Ételed legyen orvosságod, orvosságod
legyen ételed! - Hippokratész
A saját egészségünkre fordított
energia a legjobb befektetés!
Diéta köszvény esetén
Ha a laboreredmények magas húgysavszintet mutatnak, ideje, hogy változtass étrendjén mielőtt az olyan betegség, mint a köszvény kialakulna és olyan táplálékokat fogyassz, melyek purin tartalma alacsony.
Miért válasszuk a húgysav-diétát?
Tudtad, hogy a húgysav-diéta segítségével csökkentheted véred húgysavszintjét? Ennek eredményeképpen mérsékelheted a köszvény kellemetlen tüneteit, mint amilyen pl. az érzékeny, fájó nagylábujj.
A diéta lényege tehát, hogy olyan ételeket fogyasztunk, melyek purin tartalma alacsony. A purin vegyületek lebontása során keletkezik ugyanis a húgysav szervezetünkben. Ha túl sok húgysav termelődik szervezetünkben, s nem vagyunk képesek teljes egészében kiválasztani, ízületeinkben lerakódva gyulladások kialakulásához vezethet.
- Néhány ételt és italt teljesen ki kell iktatnia étrendjéből, ezek elsősorban a magas purin tartalmú ételek: ajóka, élesztő, szardínia, vagdalt hús, péksütemények.
- Közepes purin tartalmú ételek: hal, bab, spárga, gomba, kagyló, spenót. Ezeket az ételeket nem kell teljesen kiiktatnunk étrendünkből, de lehetőség szerint csökkentsük bevitelüket.
- A szénhidrátok közül ne az egyszerű szénhidrátokat, hanem az összetett szénhidrátokat fogyasszuk: gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek.
- Csökkentsük a fehérjebevitelt! Lehetőség szerint alacsony zsírtartalmú fehérjéket fogyasszunk: sovány, fehér húsok, szója, csírák. A fehérjék a bevitt kalória kb. 15%-át tegyék ki.
- Purin diétába építhető gyümölcsök: lime, alma, banán, narancs, cseresznye. A banán és a cseresznye különösen javasolt köszvény esetén, mivel mindkettő erős, természetes gyulladáscsökkentő.
- A tofu alkalmas a vér húgysavszintjének csökkentésére, fogyasszuk főtt formában.
- Az alkoholt teljes egészében ki kell iktatni a húgysav-diétából, mivel nagyon jelentősen emeli a vér húgysavszintjét.
- A folyadékok közül a legjobb a tiszta víz, de ihatunk gyümölcsteát vagy feketeteát is a diéta során.
- Csökkentsük a só bevitelünket.
- Használjunk az- ételek ízesítésére paprikát, paradicsomot, citromlevet és ecetet.
- Kerüljük a magas feldolgozottságú, tartósítószerekben gazdag ételeket.
- Folyamatosan lúgosítsuk szervezetünket.
A hirtelen fogyás is átmeneti húgysavszint emelkedéssel jár, többek közt ezért sem ajánlottak a drasztikus fogyókúrák.