Szervóra

A kínai orvoslás

Az orvostudománynak az a rendszere, amely a régi Kínában alakult ki, gyakorlatilag változatlanul él napjainkban is.
A kínai orvos úgy próbálta gyógyítani a betegséget, hogy helyre akarta állítani a harmóniát és az egyensúlyt egyrészt az öt alapelem - a föld, a víz, a tűz, a fa és a fém - között, amelyekről azt hitték, hogy azok építenek fel mindent, másrészt a két szembenálló, de egymást kiegészítő erő a jin és jang között. A keleti tanítások részletesen leírják a természeti erők, a test és lélek közötti összefüggéseket. Ezeknek a hajtóerőknek és törvényeknek a működése minden természeti jelenségben, így az emberben is megfigyelhető.

A keleti orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek. Ezek szerint mindennek megvan a maga ideje, ezt nevezik szervórának. A hagyomány szerint mind a 12 szervnek van egy aktív és egy passzív ideje.
Az aktív időben az adott szerv működése a legerősebb és a hozzá tartozó szervek energia áramlása a legintenzívebb. 
A passzív időben értelemszerűen a leggyengébb.  
Egy nap 24 órájának felosztása a szervóra szerint a következő képpen alakul:

23-1 óra között a legkisebb a szervezet teljesítő képessége. Ekkor az epehólyag a legaktívabb és a legtöbb epegörcs ebben az időben fordul elő.
1-3 óra között a máj végzi a méregtelenítő és anyagcsere folyamatainak jelentős részét, vagyis ilyenkor a legnagyobb a terhelése és legkisebb a terherbírása. Ezért az éjfél után elfogyasztott alkohol lassabban bomlik le, hamarabb megárt.
3-5 óra a tüdő aktív ideje, ilyenkor készíti fel a tüdő a szervezetet a napi aktivitásra. Asztmás betegek ilyenkor rendszerint erős köhögésre ébrednek.
5-7 óra között van a vastagbél aktív ideje. Ebben az időpontban van rendszerint a reggeli székletürítés. Ugyanis, ezáltal megszabadítjuk szervezetünket a méreganyagoktól, amik így nem tudnak visszaszívódni és csökkenteni a teljesítőképességünket. A vércukorcsökkentő tabletták és a bétablokkoló hatású vérnyomáscsökkentők ekkor tudják maximális hatásukat kifejteni. Ezzel szemben a szervezet ilyenkor tolerálja legkevésbé az élvezeti szereket és a káros anyagokat: a reggeli kávé és cigaretta.
7-9 óra között a gyomor a legaktívabb, a legerősebb, ilyenkor terhelhető igazán, este pedig a leggyengébb. Ekkor legoptimálisabb egy kiadós reggelit elfogyasztani.
9-11 óra között van a lép ideje. A testhőmérséklet ekkor optimális. Az idegrendszer ilyenkor a legnyugodtabb, a pszichés teljesítőképesség is most a legmagasabb. Könnyebben, gyorsabban sikerül megjegyezni mindent, ám délután feltétlenül ismételni kell a most elsajátítottakat, mert akkor tartósan rögzül.  
11-13 óra a szívciklus csúcspontja, ezért nem csoda, ha a sportteljesítmény is most a legjobb. Ilyenkorra kellene vamilyen testgyakorlatot beiktatni.
12 óra- délidő, megemelkedik a gyomorsavtermelés, erősödik az éhségérzet, a szellemi teljesítőképesség zuhan, mert a szervezet az emésztésre összpontosít.
13-15 óra között jelentősen fokozódik az epetermelés, megkönnyítve az elfogyasztott ebéd feldolgozását. Az epehajtó szerek ekkor fejtik ki legaktívabban hatásukat. A vékonybél aktivítása nő. Mivel a végtagok és a bőr vérkeringése csökken, a fájdalomérzékelés is csökken. A kora délután beadott helyi érzéstelenítők hatása tartósabb és intenzívebb, tehát ekkor érdemes pl. fogorvoshoz menni. A hosszú távú emlékezet fokozódik, ilyenkor érdemes ismételni a délelőtt tanultakat.
15-17 óra húgyhólyag aktivitása a legerősebb ezért ilyenkor fogyasszunk bőségesen cukor és persze alkohol mentes folyadékot. Mivel a kiválasztás során szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, így ismét jó formába kerülünk, tehát ilyenkor lehet edzeni, tanulni, és dolgozni teljes intenzitással.A napi teendők java részén már mindenki túl van, de azért még képes valami újat alkotn, a sportban pedig győzlmet aratni. Ebben az időszakban legaktívabb az immunrendszer.
17-19 óra a vese aktivitásának csúcspontja. A szívműködés kezd lassulni, a vérnyomás csökken. Igényeljük a folyadékot.
19-21 óra a vérerek csúcsideje. A szervezet felkészül az éjszakai pihenésre, a szervek több funkciója lelassul. A most elfogyasztott étel javarészt feldolgozatlan marad reggelig. Ez különösen a nehezebben emészthető ételekre pl.: hús, sajt vonatkozik.
21-23 óra a hármasmelegítő ideje: a vegetatív idegrendszer részéről a paraszimpatikus (nyugalmat, beépítést diktáló) funkciók kerülnek abszolút túlsúlyba. A szellemi és fizikai teljesítőképesség is rohamosa romlik. A test és a lélek egyránt pihenésre vágyik.

Forrás Energiagyógyászat, Reflexzóna atlasz, Természetgyógyászat tankönyv

Eperjesi Klára  természetgyógyász

Olvass többet a szervóráról ITT!