Padlizsánkrém (zakuszka) otthon elkészítve

 A paprikából, paradicsomból és egyéb zöldségekből álló krémek sokszínűen elkészíthetők. Az Erdélyben padlizsánnal készülő ételt zakuszkának, a padlizsán nélkül készülő paprikakrémet déli szomszédaink pedig ajvárnak nevezik.

Hozzávalók:

• kb. 1 l olaj
• kb. 5 kg padlizsán
• kb. 3 kg paprika
• kb. 2 kg hagyma
• kb. 3 kg paradicsom
• Só, bors, babérlevél, fűszerek ízlés szerint

Családi kedvenc, mi mindig nagy mennyiségben készítjük és el is fogy, így senkit se riasszon el a nagy mennyiség, ami természetesen felezhető, negyedelhető!
A padlizsánt megsütjük, majd lehúzzuk a héját.
A hagymát megtisztítjuk, a megmosott paprikát kicsumázzuk és mindkettőt apróra vágjuk
Az olaj egyharmadában megpirítjuk a hagymát és megszórjuk 2 kiskanál sóval.
Ezután hozzáadjuk a paprikát és még 2 kiskanál sót és tovább dinszteljük folyamatos kevergetés közben.
Amikor elfőli a levét, hozzáadjuk az összevágott padlizsánt, még 2 kiskanál sót, a fűszereket és a maradék olajat. Tovább dinszteljük, folyamatosan keverés közben.
10-15 perc után rá lehet tenni az apróbbra vágott paradicsomot. Ezzel tovább kell főzni, folyamatos kevergetés mellett, amíg a zöldségek szétfőnek. Amikor kicsit lehűl, homogén masszává turmixoljuk. (A zöldségeket le is darálhatjuk főzés előtt, így nem lesz szükség turmixolásra.)
Befőttes üvegekbe töltjük, dunsztolással tartósítjuk, így sokáig eláll. A hosszabb eltarthatóság érdekében csepegtessünk 4-5 csepp Grapefriutmag kivonatot az üvegekbe és egyenletesen keverjük el bennük.

Forrás: Pocsai Anna, élelmiszermérnök hallgató