Mindent az allergiáról - Első rész

 Mi is az allergia?

Az allergia alapvetően ártalmatlan anyagokra (allergénekre) való ellenanyag-termelődéssel járó gyulladásszerű túlzott immunválaszt jelent.
A probléma nem az allergén, hanem az allergiás reakciókészség!
Az allergiás panaszok esetében nem az allergia mint tünet a valódi probléma, hanem az, ahogyan a szervezet egy egyébként ártalmatlan anyagra túlzott reakcióval válaszol, tehát a nem megfelelően működő immunrendszer.

A leggyakoribb allergének:

• Növényi anyagok: virágok, fák, füvek pollenjei
• Állati anyagok: szőrök, méh/szúnyog/pókméreg, tejfehérje, poratka és annak ürüléke
• Fémek: nikkel, króm, stb.
• Kémiai anyagok: élelmiszer adalékok, tartósítószerek, permetszerek

Leggyakoribb panaszok: tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés, légszomj, hányinger, hányás, hasmenés, bőrkiütés, ekcéma, ízületi duzzanat és fájdalom, hasi görcsök, fejfájás, száj körüli ödéma.

Az allergia okai rendkívül különbözőek lehetnek:

Vegyianyag-terhelés: A túlzott immunválasz egyik fő oka, hogy a szervezetet hatalmas vegyianyag-terheléssel nem tud megbirkózni az immunrendszer. Túlterhelődnek a szervek, így az immunrendszerrel való együttműködésük eltér az optimálistól. Megoldást nyújthat a teljes testtisztító kúra, melyről a Reg-enor linkre kattintva olvashatsz részletesebben.

Zavart fehérje-anyagcsere: Ebben feltehetőleg nemcsak a fehérjék, hanem a húsokban és tejtermékekben található antibiotikumoknak, hormonoknak és egyéb mesterséges anyagoknak is szerepe van. Ezért az immunrendszer megerősítéséhez nem árt egy időre minden állati fehérjét elhagyni az étrendünkből. A témáról bővebben az Egészséges Táplálkozás menüpont alatt olvasható.

Lelki hatások: Az adott személy a konfliktusokra és az őt ért behatásokra túl érzékenyen reagál, indokolatlanul agresszív lesz semmiségekre vagy ellenségként él meg ártalmatlan dolgokat. Ezért érdemes megtudni, milyen életkörülmények, váltották ki ezt a lelki „allergiát. A tartós vagy intenzív lelki terhelés is fokozza az allergiahajlamot, a stressz ugyanis labilissá teszi az immunrendszert is. Ha a hagyományos stresszoldó módszerek sem segítenek, érdemes kipróbálni olyan gyógynövényes stresszoldó készítményeket, mint a Stress Formula w/VitC  vagy a Moksa elixír, melyek nyugtató hatásuk mellett teljesítményfokozó és koncentrációjavító hatással is bírnak.
Elnyomás: Elfojtás után a szervezet ereje mindig csökken, a beteg fáradékonyabb, erőtlenebb, noha a kezelt tünetek átmenetileg enyhültek.

A bélrendszer károsodása: A bélrendszer és a bélnyálkahártya sérülése, károsodása automatikusan magával vonja a nyirokcsomók túlterhelődését, így az egész immunrendszer labilisabbá válik. A bélrendszer károsodásának visszaállításában segíthet a Dr. Hummel Biogél és a Reg-enor kúra.

Baktériumflóra sérülése: A velünk állandó szimbiózisban élő mikroorganizmusok immunrendszerünk erős támogatói. Ha ezek a szinte minden nyálkahártyánkon és a bőrünkön is előforduló kis élőlények megsérülnek, akkor az az ellenálló képességünkre is komolyan kihat. Fő flórakárosító tényezők: antibiotikumok, hormonok, tartósítószerek, élvezeti szerek, egészségtelen és egyoldalú étkezés, túlzott szénhidrát és/vagy állati fehérje bevitel, emésztési zavarok. A baktériumflóra visszaállítása nagyon fontos tényező, ebben segíthet az Flora Plus komplex probiotikum, Digest Complex, Probikum 7 forte, és az Olajfalevél-kivonat.

