Ezért hintáztassuk a gyerekeket!

Jótékony hatások minden gyermek számára

Ma már számos tudományos kutatás igazolja, hogy a hintázás – különösen a szabadban – rengeteg fizikai, szociális és kognitív készség fejlődésére van egyedülállóan pozitív befolyással. A szabadtéri játék általánosságban véve is számos jótékony hatása van.  Ezek közül a legfontosabbak a fizikai erőnlét megalapozása és az alapvető szociális képességek elsajátítása a játszótereken. A hintázásnak azonban ezeken felül is különleges szerepe van a gyermekek fejlődésében.

Pszichológiai hatások

Már újszülött kortól észrevehető, hogy a hintáztatást és a ringatást minden baba nagyon kedveli. A ritmikus mozgás segíti őket a szorongások, félelmek, feszültségek leküzdésében, aminek köszönhetően megnyugszanak. Ez a hatás később sem múlik el, ezért szeretnek a felnőttek is egy kényelmes hintaágyban, függőágyban, vagy függőszékben pihenni.

Egyensúlyzavarok kiküszöbölése

A hintázás nélkülözhetetlen szerepet tölt be a megfelelő egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgások kialakulásában. A gyermekek egészen az iskoláskorig ösztönösen igénylik a hintázó mozgást, és ezzel, ha nem is tudatosan, de tulajdonképpen ezeket a képességeiket fejlesztik.

A fejlődést a test állandó egyensúlykeresése eredményezi a hintázás közben, ami bizonyos izmok feszítéséből és ezzel egy időben más izmok lazításából áll. Ebben a folyamatban az egyre kisebb izomcsoportok összetett munkáját koordinálja folyamatosan a hintán ülő gyermek.

A hintázást felnőttkorban sem feltétlenül kell abbahagyni. Jó móka lehet gyermekekkel együtt játszani és edzésnek sem utolsó. Egy óra hintázással átlagosan 200 kalóriát lehet elégetni, ráadásul mentálisan és lelkileg is felfrissít, hiszen a szabadban töltött idő és a testmozgás során endorfin szabadul fel. Az endorfin – köznapi néven boldogsághormon – csökkenti a stresszt és ezáltal javítja az immunrendszert is.

Forrás: hintazz.hu