalcium és magnézium is van benne.
Ananász
C- és e-vitaminban gazdag, emellett káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Zsírégető hatású, illetve hangulatfokozó.

Áfonya
Rostban gazdag, a szájban lévő gyulladást csökkenti, de gyomor- és bélproblémákra is kiváló, valamint felfázás ellen is hatékony. Vérfrissítő, méregtelenítő.
Aszalt szilva
Megfelelő folyadékbevitel mellett ideális hashajtó, mely számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ezen kívül lassítja az öregedés folyamatát.
Barna rizs
Zsírban oldódó vitaminokba gazdag, és miután gluténmentes, allergiások is fogyaszthatják.
Brokkoli
Kevés kalóriát, de annál több vitamint tartalmaz. 100 g fedezi a napi C-vitamin szükséglet felét. Karotin tartalma segít a rákmegelőzésben, a szélütés és a keringési zavarok ellen.
Cékla
Magas vas- és folsav tartalmú, segíti a vérképződést. Antibakterális és magas ásványi anyag tartalma erősíti az immunrendszert.
Cikória
Káliumban, vasban és C-vitaminban, folsavban gazdag.
Csicseriborsó
Telít, emiatt diétásoknak ideális. A fehérjében gazdag borsószemek védik a bélflórát és a vércukor szintet is egyenletesen emelik. Nem szabad túl sokat enni belőle, mert szédülést, hányingert okozhat.
Dió
B-vitamin tartalma miatt első osztályú agy karbantartó. Ezen kívül omega-3 zsírsavat is tartalmaz, mely az érrendszerei betegségek ellen jó.
Eper
Magas C-vitamin tartalmú, antibakteriális hatású, folsav és vas tartalma miatt segíti a sejtek megújulását és a rákmegelőzésben is hasznos.
Fokhagyma
Antibakteriális, mely a vírusokat és az élősködőket is elűzi. Herpesz és bőrgomba ellen is érdemes kipróbálni. Ezen kívül immunerősítő, csökkenti a vérnyomást és állítólag a rákos sejteket terjedését képes meggátolni.
Földi szeder
Flavonid tartalma miatt erősíti az immunrendszert, védi az érfalakat, csökkenti a vérnyomást és rákmegelőző hatású.
Füge
Aszalva és frissen is jótékonyan hat. Kiváló a sav-bázis egyensúly helyrebillentéséhez, semlegesíti a gyomorsavat, ami a túlzott gyomorsav termeléssel összefüggő betegségek esetén a szükséges diéta egyik fontos elemévé teheti.
Grapefruit
Főként fogyókúrázók kedvelik, hiszen kalóriagyilkosnak is nevezik. Vízhajtó, salaktalanító, serkenti a vörösvérsejtek képződését. Egy közepes grapefruit fedezi a napi C-vitamin adagunkat, és a-vitamin adagunk harmadát.
Gyömbér
Szabályozza a gyomor- és epesav termelést, utazási betegség ellen is jó, gyulladáscsökkentő, védi az ereket és az idegeket
Hajdina
Káliumban és vasban gazdag, valamint támogatja a melatonin nevű hormon termelését, mely a jó alvásért felel. Alvászavarok esetén tehát ki lehet próbálni.
Kaktuszfüge
Magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma miatt került a listára. Védi a prosztatát.
Kamut
Vajhoz hasonló ízű ősi gabonafajta. Csökkenti a koleszterin szintet, és a vérnyomás, illetve székrekedés ellen is beválik. A gluténérzékeny emberek 70 százaléka a kamutot minden gond nélkül képesek beépíteni az étrendbe.
Káposzta
A tejet nélkülözni kényszerülő emberek számára ideális fehérjeforrás, mely magas kalóriatartalommal is bír. Csontritkulás ellen is ideális megelőzésképpen. Köménymaggal könnyebben is emészthető.
Kelkáposzta
Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Magas rosttartalma telitettség érzést nyújt, ami segít a fogyókúrában. Támogatja a szervezet méregtelenítését, valamint rákmegelőző hatása is ismert.
Köles
Számos pozitív hatása közül kiemelendő magas kovasavtartalma, mely látványosan képes megszépíteni a bőrt, a hajat és körmöt, fluortartalma a fogzománcot védi. Lúgos kémhatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Gluténmentes, emiatt kisbabák és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Magyarország tortája is ebből készült idén
Lazac
Omega-3 zsírsavakban gazdag, mely által frissen tartja az agyat, ami az alzheimer-kór megelőzősét segíti elő.
Lenmag
A belőle készült olaj csökkenti a koleszterin szintet, védi a nyálkhahártyát és a belek falát. Naponta egy-két kanállal fogyaszthatjuk joghurtba vagy müzlibe keverve.
Lencse
Magas fehérjetartalmú, cink, kálium, magnézium és a foszfor a fő erénye. Támogatja az izomműködést és az immunrendszert.
