Figyeljünk veséink állapotára, vesebetegség sokáig tünetmentes!

A krónikus vesebetegséghez számos kórállapot vezethet, így a gyulladásos betegségek, fertőzések, a vese és húgyutak elzáródása, valamint egyes öröklődő elváltozások. Mindezek előtt azonban a legáltalánosabb okot a cukorbetegség és a hipertónia jelenti.

A fel nem ismert krónikus vesebetegség számos következménye közül az egyik, hogy a veseműködés folyamatos csökkenése veseelégtelenséghez vezet, ami vesepótló kezelést, dialízist, illetve veseátültetést tehet szükségessé. Másik fontos következménye lehet valamely szív- és érrendszeri betegség kialakulása.

Nemritkán a veseműködési zavar hívja fel az orvosok figyelmét a szív- és érrendszer károsodásaira, más esetekben viszont a már „meglévő” magas vérnyomás és a cukorbaj ássa alá a vese egészségét.

A cukorbetegség következtében kialakuló vesekárosodást csak magának az alapbetegségnek a „karbantartásával”, valamint testsúlycsökkentéssel és rendszeres testmozgással lehet megelőzni.

Kisebb arányban, de belejátszhat a veseműködés ellehetetlenülésébe a hipertónia is. Ez különösen akkor fenyeget, ha a normálisnál magasabb vérnyomás egy ideig észrevétlen marad, és mire kiderül, már károsította a vesét.

Ezért is javasolják a belgyógyászok és az urológusok/nefrológusok, hogy az életkor előrehaladtával rendszeresen ellenőriztessük/ellenőrizzük a vérnyomásunkat
•A „kiszűrt” és megfelelően kezelt magas vérnyomás, a jól karbantartott cukorbetegség csökkentheti a veseműködési zavarok (a veseelégtelenség) kialakulásának kockázatát.
•A veseproblémák az előírt kezelésekkel, a rendszeres orvosi kontrollal jól karbantarthatók.
•A még tünetmentes állapotban elvégzett rutin-vizeletvizsgálat (amellyel az albumin, illetve a kreatinin nevű anyagok megjelenését nézik a vizeletben) rámutathat a vese és az érrendszer kezdeti károsodására.
•Ha étvágytalanság, gyengeségérzet, émelygés, hányás, hasmenés, rossz lehelet, ödéma, deréktáji, hasi, alhasi panaszok, vagy kiugró vérnyomásértékek jelenkeznek, sürgősen orvoshoz kell fordulni.
•A laikusok által „felfázásnak” nevezett megbetegedés valójában a hólyag gyulladásával jár, melyet a közhiedelemmel ellentétben nem meg- és felfázás, hanem baktériumfertőzés okoz. A betegség elsősorban a nők körében gyakori, és általában nyáron jelentkezik. A hólyaghurut/hólyaggyulladás nemritkán együtt jár ún. társult nőgyógyászati tünetekkel (hüvelyi gyulladással, folyással) is. A gyulladás akutból krónikussá válhat, ha nem kezelik, illetve ha az antibiotikus kezelést a beteg önkényesen megszakítja.