Szabad gyök

Mi is az a sokat emlegetett szabad gyök, mi a lényege?

  • nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák
  • képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni
  • ingatag és reaktív részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre

Károsító hatásuk:

  • testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront
  • immunrendszert gyengítik
  • öregedést gyorsítják
  • idő előtti kopást, elhasználódást okozhatnak
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • daganatok
  • szem betegségek
  • mozgásszervek elváltozásai
  • idegrendszer károsodása

Honnan erednek?

belső élettani folyamatokból, pl.

  • immunrendszer működése során,
  • emésztés, anyagcsere melléktermékei.

környezetünkből:

  • levegőből (dohányzás, kipufogó gázok....)
  • vízből  (vegyszerek, nehézfémek, gyógyszermaradványok....)
  • káros sugárzások hatása
  • táplálékokból ( vegyszerek, permetezőszerek...)
  • alkohol, drogok, gyógyszerek
  • mesterséges adalékanyagok, tartósítók, színezékek, ízfokozók....

Hogyan védekezhetünk?
Elsősorban antioxidánsokkal, és az alább felsorolt módszerek kombinálásával:

  • Belső védelem: pl. Q1, Q10, glutation
  • C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, szelén
  • Növényi színanyagok: karotin, lutein, likopin, zeaxantin, flavonoidok, xanthonok - a legerősebb ismert növényi eredetű antioxidánsok.
  • Ionizált lúgos víz
  • Rendszeres mozgás
  • Lelki egyensúly
  • Tudatos táplálkozás

Mi is az az ORAC?

Egy szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.
Minél magasabb, annál hatékonyabb az antioxidáns hatás.
Ajánlott napi ORAC fogyasztás: 3000-5000.
Magyar átlag fogyasztás: 1500

ORAC csúcstartók:

Gyümölcsök ORAC értéke 100g gyümölcsre vetítve:

szárított kínai farkasbogyó- GOJI BERRY   30.300
nyers kakaóbab                                               26.000
mangosztán                                        17.000-24.000

 

Dr. Németi Virág összeállítása.