Makadámia dió
82 százaléka telítetlen zsírsav, mely a koleszterin csökkentést segíti. Ásványi anya tartalma a szív- és érrendszert erősíti, vitaminjai a sejtmegújulásban járnak közben. Magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó.
Mandula
Nagyon magas fehérjeforrás, mely támogatja az agyi funkciókat és csökkenti a koleszterint. Javítja a vérkeringést.
Mangosztán
Nálunk még alig ismert egzotikus gyümölcs, mely egy alma méretű ringló szilvára emlékeztet. Antibiotikus és immunrendszer erősítő hatása kiemelkedő.
Málna
Ásványi anyagokban gazdag (magnézium, kalcium, kálium), védi a szemben található apró ereket. Jó gyulladáscsökkentő, illetve a hajat és a körmöket erősebbé varázsolja
Mogyoró
Csökkenti a koleszterinszintet, 60 %-a telítetlen zsír és 16 %-a fehérje. Magas kalóriatartalma miatt napi maximum egy marékkal fogyasszuk.
Napraforgó mag
Telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami vérnyomás csökkentő hatással bír. Védi a szív- és érrendszert, segít a fogíny gyulladás megelőzésében.
Papaya
Túlsúly, magas vérnyomás, érszűkület, túlavasodás, allergia, székrekedés, fertőzések, herpesz, rossz bélflóra és szívproblémák ellen használja az alternatív orvoslás. Antidepresszáns, és segíti az emésztést.
Paradió, brazil dió
Gazdag a rák megelőzésében fontos szelénben, de foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat és fehérjét is tartalmaz.
Paradicsom
Véd a rák ellen. A spermákat aktívabbá teszi, ezen kívül vízhajtó, csökkenti a vérnyomást. A még be nem érett zöld paradicsomot ne fogyasszuk szolanin tartalma miatt, mert rosszullétet okoz.
Quinoa
Köleshez hasonló mag, magas fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ideális, de a gluténérzékenyek is ehetik. 100 grammja fedezi egy felnőtt férfi vas szükségletét.
Quargel vagy harzi sajt
30%-a fehérje és csak 0,5 %-a zsír. Diéták és különféle kalóriacsökkentett táplálkozásban ideális. Magas kalciumtartalma miatt erősíti a csontokat.
Repceolaj
Csökkenti a rossz- és emeli a jó koleszterint-szintet. Szívinfarktus és szélütés ellen véd.
Répa
100 grammja 11 gramm béta-karotint tartalmaz, amivel rekorder. Regenerálja a szemidegeket, az agyi idegeket és a nyálkahártyát, de székrekedés ellen és is kiváló.
Ribizli
Nemcsak magas C-vitaminban, hanem a rák megelőzésben, koleszterin csökkentésben és magas vérnyomás ellen is jól hasznosítható.
Rozs
Magas rosttartalmú, esszenciális zsírsavjai (lizin, theorin, methionin) erősítik az immunrendszert.
Sárgabarack
Gazdag ásványi anyagokban, különösen magnéziumban és vitaminokban. Segíti a vérképződést. Védi a nyálkahártyát, javítja a látást, illetve a szív- és érrendszerre is jó hatással van.
Sörélesztő
Több mint fele aminosav. Testápoláskor is igen hasznos: pattanás, ekcéma és kiütések ellen is bevethető, de a bőrt és a hajat is ápolja.
Szezámmag
Természetes vérnyomás csökkentő. Védő réteget képez a gyomor és a belek falán.
Szójabab
Mind a 20 aminosavat tartalmazza, köztük azt a nyolcat is, melyet az ember nem képes maga előállítani. Vérnyomás csökkentő és a változókori panaszok enyhítésére is kiváló.
Sztívia
A kalóriamentes cukor helyettesítőtől itt olvashatsz többet.
Teljes kiőrlésű kenyér 100 g
Háromszor több rostot tartalmaz, mint ugyanennyi fehér kenyér. Káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Csökkenti a koleszterin szintet és hosszútávon jóllakottság érzését kelti.
Tojás
A könyv szerzője ideális fehérjeforrásnak nevezi, illetve a benne levő lecitint koleszterincsökkentő hatása miatt tartja egészségesnek.
Tök
Magas káliumtartalma a veséknek és a kiválasztásnak kedvez. A szem, az anyagcsere és a nyálkahártya számára kedvező tulajdonságokkal bír. Olaját a legértékesebbek között tartják számon, mivel a d-vitamin, valamint különféle hormonok termelődésében játszik pozitív szerepet.
Vörös káposzta
Magas rosttartalma lehetővé teszi a bélrendszer kitakarítását. Emellett rákmegelőző tulajdonsága is van. Nem terheli meg annyira az emésztőrendszert, ha köménnyel együtt fogyasztjuk.
Zab
Betegek diétás étrendjébe hól illeszthető, mert nem terheli a szervezetet és sok energiát szolgáltat. Rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.

forrás: antalvali.com, internet, Ökonatura