Mindent az allergiáról - Negyedik rész

 Keresztallergiák

A keresztallergia olyan jelenség, amikor a szervezet bizonyos hasonló szerkezetű allergének között nem tud különbséget tenni és allergiás tüneteket produkál olyan allergénekre is, melyek addig nem váltottak ki allergiás reakciót. A jelenség hátterében az áll, hogy ezek az allergének hasonló szerkezetüknél fogva képesek egymást helyettesíteni, így allergiás reakciót kiváltani. A keresztallergia általában akkor jelentkezik, amikor a szervezet már fokozottan érzékeny bizonyos allergénekre, így a hasonló allergénekre is nagyobb mértékben reagál.

A leggyakoribb keresztallergének:

  • Parlagfű - őszibarack, nektarin, dinnyefélék (görögdinnye, sárgadinnye), banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, napraforgómag
  • Fekete üröm - sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földimogyoró, egyes fűszerek (pl. kömény, édeskömény, ánizs, koriander)
  • Nyírfa alma, körte, kivi, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack), avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót
  • Éger - alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller
  • Fűfélék - paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó, lencse, szója, földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény
  • Házipor-atka – rákféleségek
  • Latex – gesztenye, spenót, citrusfélék
  • Tehéntej – marhaszőr
  • Tojás – madártoll, csirkehús
  • Földimogyoró – dió

Mi a megoldás?

A legegyszerűbb megoldás a keresztallergia esetén is a megelőzés. Lehetőleg kerüljük a keresztallergiát kiváltó ételek fogyasztását és erősítsük immunrendszerünket! Csökkenthetjük a zöldségek és a gyümölcsök allergizáló hatását például főzéssel vagy sütéssel, tehát hőkezeléssel, mely roncsolja a bennük található allergének szerkezetét. Ez azonban nem érvényes a mogyoró és a diófélék esetében! Sokat segíthet, ha kerüljük a magas hisztamin tartalmú ételek és italok fogyasztását. A hisztamin allergiás reakciók alatt szabadul fel a szervezetben, így nagy szerepet játszik az allergiás tünetek megjelenésében. A hisztamin tartalmú ételek fogyasztásával növeljük a szervezet hisztamin szintjét, mely fokozhatja az allergiás reakciót, bizonyos esetekben hisztamin intolerancia is felléphet.
Magas hisztamin tartalmúak az alkoholos italok, érett sajtok (camembert, gouda, ementáli) érlelt húskészítmények (füstölt húsok, sonka, szalámi, kolbász), olajos magvak, csokoládé, a gyümölcsök közül a citrusfélék, ananász, eper, zöldségek közül a paradicsom, bab, borsó, spenót, halak közül pedig a makréla, tonhal, szardínia, hering, a kagyló- és rákfélék.

Megoldást jelenthetnek még az intenzív méregtelenítő és nyiroktisztító kúrák, melyek akár az olyan rejtett allergiákat is megszűntethetik, melyek meglétéről nem is tudtunk, mégis terhelték az amúgy is érzékkeny, allergiás szervezetet. Ajánlott kúrák:

  • Intestinal Cleansing Program - Emésztőrendszer tisztító program
  • Reg-enor - Megoldást nyújthat a teljes testtisztító kúra, melyről a Reg-enor linkre kattintva olvashatsz részletesebben.
  • Máj-epe méregtelenítés

Tipp:
Nyiroktisztító gyógytea allergiásoknak:


• bíbor kasvirág
• a legyezőfű
• hibiszkusz
• citromfű
• körömvirág
• gyermekláncfű
• izlandi zuzmó
• csipkebogyó
• bodza

A keverékét ajánljuk a tünetek megelőzésére és csökkentésére. Azonos mennyiségben keverjük össze a felsoroltakat, majd 2 evőkanálnyit forrázzunk le 1 liter vízzel, és 10 perc után szűrjük le. Esetleg kevés mézzel ízesíthetjük. (A vitamintartalom megőrzése érdekében a csipkebogyót áztassuk be estére hideg vízbe, és a leszűrt levét öntsük a fentiekhez!)

Forrás: Dr. Balaicza Erika, Webbeteg, Mindmegette, Allergiaközpont

Tanácsainkkal, termékeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre. A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően használd a termékeket!