Genetikai adottságok: Allergiát kiváltó géneket ugyan még nem mutattak ki, bár az egyértelmű, hogy az allergiahajlam, a légúti tünetek, bőrkiütések, ekcéma vagy intolerancia formájában átörökíthető.
Védőoltások: Sajnos a gyerekek éretlenebb immunrendszerét a védőoltások és a bennük található nem kívánt adalékok is túlterhelhetik, amelyek később allergiát is kiválthatnak.

Amalgámterhelés: Sokunknak volt vagy még mindig van amalgámtömése, mely az ételek és italok hatására rendszeresen kioldódnak a nyálba és terhelik a nyirokrendszert. Az amalgám és a nehézfémek csak nagyon lassan távoznak a szervezetből. A nehézfémek kivezetését segíti elő az Immun Supreme kapszula, Immun Supreme Powder, Spirulina algakészítmények.

Jód: Vannak olyan allergiás reakciók, melyeket a jód vált ki. Ügyelni kell minden jódozott élelmiszerre: tengergyümölcsei, halak, jódozott só, húsok, tejtermékek, tojás, pékáru, konzervek, kombinált ásványi tabletták. Ha ragaszkodunk a jódtartalmú étrend kiegészítőkhöz, használjunk organikus jódtartalmú termékeket: Immune Plus immunerősítő és a Spirulina.

Túlzásba vitt higiéne: Egyes kutatók szerint túlzottan tiszta körülöttünk minden, baktériumölő szappanokat, tusfürdőket, tisztítószereket használunk nap mint nap . Ezek önmagukban is terhelik immunrendszerünket, de azzal is árthatnak, hogy a csírátlanított közegben az immunrendszer pici gyerekkortól alulterhelt. Pedig fontos, hogy bizonyos baktériumokkal a szervezet kis adagban rendszeresen találkozzon, ugyanis ezek idézik elő a megfelelő immunválaszt. A higiéne megőrizhető a szervezet és a környezet felesleges terhelése nélkül is. Léteznek már probiotikus tisztítószerek, például: Clean Soft - az egészséges mikróflóráért az otthonunkban

Tipp:

Kerülendő túlérzékenyítő, allergizáló élelmiszer adalékok:
• Konzerváló szerek (E200-290): szorbinsav (E200-203), benzoesav (210-13), nátrium-benzoát (E211), p-hydroxi-benzoesavészter (E 214-19), nitritek és nitrátok (E250-52), biphenylek (E230-33), szulfitok (E220-27), kéndioxid (E220), fenol, thiabendazol (E233), káliumnitrát (E252),
• Emulgeátorok: foszfátok (E338-41, 45, 544-45), glutamátok (E620-23)
• Színezékek (E100-180): különösen a tetracin (E102), tartarazin (E102), kinolinsárga (E104), kármin (E120), azorubin (E122), amaranth (E123), indigotin (E132), brillantkék (E133), brillantfekete (E151),
• Minden típusú aromaanyag
• Édesítőszerek: szacharin, szorbit, aszpartám, laktóz, ciklamát, mannit, fruktóz
• Antioxidánsok: alkilgallátok (E310-12, E320), butylhydroxianisol
• Egyéb: nátriumfluorid, szalicilsav, citromsav, gummi-arabicum, kobaltnitrát, szulfaguanidin, nikkelszulfát

Az élelmiszer adalékok teljes listája itt olvasható: E-betűs lista.

Tanácsainkkal, termékeinkkel elsősorban segítséget kívánunk nyújtani a PREVENCIÓ-ra, azaz a megelőzésre. A legegyszerűbb gyógyítás a megelőzés, de ha már "baj van", azaz kialakult egy komolyabb betegség, feltétlenül keress alternatív megoldásokra nyitott és azokat ismerő orvost és az Ő útmutatásának megfelelően használd a termékeket!

Forrás: Dr. Balaicza Erika, Femina, Webmd