Béltisztítás természetesen

Ha egészségesek szeretnénk lenni és annak is akarjuk érezni magunkat, elengedhetetlen, hogy tisztán és egészségesen tartsuk beleinket is.



Milyen előnyökkel járhat a természetes béltisztítás?

1, csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mely jelenleg a 3. leggyakoribb ráktípus világszerte
2, az IBS és más krónikus emésztőrendszeri betegségek rizikóját csökkentheti
3, mérsékelheti az aranyér kialakulásának esélyét
4, csökkenti a gázképződést
5, javítja a víz és ásványi anyagok felszívódását
6, növelheti a hasi komfortérzetet

Miután az elfogyasztott étel keresztülhalad a gyomron és a vékonybeleken, a nem hasznosítható részek folyékony formában a vastagbélbe kerülnek. A vastagbél kb. 1,8m hosszú, elsődleges feladata pedig, hogy kivonja a vizet a fel nem szívódott táplálék összetevőkből. A vastagbél belső falán található apró mirigyek felelősek a víz felszívásáért. Az elfogyasztott folyadékmennyiség kb. 10%-a szívódik fel a vastagbélből, a maradék 90% pedig a vékonybelekből. A vastagbélnek kb. 3-10 óra szükséges ahhoz, hogy a kellő mennyiségű folyadékot és maradék tápanyagot felszívja, s ezt követően válik a széklet szilárddá.

A Reg-enor diéta és a hozzá tartozó étkezési életmód váltás lehet egy hosszútávú  „Megoldás"  amely folyamatosan támogatja a szervezet méregtelenítését, így nemcsak egy már kialakult problémát kezelhetünk vele, de a megelőzésben is hasznos segítőtársunk lehet.

Megtisztítja a beleket, a sejtközi állományt és az egész szervezetet a lerakódott méreg- és salakanyagoktól és beindítja az immunrendszerünk öngyógyító folyamatait.

A Reg-enor diéta egy életmódváltás, sok szempontból a visszatérés a régi magyar tradicionális étkezéshez, úgy is mondhatjuk, hogy ez a "magyar paleo".  A magyar fejlesztésű, szabadalmazott, teljes testet tisztító, méregtelenítő és regeneráló program, amely beindítja a szervezetünk öngyógyító folyamatait és nem mellesleg, arról aki túlsúlyos, olvadnak a kilók. 

Hasmenés és székrekedés

Ha a táplálék túl gyorsan halad végig az emésztőrendszeren, a vastagbélnek nincs elég ideje felszívni a folyadékot, ezért hasmenés jelentkezhet és naponta több székelés.

A hasmenés leggyakoribb okai:

- nem kívánatos mikroorganizmusok (vírusos és bakteriális enteritisek)
- valamilyen ételallergia (pl. glutén enteropathia vagy ismertebb nevén coeliákia)
- stressz
- hipertireózis
- gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), felszívódási zavarok, enzimdefektusok (pl. laktóz intolerancia)
- túlevés

Az első két esetben a szervezet alapvető érdeke, hogy a táplálék minél gyorsabban keresztül haladjon az emésztőrendszeren és minél kevesebb időt töltsön ott. A stressz esetében az idegrendszer hatására gyorsul fel kedvezőtlenül az emésztési folyamat.

Amikor a táplálék a kívánatosnál lassabban halad át a beleken, túl sok víz szívódik fel belőle, így a széklet igen keménnyé válhat.

A székrekedés leggyakoribb okai:

- rendszertelen étkezés
- a székelés visszatartása
- a belek egészségtelen működése
- kevés folyadékbevitel
- hipotireózis
- rostszegény étrend, mozgásszegény életmód
- hashajtókhoz történő krónikus hozzászokás esete
- stressz

Hogyan őrizzük meg beleink egészségét természetesen?

1, Együnk megfelelő adag ételeket, ne csak rágcsáljunk egész nap. Vannak, akik egész nap csak csipegetnek, s ezek a mini étkezések nem váltják ki a belek mozgásához szükséges reflexet. Természetesen nem arról van szó, hogy kifejezetten nagy mennyiséget együnk meg egyszerre, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy legalább a főétkezések során normális, egészséges mennyiséget fogyasszunk el.

2, Ne tartsuk vissza! Ha a széklet túl sok időt tölt a belekben, könnyedén kialakulhat a székrekedés, mely rendkívül kellemetlen lehet.

3, Törekedjünk arra, hogy minél több tiszta, szűrt vizet igyunk napközben, illetve sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, melyek víztartalma magas.

4, Együnk rostban gazdag ételeket! A rostok nagyon fontos szerepet töltenek be abban, hogy a székletünk megfelelő állagú legyen. A rostokban gazdag táplálkozás fontos elemei a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák.

5, Figyeljünk a megfelelő D-vitamin bevitelre! Korábbi tanulmányok szerint a D-vitamin fontos szerepet tölt be a vastagbélrák megelőzésében, rendszeres bevitelével tehát biztosíthatjuk bélrendszerünk egészségét.

D-vitaminos készítmények:

6, Megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitel: a vastagbél falán lévő sejtek nyákot termelnek, s ennek a nyáknak a mennyisége alapvetően meghatározza a széklet állagát. Az A-vitamin a belek belső falán lévő sejtek működését támogatja.

Ajánlott termék:

7, Egészséges zsírok: minden sejtünknek szüksége van különböző zsírokra a megfelelő működéshez. Emellett a zsírok fontos szerepet töltenek be a zsíroldékony A-vitamin felszívódásában és raktározásában is. Javasolt ételek: avokádó, tojás, olíva olaj, kókuszolaj, olajos magvak, halak.

8, Kerüljük a stresszt! Ahogy korábban is említettem, a stressz rendkívül kedvezőtlen hatással van emésztésünkre, székrekedést és hasmenést egyaránt okozhat.

9, Rendszeres fizikai aktivitás, ami minden életkorban, de főleg az idősebb embereknél nagyon fontos.

10, A dohányzás kerülése: a nyállal lenyelt dohányfüst kb. 4000-féle rákkeltő anyagot tartalmaz, valamint nikotint.

Béltisztító hatású táplálékok: uborka, gyömbér, árpa, zeller, savanyú káposzta, sárgarépa, torma, ribizli, tönköly, zöldborsó, sütőtök, gránátalma.

forrás: Biocom,  dr.Tihanyi